BIOGRAD NA MORU: Kunjkama i delicijama s prošekom pišu se novi kraljevski jelovnici…otkrijte ih u našoj priči

Posjetite jedinstvene restorane i otkrijte zašto Biograd na Moru postaje nezaobilazna destinacija za gurmane. Uživajte u okusima i atmosferi koji će vas vratiti u prošlost, ali i povesti na putovanje punih novih, neotkrivenih okusa.

Jela od školjke kunjke, specijaliteti začinjeni prošekom ili, pak, mediteranske delicije s kraljevskim titulama, odnedavno se nude u posebnim jelovnicima Biograda na Moru. Turistička zajednica grada i klub Gastronaut okupili su petnaestak ugostitelja koji su, nakon pomnog istraživanja gastro baštine, slaganja i eksperimentiranja s okusima i teksturama, a ponajviše educiranja, kreirali jela začeta u tradiciji ili originalnosti. Namjera je stvaranje novog gastro brenda Biograda na Moru, upisati ga na gastronomske karte kao posebno odredište za sladokusce te nadići uobičajenu ponudu za turiste.

Na novim tematskim jelovnicima restorana, bistroa i konoba uključenih u projekt, možete kušati morska blaga Pašmanskog kanala, težačke namirnice Ravnih kotara, vrhunska vina, craft piva i nagrađivana maslinova ulja. Slažu se u posve dotjerane gastro mozaike lokala ovog mjesta gdje su stolovali hrvatski srednjovjekovni kraljevi, a svoje utjecaje na trpezama ostavili su i osvajači, posebice Venecijanci.

Turistička zajednica grada Biograda u suradnji s Gastronautima i ugostiteljima razvija brend grada s ugostiteljskim adutima ovog kraja. Prije svega, tu su rijetke školjke kunjke i lokalni specijaliteti primljeni s desertnim vinom prošekom kao začinom. Delikatesne kunjke (Arca noae) jedan su od razloga zbog kojih gurmani dolaze u Biograd. Simbol su Pašmanskog kanala, imaju specifičan okus i veliku prehrambenu vrijednost, a kroz povijest su njihove ljušture žitelji koristili i u građevini. U prošlom su stoljeću nestajale u više navrata, no vratile bi se. Ta vrijedna namirnica puna je proteina, selena, magnezija, vitamina B12 i B6, niacina i zdravih omega-3 masnih kiselina, a u sklopu ovog projekta na biogradskim trpezama kunjke se nude pripremljene na razne načine u restoranima Kampanel, Europa, Riva, te konobama Daniela i Barba,“ istaknula je Karin Mimica iz kluba Gastronaut, koja je uz Nives Jeličić, direktoricu TZG-a Biograd, potaknula agilne mjesne ugostitelje da osmisle nove gastronomske koncepte.

Druga delicija oko koje Biograd gradi autentičnu kuhinju je prošek, desertno vino od autohtonih sorti hrvatskog priobalja. Prvi pronađeni zapisi o ovom vinu od posve zrelog i prosušenog grožđa, kojeg su liječnici znali prepisivati kao lijek, potječu iz zadarskog glasnika Gazetta da la Zara iz 1844. godine. Da napomenemo, iako se ne radi o zaštićenom talijanskom proseccu, pjenušavom vinu iz Veneta, već o posve drugačijem proizvodu, oko imena su postojali prijepori što je posljednjih petnaestak godina umanjilo proizvodnju u Dalmaciji.

Prošek je danas definiran kao desertno vino koje se radi na četiri područja: Sjevernoj Dalmaciji, Dalmatinskoj zagori, Srednjoj i Južnoj Dalmaciji te Dingaču na Pelješcu, a vinari koji zadovoljavaju kriterije mogu koristiti tradicionalni izraz prošek te ga plasirati na tržište.

Uglavnom, zanemarite birokratske zavrzlame te svratite u biogradske restorane i kušajte prošek u jelima restorana Mamma Rosa Crvena Luka, Boqueron, Casa Vecchia, Kampanel, Arkada, Riva, Daniela, Europa, Barba, Beštek, Marina Kornati, Park Soline, Bazilika i Dalmaland.

U Restoranu Mamma Rosa u Crvenoj Luci, kako smo se uvjerili na prošlotjednoj gastro šetnji Biogradom i okolicom, možete probati izvrsnu biogradsku teću – brudet svježe ribe, škampa i školjki aromatizan prošekom. U novim menijima im je i tjestenina Crvena Luka (morska carbonara) te bogati burger od škampa i kozica. Posebnost ove skrovite vale nadomak kraljevskog Biograda što u zaleđu možete uživati u Vranskom jezerom, a u blizini je i NP Kornati sa svojih 150 otoka, otočića i hridi.

