ADRIATIC GASTRO SHOW 2019: Od azijskih receptura od plavorepih tuna do koktela s paprom, cimetom i chilijem

Split, 06. – 09. veljače, 2019. 

Sajam u Spaladium Areni donio nam je četiri dana prepuna događanja i punih pjata s našim partnerima. Gastro ribarnice Brač (tvrtka Centaurus) stigle su nam na štand visokokvalitetnom plavorepom tunom renomirane tvrtke „Kali Tuna“ s Ugljana koju smo vrtjeli na grillu, miješali u woku s povrćem, isjecali za carpaccio i tartar, te je kuhali u kojekakvim kombinacijama s grahoricama i tjesteninom. S Kotanyijem smo ispijali gin tonice koktel majstora Ante Palca začinjenima štapićima cimeta, anisom, chili nitima i crvenim paprom tog najznačajnijeg svjetskog proizvođača začina. Na našem izlagačkom prostoru bilo je živo, a posebice na prezentaciji hamburgera iz asortimana Grupacije Pivac koje smo posluživali u raznobojnim pecivima i s kojekakvim umacima. Sve dana uz nas austrijski QimiQ i njihovi Roman Mayer (executive chef) te Srećko Felix Nemec (predstavnik za Hrvatsku) oduševljavali su posjetioce sajma desertima i slanim bezglutenskim jelima. QimiQ proizvodi se mogu pronaći u 42 zemlje i nas svim kontinentima, a imaju košer i halal certifikate. Rade se od 99% vrhnja i 1% od goveđe želatine, a ovjenčani su svjetskim “Food Oscarima”.

VIDEO LINK: https://www.youtube.com/watch?v=tlT_XHQghLQ

QIMIQ RECEPT : Filet lososa u krem umaku od timijana i krasuljice

SASTOJCI ZA  10 PORCIJA
500 g QimiQ-Baza za umake
120 g luka, sitno nasjeckanog
120 g maslaca
125 ml bijelog vina
6 cl Noilly Prat ili vermunta, suhog
340 ml ribljeg temeljca
sol, crni svježe mljeveni papar
4 žličice krasuljice
2 žličice limunskog timijana
1600 g fi leta lososasol, svježe mljevenicrnipaparmaslinovo ulje

PRIPREMA:
1. Za umak pirjati luk na 40 g maslaca dok nepostane staklast.Zalijati s Noilly Prat i bijelom vinom te dodati riblji temeljac. Začiniti i ostaviti da se malo reducira.
2. Dodati QimiQ bazu za umake i doraditi ostatkom maslaca. Prije serviranja dodati svježe začine.
3. Filete lososa začiniti te zapeći na maslonovom ulju stranu s kožom. Kad je riba pećena na pola, preokrenuti je na tavi, tavu maknuti sa štednjeka i kratko ostaviti.
4. Filet lososa servirati s umakom.

QimiQ-BAZA ZA UMAKE PREDNOSTI:
• Stabilan kod upotebe alkohola, kiselina i visokih temperatira
• Puniji okus s manje masnoća
• U trenu pjenaste strukture

Scroll to Top