BIFTEK WINE CLUB: Okušajte se u pripremi raznih varijanti bifteka i kušajte ih uz birana vina

17-21 h četvrtak, 23. veljače 2023., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2

Kraljevski komad mesa, kako se zasluženo tepa bifteku, nudi brojne načine pripreme, a kako da postignete savršenstvo okusa i teksture tema je ove radionice za ljubitelje kuhanja. Osim raznih nijansi pečenja klasičnog odreska, pripremat će se tagliata, steak au poivre (biftek u umaku od zelenog papra), Beef Wellington, mnoštvo zanimljivih priloga, a uz sve vina po mjeri ovog vrhunskog komada govedine. Dakako, očekuju vas i iznenađenja, a i ponešto slatko.

Kako bilježe gastronomski povjesničari, biftek se počeo širiti iz Engleske, a posebice su ga prihvatili Francuzi i Amerikanci. U restoranskoj ponudi dobrano je zaživio u New Yorku 19. stoljeća. Isprva se muška radnička čeljad sredinom 1800-tih godina počela okupljati na Beefsteak banquetima. Rukama su se jeli narezani goveđi odresci i zalijevali obilnim količinama piva. Zamijetili ste, radi se o preteči današnjeg fingerfooda.

Uskoro su te navade preuzeli novi njujorški bogataši i poslovnjaci koji su se počeli okupljati u biftek klubovima kako bi se mastili najboljim mesom američkih krava i to bez konvencionalnog ponašanja za stolom. Početkom 20 stoljeća takve prigode redovito su počeli organizirati bolji restorani i hoteli. Kako bilo, pečenje bifteka odavno postao je majstorski posao, koji pored vještine zahtijeva i osjećaj, posebice jer treba znati nijansi pečenja – od potpuno sirovog do tamnog – a neki se zaklinju da znaju čak devet nijansi pečenja, no mi ćemo se zadržati na radionici na tri osnovne: “rare“, “medium rare” i “well done“.

Cijena tečaja je75 EUR (565,09 HRK). Uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u ŠKMER Kuharskoj Akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

Prijave: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

Tečajevi za ljubitelje kuhanja

Scroll to Top