AKADEMIJA TJESTENINE: Naučite raditi pacchere, torteline, tagliatelle i fagotinne s umacima i punjenima

četvrtak 17-21 h, 10. studenog 2022., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Želite li naučiti raditi domaće tjestenine i umake, punjenja, čekamo vas u četvrtak na jednodnevnoj radionici za ljubitelje kuhanja i mediteranske spize. Umijesit ćemo tijesto te naučiti oblikovati niz manistri koje smo preuzeli iz talijanske gastronomije.

Na jelovniku su:

– paccheri punjeni sirom i špinatom u umaku od rajčice

– tagliatelle s pestom od bosiljka i indijskih oraščića

– tortelini s pršutom skutom i tartufima

– fagottini s bundevom

Paccheri su veća tjestenina cjevastog oblika koja potječe iz regija Kampanija i Kalabrija, a u doslovnom prijevodu ime znači pleska što je vjerojatno došlo od zvuka koji se čuje dok se jedu. Pacchere su navodno izumile sicilijanske sfogline (domaćice koje prave tjestenine), a koristile su se za krijumčarenje talijanskog češnjaka u Prusku tijekom srednjeg vijeka. Pruski češnjak bio je slabašan i kržljav u usporedbi s velikim i snažnim talijanskim bijelim lukom, pa bi po nekoliko češnjeva naguralo se u svaki komad pacchera i krijumčarilo ga preko granice.

Na radionici pravimo i tagliatelle – tjesteninu koja je nastala inspirirana kosom Lucrezije Borgie. Legenda kaže da su tagliatelle poslužena prvi put 1487. godine na banketu u Bolonji povodom njezine udaje za Annibalea II Bentivoglia. Bez obzira na legendu Borgia, ova je tjestenina tanka, ravna i hrapave površine koja se dobiva kada se tijesto razvalja na gruboj drvenoj površini kako bi bolje upijala umak.

Tortelini potječu iz regije Emilia Romagna, gurmanskog središta Italije, a riječ je o tjestenini koja se u tradicionalnoj varijanti pravi od durum pšenice i jaja, te puni mesom, sirom ili povrćem. Priča o tortelinima krenula je iz grada Modena,a legenda kaže da je nadahnuo oblik Venerinog pupka. Prvi zapisi o ovoj tjestenini u obliku prstena s nadjevom od mljevenog mesa datiraju iz 1112. godine, a postoji i recept napisan u 14. stoljeća.

U Modeni se, recimo, nadjev pravi od mljevenog svinjskog mesa, mortadele, pršuta, parmezana, kobasica, muškatnog oraščića, jaja i mrvica kruha, a vremenom su nastale brojne druge verzije diljem Italije, pa i u okolnim zemljama.

Fagottini – mali smotuljci, četvrtaste su vrećice su od tjestenine koje možete nadjenuti punjenjem po vašem izboru – od povrća, voća, preko sira, pa čak mortadele i pistacija, a mi ćemo na radionici ispuniti ih bundevom. Također su poznati kao sacchetti ili fiochetti, a ova talijanska tjestenina povezuje s Lombardijom i Emilijom Romagnom.

Cijena tečaja je 414 kn (54,95 eur),a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u ŠKMER Kuharskoj Akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

Prijave: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

Sponzori

Scroll to Top