Bili smo u sjedištu švicarske Therme gdje je prije 150 godina izumljen prvi prijenosni štednjak, a danas se proizvode najsuvremenija rješenja za Electrolux Professional

11. – 13. 12. 2023., Therma factory, Sursee, Švicarska

Iskušavanja suvremenih tehnoloških dostignuća Electrolux Professionala, prezentacije renomirane švicarske tvrtke Therme koja djeluje unutar grupe, bile su neke od tema tijekom trodnevnog međunarodnog treninga za profesionalce Surseeu u Švicarskoj na kojem je sudjelovao Željko Neven Bremec, glavni chef edukator ŠKMER-a. Kako su prezentacije Electrolux Professional proizvoda neizostavni dio ŠKMER-ovih edukacija za optimiziranje rada u profesionalnim kuhinjama, Bremecov odlazak na trening u Švicarskoj bio je prilika da se upotpune znanja, upoznaju novi tehnološki dosezi i trendovi kuhinjskih uređaja SpeeDelight (za brzo kuhanje bez gubitka kvaliteta), Sky Duo sustava i horizontalnih uređaja premium linije Thermaline.

SpeeDelight postiže izvanredne performanse zahvaljujući kombinaciji triju tehnika kuhanja: kontaktne ploče, infracrvenog zračenja i mikrovalova. Thermaline su termičke linije švicarske kvalitete nastale na tradiciji kompanije Therme koja se od 1871. godine bavi proizvodnjom te nudi švicarsku preciznost izrade pod kapom Electrolux Professionala.

„Nakon dočeka imali smo prezentaciju o Thermi kao kompaniji, dijelu Electrolux grupe. Prezentaciju i razgled tvornice vodio je Alberto Mattei. Tu smo dobili dojam o Thermi kroz povijest, ali i stanju na tržištu danas, te o linijama proizvoda. Nakon toga chefica Helene Kunz prezentirala nama je SpeeDelight, doznali smo sve od rastavljanja, čišćenja, održavanja, do rada i izrada programa. Nakon toga smo za Patriciu Martins iz Electrolux ureda u Parizu, koja je nova, prošli Sky Duo i sve funkcije, posebno cikluse na pećnici i na shockeru. Treći dan uz cheficu Kunz bavili smo se korištenjem Boiling pan variable, a nakon toga smo prešli na horizontalne uređaje Thermaline; kao što su ECO top za indirektna kuhanja, te Thermaline cooking top, na kojem se može kuhati i peći. Radili smo stvari i u AquaCookeru koji ima trojaku funkciju, kao sous vide kuhalo, pasta cooker i bain-marie. Pripremali smo jela i na full flat indukciji, te smo prošli grill ploču i “vodeni grill”, a posvetili smo se jedno vrijeme i vakuumiranju i vacuum machini“ – istaknuo je Bremec.

 

 

Visoke performanse i pouzdanost, inovativna rješenja za visoku učinkovitost i uštedu, uređaji jednostavni za korištenje ključni su čimbenici uspjeha Thermaline, a to je priča koja seže još od 1871. godine, a traje i danas – proizvodnjom prijenosne pećnice. Dva su imena vezana uz osnivanje tvrtke. Prvi je Franz Xaver Weltert: bravar po struci koji se posvetio proizvodnji jedinstvene ‘mobilne pećnice’ 1871. U biti, to je bio štednjak u okvirnoj rešetki, ali moglo se smatrati prvom vrstom modularnog kuhanja, kavo danas poznajemo.

Njegov se posao proširio u Surseeu, dodajući ljevaonicu i keramički proces za proizvodnju peći i peći prije dodavanja električnih štednjaka 1923. godine. U međuvremenu, ambiciozni švicarski izumitelj Samuel Blumer počeo je istraživati kako se električna energija može pretvoriti u toplinsku energiju i osnovao je malu tvornicu u Schwandenu 1904. godine. Proizvodeći kućanska glačala i električne štednjake, osigurao je ulagače da restrukturiraju posao koji je postao Therma AG i započeo proizvodi štednjake za komercijalne kuhinje 1927. godine.

Do ranih 1930-ih, ime Therma dominiralo je švicarskim tržištem kućanskih aparata te počelo izvoziti svoje proizvode u Francusku, Italiju, Dansku i Norvešku. S ambicijom kombiniranja znanja i iskustva tvrtki za proizvodnju vrhunskih komercijalnih uređaja s inovativnim dizajnom, Electrolux grupa je kupila Thermu 1978., a kao rezultat toga rođen je brend Thermaline. Godine 2014. Thermaline linija Made to Measure dobila je Red Dot za dizajn proizvoda – nagradu koja se etablirala kao jedna od najtraženijih oznaka kvalitete za izvrstan dizajn u cijelom svijetu.

Radi proizvodne s najsuvremenijom tehnologijom koja smanjuje i energiju i emisiju CO2, postrojenje Sursee pokreće inovativni geotermalni sustav koji smanjuje potrošnju energije i emisiju CO2 za 92% odražavajući Electrolux Professional misiju na ekološkoj održivosti. Laseri, roboti za zavarivanje i brušenje pružaju neviđenu preciznost i fleksibilnost u proizvodnji, a dodatne majstorske ručne operacije značajno poboljšavaju kvalitetu ove švicarske opreme. Danas je 180 zaposlenika Electrolux Professionala u Surseeu, koji proizvodi niz komercijalnih rješenja za kuhanje i tava za pirjanje po mjeri.

 

Scroll to Top