BISER MORA 2017 – FINALNO IZVJEŠĆE

BISER MORA 2017. – Od natjecateljskih tanjura punih mora i mašte do gruzijskih, indijskih i specijaliteta s Mauricijusa
… dvjestotinjak kuhara iz 25 zemalja stiglo je u Supetar na najveće kulinarsko natjecanje u ovom dijelu Europe…

Mladi imotski kuhar Jadran Grančić koji posljednjih mjeseci osvaja medalje gdje god stane za štednjak, odnio je pobjedu i na 12. po redu Biseru mora održanom 6.-9. travnja u Svpetrvs hotelima na Braču. Riječ je o međunarodnom kulinarskom natjecanju u organizaciji ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) koje je prije 12 godina pokrenuo splitski kulinarski entuzijast Miro Bogdanović.

Na trodnevnom natjecanju u Supetru okupilo se oko 200 kuhara iz 25 zemalja, a Grančić se najbolje snašao s namirnicama koje su petorici finalista dane neposredno prije završnog takmičenja kako bi pripremili od njih predjelo, glavno jelo i desert. Srebro je prema odluci međunarodnog žirija pod vodstvom iskusnog slovenskog kulinarskog suca Iztoka Legata, pripalo Gogiju Bazandarashviliju iz Gruzije, koji je na manifestaciji oduševio mnogobrojne okupljene  pripremom kozlića na gruzijski način izvan natjecateljskog dijela. Istaknimo da su Gruzijci, uz kuhare iz Francuske, Mauricijusa i Dagestana, republike u Ruskoj Federaciji na istoku Sjevernog Kavkaza, prvi put nastupili na ovom natjecanju. Broncu je zaslužio iskusni talijanski kuhar Marc Pavel koji već se godinama natječe na Biseru Mora, a dvojica makedonskih finalista, Zoran Majnovski i Aleksandar Simjanovski, ovaj put vratili su se kući samo s diplomama.

Osim što su se tijekom ta tri dana natjecali profesionalni kuhari, od kojih većina radi u prestižnim objektima u svojim zemljama, zavidne kulinarske vještine pokazali su polaznici srednjih i visokih kulinarskih škola iz regije, posebice mladi slovenski kuhari.

Već od jutra u četvrtak, prije svečanosti otvaranja koja se održala u 11 sati u restoranu “Adria” Svpetrvs hotela, počela su natjecanja u raznim kategorijama, te je održan master class “Slatka Hrvatska” najnagrađivanije hrvatske slastičarke, Dragice Lukin. Ta Umažanka u svojoj
slastičarnici Villa Soši na gradskoj tržnici svakodnevno nudi čak stotinjak vrsta kolača, a nema nagrade koju nije osvojila u zemlji. Inače, autorica je najdužeg kolača u Hrvatskoj od 152 metra, teškog tonu i pol kojeg je 2009. godine pripremila s požeškim učenicima, te kroštule od 24 metra koju čeka ulazak u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda. Na Biseru mora, Dragica nije obarala svjetske rekorde, ali jest u nevjerojatno kratko vrijeme ispekla obilje slastica od dizanog tijesta na koje je s oduševljenjem prionuo i legendarni Stevo Karapandža, inače član žirija u Supetru.

Nakon što se restoran Adria dobrano napunio mirisima i aromama njezinih slastica te jela natjecatelja, stigao je Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, kao i brojni drugi uzvanici. Ministar je stavio je kuharsku kapu i službeno otvorio Biser mora dodavši kako žali što i sam nije u nekom od natjecateljskih boksova.

– Nama Hrvatima gastronomija je iznimno je važna, pa svi naši poslovni, turistički, a i ljubavni izleti završavaju za trpezom. Vi kuhari ste zaduženi da uljepšavate naše trenutke, date nam nova iskustva, brinete se za naše raspoloženje – poručio je brački ministar.

Na otvaranju bio je i Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije koja već deset godina podržava ovu manifestaciju, te Marion Dužić, vlasnik Svpetrvs hotela. On je ovu manifestaciju ugostio u svojim objektima prije osam godina nakon što se upoznao s Mirom Bogdanovićem na bolničkom liječenju u Splitu. Tada je stvoreno veliko prijateljstvo između ovog teksaškog Hrvata i splitskog kuhara koji je 2006. godine povezao vodeće dalmatinske kuhare u organizaciju SKMER te ovdašnju gastronomiju doveo na svjetski nivo. Usprkos brojnim zdravstvenim problemima, Bogdanović je stigao na Brač susresti se sa svojim prijateljima iz cijelog svijeta, a dobio je i nagradu za doprinos dalmatinskoj gastronomiji “Miljenko Smoje” od udruge Dalmatinski timbar, organizatora Smojinih marendi.

