A LA CHEF: Program koji od amatera stvara profesionalne kuhare, a profesionalcima daje sigurnost da ovladaju svojom kuhinjom

Nedavno je u Kuharskoj Akademiji završen još jedan A la Chef ciklus, edukacija i intenzivni trening za profesionalne kuhare koji tek ulaze u svijet kulinarstva, ujedno i programa za kuhare amatere koji žele razviti talente i dovesti svoje umijeće do profesionalne razine. Kroz program učilo se o odabiru i karakteristikama namirnica, slaganju menua, izradi različitih vrsta kruha, peciva i tjestenina, kako pripremiti najukusnije rižote. Ovladalo se tehnikama pripreme ribe, morskih plodova, mesa, voća, povrća i deserata.

“Kako je zadnjih nekoliko godina zbog povećanja obima posla i potražnje kuhinjskog osoblja u turizmu, došlo i do ekspanzije ekspanzije raznih edukacija koje osiguravaju samo teoretska, a ne praktična znanja, A la Chef se pokazao odličnim rješenjem za konkretne potrebe. Svojim sadržajem koji objedinjuje praktičan rad i teoriju ovaj program donosi vrlo jasne benefite ljudima bez iskustva, ali i iskusnim kuharima, koji sudjelovanjem u programu potvrđuju rade li stvari dobro, pravilno i ekonomski racionalno što su osnove profesionalnih kuhinja” – istaknuo je chef Željko Neven Bremec, voditelj i glavni predavač A La Chefa.

Kako su programi Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, kompetencije predavača i profesionalnost prepoznati su i od obrazovnog sustava, udruga je priključena projektu centara kompetentnosti kroz koji će u iduće četiri godine praktična znanja prenositi učenicima, ali i profesorima kuharstva u srednjim školama Dalmacije. Dodajmo, slična znanja mogu se steći i na kuharskim akademijama u svijetu, a najpoznatiji su svakako pariški Alain Ducasse Education i Le Cordon Bleu te talijanska Alma. No, u Hrvatskoj donekle slične edukacije ovakvog tipa, no po intenzitetu i sadržajima dobrano različite, izvodi samo Kul In iz Siska. Uglavnom su sve ove škole ili akademije, kako ističe Bremec, razvile tromjesečni sustav obrazovanja s naglaskom na profesionalne kuhare kojima nedostaje iskustva.

“Na posljednjem treningu A La Chef zbog tada nadolazeće prijetnje od korona virusa imali smo malu, ali vrlo entuzijastičnu i energičnu grupu, te smo nakon prvog radnog sastanka odlučili da ćemo dvotjedni program svesti u tjedan dana, te smo radili dvostruke smjene. Nekima je prvi dan bio dosta naporan fizički, no, istovremeno bili su i iznenađeni količinom informacija koje su dobili o pojedinim namirnicama i tehnikama kuhanja. Osim profesionalaca, u grupama A la Chefa budu i amateri koji kuhaju, neki i jako dobro, ali ne posjeduju temeljna znanja o vrstama namirnica, načinima termičke obrade i čuvanju jela. Vrlo je dobro i da grupa polaznika bude šarolika, po godinama, iskustvu, pa i pogledima na kuhanje te prehranu općenito. Tako da za jednim “špaherom” imamo vlasnike restorana, samouke i školovane kuhare, zagrijane domaćice i hostese s jahta i brodova. To nameće veliki broj pitanja, odgovora i objašnjenja, te razradu detalja svih recepata” – rekao je Bremec.

Na tečaju je pripreman, prezentiran i iskušan velik broj jela, s naglaskom na iskorištavanjem svih dijelova namirnice do kraja. Jednoglasna ocjena polaznika bila da je svaki dan donosio znatne pomake.

“Recimo, otvaranjem i tranširanjem jedne kokoši dobijemo razne dijelove; prsa, batke, zabatke, krilca, kožu, kosti od kojih se raznim tehnikama poput mariniranja, kuhanja, pečenja, paniranja, prženja, sotiranja i slično, dobiva cijeli niz jela od temeljca, juhe, salate, rižota, pikantnih, pohanih i zapečenih jela od pilećeg mesa. Uz dodatak drugog svježeg povrća i plemenitih začina kao što su cvijet soli, ekstra djevičansko maslinovo ulje ili šafran, ova vrlo uobičajena namirnica, postaje pravi gastronomski užitak” – naveo je Bremec.

Na A la Chefu također pravila su se jela i poučavale tehnike s teletinom, bakalarom, kozicama, bijelom i plavom ribom, te izrada kruhova i peciva, kolača, torti, krema, štrudela…

“Svaki od polaznika ima svoju viziju što je želio dobiti od treninga, ali mislim da nitko nije otišao bez velikog zadovoljstva, kojeg kilograma i ideje više te s novim prijateljstvima koja su se stekla. Svatko tko je bio na bilo kojoj edukaciji postao je i član velike obitelji ŠKMER-a, gdje je uvijek dobrodošao sa svojom idejom, problemom, radosnim ili nekim drugim događajem” – poručio je Bremec.

Idući A la Chef planiran je za razdoblje listopad/studeni 2020.godine, a pojedinosti ćete pronaći na linku:

https://www.skmer.hr/skola-kuhanja/.

Scroll to Top