Krenete li središtem Biograda, nemojte zaobići Dining & Bar Boqueron. Taj lokal otvoren prije tri godine nudi modernu mediteransku kuhinju duboko prožetu tradicijom i sezonskim lokalnim namirnicama, pa u ugodno dizajniranom ambijentu možete probati domaće pljukance s posebnim zadarskim crnim tartufom za kojeg se tamošnji gljivari zaklinju da je bolji od istarskih. U ovom periodu u Boqueronu, što je, usput rečeno, španjolski naziv za inćuna, služe rižot od škampi i domaćih šparoga, dok će ljubiteljima bifteka ovaj kraljevski komad mesa prirediti u originalnom umaku od prošeka uz bruschette s karameliziranim lukom. Odrezak sabljarke služe s palentom i ljutikom uz kremu od inćuna i kapara, a kako bi zasladili novi jelovnik, osmislili su desert od suhih smokava u prošeku.

BOQUERON VIDEO:

U srcu povijesnog dijela Biograda na Moru, tik do crkve sv. Stošije, Casa Vecchia nudi jedinstveni gastronomski doživljaj u autentičnom dalmatinskom okruženju. Dvorište u debelom hladu stabala, pruža idealno utočište za uživanje u specijalitetima spravljenim od svježih i lokalnih namirnica u spoju sa svjetskim klasicima.

Naime, Casa Vecchia priprema inovativne pizze i burgere, hladne mesne, morske i veganske plate te bogate salate, no ne puku konfekciju. Stoga im je u sklopu projekta u jelovnik odnedavno upisana pizza s dimljenom sabljarkom, koja daje snažne i originalne jadranske okuse tijestu. Za ljubitelje hamburgera tu je Biograd smash jam burger, jedinstvena kombinaciju od stiješnog odreska s marmeladom od kapule i prošeka te dodatak motra i kapara. Nude i pažljivo odabrana craft piva Neposlušna i Plavuša iz zadarskog Brloga, kao i kapljice eko Vinarije Jokić iz mjesta Polača na putu između Biograda i Benkovca. Ta vinarija kojoj korijeni sežu u 1906. godinu, danas je poznata po organskim vinima. Loza se obrađuje ručno, koriste isključivo prirodna gnojiva, te izbjegavaju herbicide i pesticide.

Nedaleko od Casa Vecchie, u istoj ulici smjestila se rustikalna konoba Kampanel. Mjesto je gdje se jelovnici pišu poviješću i tradicijom, a dorađuju modernim kulinarskim reinterpretacijama vlasnika Stipe Buče. Nekada težačka konoba za čuvanje vina, danas je nezaobilazno odredište za foodieje gdje mogu kušati tjestenine s butargom od cipla ili morskim ježincem, carpaccio od tune s pinjolima i domaće izdašne focaccie, kakvih se ne bi postidjeli niti Talijani koji izvorno baštine ovu pogaču u svojoj tradiciji.

U Kampanelu možete naučiti i kako se čiste svježe kunjke te uživati u njima u rižotu.

“Kunjka je neizostavan dio naših jelovnika, a tu školjku lako možete naći uz samu obalu; raste na kamenim površinama na dubinama od pola do 15-20 metara. Najbolje ih je vaditi od studenog do ožujka, a mi je spremamo na buzaru, s rižotom te služimo sirovu, ako je tek izvađena iz mora, što može imati i afrodizijačke poticaje.”- naglasio je Buča.

Restoran Arkada još je jedno mjesto gdje se nude biogradski jelovnici s prošekom. Restoran je to s dugom tradicijom koja datira od 1968. godine, prvotno otvoren u Tkonu, a preseljenjem na biogradsku rivu postao je nezaobilazna destinacija za ljubitelje svježih morskih ulova s Kornata i domaćih proizvoda iz zaleđa. Pod vodstvom masterchefice Ružice Prlicarić Tomić i njezine sestre Slavice Eškinja, Arkada gradi kulinarsku priču već četiri generacije. Odnedavno nude težačka jela poput sipe s mladim bobom i slanutkom kojim su se Biograđani krijepili nakon teška rada, te jadranske kozice s domaćim makaronima oblikovanima preko prsta. Dakako, oba jela su sve začinjeno biogradskim prošekom.

Nedaleko, i u restoranu Riva, možete u sklopu projekta probati kunjke lešo ili u rižotu, kao i finu janjeću koljenicu s kremom od batata, što je jedna od delicija koja ovom mjestu privlači poklonike janjetine, rijetke u središtu grada. Na jelovniku su im i pljukanci s divljači, a ne valja propustiti ni hrskavo svinjsko carsko pečenje sa starog menija.

Krenete li dalje rivom, naići ćete na bistro Europa. Uređen kao gastronomski mediteranski muzej prepun predmeta iz prošlosti, kao što su bicikli, radio prijemnici, gramofoni, pa i sušene ribe, nalazi se u zgradi gdje se posljednjih stotinjak godina gradi biogradsko ugostiteljstvo. Posljednja dva desetljeća kroz Europu namjernike vodi bračni par Ana i Damir Torbarina, a kao biogradske gastro adute nude kunjke lešo i s grila, pašticadu s prošekom te Kraljevski rižoto u kraljevskom gradu kao podsjetnik na zlatno doba grada dok je njime vladao Petar Krešimir IV.

