4. DANI UGOSTITELJSTVA I TURIZMA U ZAGORJU: Od majstorskih radionica do gala večere uz ŠKMER-ove chefove

održano 23. – 25. studenog 2023., Cut Zabok

Kulinarske i vinske radionice, gala večera, prezentacije, panel rasprave i sajam lokalnih proizvoda sjeverozapadne Hrvatske, bile su teme trodnevnih 4. Dana ugostiteljstva i turizma i u Zagorju u održanih o novouređenim prostorima Srednje škole Zabok . Manifestacija je održana u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru ReCeZa, EU projekta sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda kojim se unaprjeđuju sustav obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu, a niti ovaj put nisu izostali Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa suradnicima. Glavne kulinarske edukacije vodili su legendarni Stevo Karapandža, ambasador ŠKMER-a za Kvarner, te Yann Caspie, chef edukator francuske škole visoke gastronomije koji je u ŠKMER Akademiji vodio edukacije za profesionalce u serijalu Alain Ducasse Mediterrean Culinary Arts programa.

Yann Capsie svoju je kulinarsku karijeru gradio u prestižnim restoranima na francuskoj rivijeri i inozemstvu. Bio je glavni kuhar Spoon restorana 21 Michelin star chefa Alaina Ducassea u Saint-Tropezu, Londonu i Gstaadu, gdje se služe vrhunska egzotična, interkontinentalna jela kojima se putuje svijetom. Capsie je kroz svoje iskustvo rada u ovim stekao izvanredne vještine u kulinarstvu i već dugi niz godina drži se filozofije njegovog mentora Alaina Ducassea; a to je poštivanje sezonskih proizvoda u kombinaciji sa savršenim tehnikama kuhanja. Ovo znanje i iskustvo i kulinarski duh dijeli sa studentima École Ducasse od 2010., kao instruktor kuhara i izvršni kuhar 2017. Danas je izvršni kuhar restorana Cucina Byblos – Alain Ducasse u Saint-Tropezu.

Capsie je na 4. Danima ugostiteljstva i turizma i u Zagorju za strukovne nastavnike i ugostitelje vodio master class “Pačja prsa Magret, repa & condiment od suhog voća” koji je održan 23. studenog uz asistenciju nagrađivanog splitskog chefa Petra Vlaka . Dan kasnije uslijedila je njegova majstorska radionica “Slani kolačić Madeline od bundeve i začinskog bilja & Beignet s inćunima, pečenom tikvom i kaduljom” čime je demonstrirao haute cuisine po konceptima njegovog mentora Alaina Ducassea pod čijim imenom djeluju čak 34 restorana u 7 država i na tri kontinenta. Stevo Karapandža na svojoj majstorskoj radionici “Panirani smuđ s basmati rižom i porilukom uz umak od senfa i kopra”, jelo koje je bilo dio ponude njegovog restorana u Švicarskoj,a asistirao mu je višestruki pobjedik Bisera mora – Dragutin Mandić.

Chefovi Željko Neven Bremec i Petar Vlak, glavni edukatori ŠKMER-a, posljednjeg dana manifestacije pokazali su pripremu konfitirane patke u maslinovim uljem sa začinskim biljem, korjenastim povrćem uz prilog pure s mascarpone sirom. Gala večeru po recepturama s radionica za uzvanike pripremila je ekipa ŠKMER-a.

Tijekom manifestacije organizirana je i prezentacija mini hotela Akademis, smještajnog objekta hotelskog tipa kapaciteta za 40 osoba s restoranom, koji će svoja vrata otvoriti za dva mjeseca.

“Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju, dio su aktivnosti koje provodimo u sklopu projekta ReCeZa, nalazimo se na samom njegovom kraju, ali svjesni smo da slijede brojni izazovi budući da je škola još uvijek gradilište i da su u tijeku završne aktivnosti oko izgradnje školske dvorane” – kazala je ravnateljica škole” – Draženka Jurec.

Snimku radionice Yann Capsiea možete pogledati na linku:

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 66.693.287,89 kn. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Cilj projekta je transformacija SŠ Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini. Srednja škola Zabok će postati regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

Scroll to Top