3. DANI UGOSTITELJSTVA I TURIZMA U ZAGORJU: Od radionica do gala večere uz ŠKMER-ove chefove

održano 18. – 20. travnja 2023., Zagreb

Kulinarske i vinske radionice, gala večera, prezentacije, panel rasprave i sajam lokalnih proizvoda sjeverozapadne Hrvatske, bile su teme trodnevnih Dana ugostiteljstva i turizma i u Zagorju, koju su u svom trećem izdanju održani u Zagrebu. Manifestacija je održana u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa, EU projekta sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda kojim se unaprjeđuju sustav obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu.

Kao i na prijašnja dva izdanja za edukacije je bila zadužena ekipa udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa suradnicima, kao i za gala večeru održanu u sklopu manifestacije.

Prve dvije radionice na temu hladnih i toplih morskih pijata (tanjura), u Ugostiteljsko-turističkom učilištu Utrine, vodio je Hrvoje Zirojević, potpredsjednik ŠKMER-a te jedan od vodećih i najkreativnijih domaćih kuhara. Nastavnicima i mentorima pokazao je pripremu morskih fine dining jela kojima objedinjuje tradiciju i inovativnost, te njima oduševljava svoje goste, kao i stručnu javnost. Osim njega, dvije je kulinarska radionica za nastavnike kuharstva i mentore u ugostiteljstvu vodila Alma Rekič, slovenska chefica i međunarodni kuharski sudac. Teme su bile Vegetarijansko jelo i Restoranski desert, dok se za vinske edukacije pobrinula Karmela Tancabel (Wine Emotion by KT). Prvo dana je polaznike provela kroz temu Vinska Hrvatska – Najznačajnije sorte za sljubljivanje s jelima, a narednog dana, 19. travnja, Putovanje vinskim regijama kroz svečani menu. Njih troje uz Željka Nevena Bremeca, predsjednika ŠKMER-a, te edukatore Petra Vlaka, pobjednika ovogodišnjeg Bisera mora, i Marina Vučkovića, talentiranog mladog kuhara obučavanog u ŠKMER Akademiji, pripremili su gala večeru….pročitajte na linku ispod

https://www.letsdiscovercroatia.com/2023/04/gala-vecera-s-odlicnim-jelima-i-atmosferom-ispunjenom-smijehom-i-pozitivnom-energijom/

U okviru projekta radimo na novim strukovnim kurikulima, na novim zanimanjima vezanim uz sektor turizma i ugostiteljstva koji bi trebali doprinijeti da imamo vrhunski kadar, Kako bismo to postigli, potrebna su nam međunarodna iskustva, zato smo imali studijska putovanja i suradnju s turističkim i ugostiteljskim školama, obrtničkim komorama i s nama susjednim zemljama.3″ – istaknula je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

Regionalni centar kompetentnosti CUT otvaranjem najesen ponudit će nove metode učenja, cjeloživotno obrazovanje i modernizirati pristup u osposobljavanju osoba za suvremeno tržište rada u turizmu i ugostiteljstvu u novim prostorima škole i akademisa koji će tržišno poslovati i u kojem će raditi učenici škole.

“Ono što nas razlikuje od drugih škola je što u sklopu infrastrukture škole gradimo i akademis – smještajni objekt hotelskog tipa u kojem će biti moguće smjestiti 40 osoba u dvokrevetnim sobama s tri i četiri zvjezdice. Ono što je zanimljivo, a što se rijetko gdje može vidjeti jest da će naši učenici kuhati i posluživati goste, kao i uređivati sobe te iščekivati goste na recepciji. Akademis će služiti kao poligon za vježbe čime stvaramo inovativan način obrazovanja gdje će učenici svoje učenje temeljiti na radu, istaknula je Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 66.693.287,89 kn. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Snimku radionice Hrvoja Zirojevića možete pogledati na linku:

 

Scroll to Top