BIFTEK BEER CLUB: Završili smo ciklus radionica za ljubitelje kuhanja, od jeseni krećemo s novim iznenađenjima…Tu je i recept za tournedos

Na radionici bifteka u utorak ovaj kraljevski komad mesa uz chefa Petra Vlaka kušali smo u različitim jelima i dobrano zalili pivom. Osim klasičnog, pripremljenog na dva načina – u tavi i pećnici, iskosali smo tartar biftek i ispekli pljeskavicu s tartufatom uz domaća peciva. Bila je tu i tagliata što naziv nosi od riječi talijanske riječi tagliare – tanko rezati, kao i tournedos – francuski način pripreme bifteka kojim se impresionira posebne goste.
Riječ je o okruglim i podebljim odrescima od vrha ili srednjeg dijela bifteka.
Tournedos Rossini, pak, je varijanta s Foie Grasom (paštetom od guščje ili pačje jetre) i spada u klasik francuske haute cusine. Tko stoji iza izvornog recepta, teško je reći, a spominju se veliki francuski kuhari Marie-Antoine Careme, Adolphe Dulgere i Auguste Escoffier. Legenda kaže da je ta delicija prvi put napravljena u Café Anglais u Parizu u čast talijanskog skladatelja Gioachina Antonia Rossinija. Rossini je bio prijatelj, kritičar i pobornik mnogih najvećih francuskih kuhara svog vremena.
Na jelovniku naše posljednje radionice za ljubitelje kuhanja u sezoni našao se i Stroganoff (govjadina po strogonovski) ruski klasik za koje se vjeruje da je dobio ime po grofu Alexander Sergeyevichu Stroganoffu rođenom u Parizu, pa ne čudi što je ovo jelo zapravo kombinacija francuskih i ruskih okusa. Za prilog imali smo zapečene šparoge, pečene tikvice i paprike, restani krumpir i u kombinaciji s pancetom, a sve se zalilo domaćim craftovima i provjerenim njemačkim pivama.

TOURNEDOS U UMAKU OD ZELENOG PAPRA

SASTOJCI:

Meso juneće pisanice 1kg
Maslinovo ulje 0,5 dl
Maslac 100 g
Zeleni papar u salamuri 4 velike žlice
Brandy 0,03 l
Demi-glace umak 2 dl

Sol
Papar

PRIPREMA:
Meso izrezati na srednje medaljone, začiniti i marinirati.
Popržiti ga s jedne strane, okrenuti, pa u tavu dodati zeleni papar. Flambirati s Brandyjem i ugasiti s demi-glace umakom (možete kupiti gotovi ili pripremit svoj koji ćete zamrnuti i vaditi po potrebi https://www.gastronaut.hr/recepti/francuska-kuhinja/krepki-umak-demi-glace/).

Kratko prokuhati.
Poslužiti s nekim finim škrobnim prilogom te začinjenim povrćem.

Scroll to Top