EUROPA VIDEO:

U blizini na rivi je i konoba Daniela, gdje se pripremaju kraci hobotnice marinirani u prošeku, Kraljevska biogradska buzara i Biograjski brudet s prošekom, što je također dio novih jelovnika, a potječu, dakako, iz tradicije. I ova konoba svojevrsni je mali muzej. Zidove krase povijesne slike Biograda, prostorom plove stari brodski alati i dijelovi, tu su starinska kuhinjska pomagala i mnogo toga drugog što odražava ribarsku i težačku povijest Biograda na Moru. U Danieli jela se pripremaju po starinskim recepturama, dio povrća sami uzgajaju, kozji sir nabavljaju od uzgajivača s Dugog otoka, a školjke i ribu od mjesnih ribara.

U staroj jezgri je Beštek, pizzerija koja nudi inovativne pizze s oboritom i dimljenom ribom. Za nove biogradske jelovnike, u pizzi Crna Kraljica biogradskog mora savršeno su ukomponirali mozzarellu, sipu kuhanu u prošeku i crnilu, slanutak i cherry rajčice. Kreirali su i Pizzu dima s nadjevom od rajčice, mozzarelle, komada dimljenih pršuta tune, sabljarke i dagnji, mariniranih kozica te motra. Za desert tamo možete kušati Birramissu, uspjelu varijantu tiramisua gdje umjesto kave koriste crno pivo zadarskog Brloga.

Bili smo i u konobi Barba, gdje ekipa Dina Bralića poslužuje jednostavne i svježe morske specijalitete iz vlastitog ulova u rustikalnom ambijentu. Na jelovniku koji imaju čak 60 jela, a mi smo kušali inćune na brudet, hobotnicu pod pekom, platu svježe plave ribe, što postaje posvemašnja rijetkost ponude dalmatinskih ugostitelja, i, naravno, nezaobilazne kunjke.

„Svi morski specijaliteti spremljeni su od ulova s vlastitih brodova, a jela se spremaju po tradicionalnim receptima. Time garantiramo ukusan i zdrav obrok uz kojeg poslužujemo i povrće domaće proizvodnje. Za potpuni doživljaj Mediterana, tu su i vrhunska lokalna vina, pomno odabrana da savršeno prate svako jelo“ – poručuju iz Barbe.

Za one koji traže elegantne slijedove, pravo je odredište biogradska Marina Kornati. Smještena na preko 90.000 četvornih metara morske površine i skoro 40.000 m² kopna, jedna je od najvećih nautičkih luka Zadarske županije i pokretač razvoja nautičkog turizma biogradske rivijere. Ponuda hrane u restoranu marine temelji se na specijalitetima iz mora, ali je dijelom prilagođena i ukusu gostiju iz različitih dijelova svijeta. Tamo se mogu kušati tartari od tune i bifteka, ravioli punjeni oboritom ribom i paškom skutom u ribljem demiglaceu, pijat fileta sabljarke, tune, orade i liganja sa žara, te pijane smokve koje smo kušali uz vina i maslinova ulja MasVin – što je skraćeni naziv za Poljoprivrednu zadrugu “Maslina i vino” iz Polače.

Biograd je i poznato nautičko središte za što je prošle godine dobio i međunarodno priznanje Turistička prizma, a uz gastro ponudu možete se razmrdati u  Nacionalnim parkovima Kornati i Krka, kao i parkovima prirode TelašćicaVransko jezero i Paklenica.

U ovoj priči našao se i avanturistički park Dalmaland. Dočekat će vas uz koktel „Dalmacija u mom soku“ gdje su pomiješani loza, svježe cijeđeni sok od limuna, sok od naranče, sirup od kadulje, maslinovo ulje, med i krastavac, a zatim možete nastaviti šetnju Dalmalandom i iskušati brojne atrakcije. Park je podijeljen u četiri tematske cjeline – Gusarski grad, Divlji Zapad, Svemir i Vodeni svijet, te nudi od adrenalinske do obiteljske zabave. Za završetak gastro šetnje predstavili su Zabatak Royal transformation – kraljevski zabatak koji male prinčeve i princeze pretvara u kraljeve i kraljice; te pašticadu „Opijeni morem“ – sporo kuhani frikando s morskim kamenom u umaku s prošekom i domaćim njokima.

 

Jela s kunjkama: Kampanel, Europa, Riva, Beštek, Daniela i Barba.

Jela s prošekom : Mamma Rosa Crvena luka, Boqueron, Casa Vecchia, Kampanel, Arkada, Riva, Daniela, Europa, Barba, Beštek, Marina Kornati, Park Soline, Bazilika i Dalmaland.

Jela kraljevske titule: Daniela, Europa, Riva, Arkada, Beštek i Dalmaland.

 

FOTO: Rino Grpuzo & Mak Jovanović

 

Scroll to Top