Na svečanosti otvaranja bili su supetarska gradonačelnica Ivana Marković i Ivan Cvitanić, predsjednik TZG Supetar, koji Biser mora zdušno podržavaju jer im ova manifestacija, između ostalog, otvara turističku sezonu i odašilje poruku svijetu da je Brač gostoljubiva destinacija prepuna povijesti, prirodnih ljepota, zdravih mediteranskih namirnica i autohtonih specijaliteta.

Držeći se toga, organizatori Bisera mora su i ove godine svojim gostima iz cijelog svijeta ukazali na jedinstvenosti otoka Brača kroz izlet Bolu gdje su upoznati s tajnama i prošlosti tog turističkog mjesta, a obišli su Muzej otoka Brača i Muzej uja u Škripu. U Milni su pak gosti i domaćini Bisera mora bili na sajmu domaćih kolača i natjecanju u izradi sirnica u susret Uskrsa, a Turistička zajednica je na supetarskoj rivi upriličila mali sajam gdje su se mogli kušati i jedinstveni likeri od crnih maslina, autentična hrana bračkih konoba, te neobični proizvodi “Exotic King” Ivana Šuloga uzgajivača iz Zagorja, poput finger limete, indijanskih banana, plavog krumpira s Anda, skupocjenog crnog češnjaka. Moglo se tamo nabaviti i zdravo mikro zelenje (microgreens) OPG-a Ankica Dedić, odnosno tek propupale mladice leće, kukuruza kokičara, rokule, amarantha, cikle i drugog, izvrstan i zdrav dodatak kuhanim jelima i salatama.

Na Biseru mora 2017. upriličene su i prezentacije i degustacije nacionalnih kuhinja Mauricijusa, Gruzije, Makedonije, Crne Gore, te Albanije, kao i niz radionica hrane mađarskih kraljeva začina Kotány koji već 131 godinu posluju diljem svijeta. Spomenimo da je Biser mora došao poduprijeti Domenico Maggi, predsjednik WACS-a (World Association of Chefs’ Societies) za jugoistočnu Europu. Riječ je o krovnoj svjetskoj kulinarskoj organizaciji koja okuplja 10 milijuna kuhara i organizira svjetske kulinarske olimpijade. Maggi je u Supetru održao seminar za kulinarske suce i natjecatelje, a svojim je dolaskom na Biser mora poslao poruku da je vrijeme da ŠKMER dođe pod kapu WACS-a kao još jedna ozbiljna hrvatska kulinarska organizacija, što i ne čudi jer dio međunarodnih sudaca koji sude na om natjecanju već ima njihovu licencu, a manifestacija postala najveće kulinarsko natjecanje koje se organizira u Hrvatskoj.

– Maggi je veliki prijatelj ŠKMER-a, sam nam je rekao da želi doći ovamo jer voli pozitivno natjecateljsko ozračje i kuhanje, ali i susretati se s ljudima iz struke koji na Brač dolaze iz cijelog svijeta. Kako je Hrvatska pod njegovim predsjedništvom, njegova nam je prisutnost jasna potvrda da se i ŠKMER može uključiti u WACS. To je krovna organizacija kuhara iz cijelog svijeta, a to znači da će se i naši kuhari moći natjecati kao dio nacionalnog tima na kulinarskim olimpijadama u Njemačkoj i Luksemburgu. Sve je to potvrda da je dalmatinska kuhinja prepoznata kao jedna od relevantnih europskih gastronomija u Europi – kazao je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Maggi je na Biseru mora govorio i o važnosti povratka zaboravljenih lokalnih namirnica i tradicionalnih receptura u nacionalne gastronomije koje se pripremati modernim tehnikama te stalnoj potrebi za edukacijom kuhara i djece o zdravim namirnicama.

Kulinarski majstor Anil Grover iz New Delhija spremao je tikka masalu, indijski specijalitet od piletine koji je i u Velikoj Britaniji postao nacionalno jelo, te pokazao da se lamb curry može izvrsno pripraviti i od bračke janjetine uz azijske začine. Alan Payen, WACS-ov sudac s Mauricijusa, složio je specijalitet s piletinom iz svoje zemlje, a pritom je izveo i pjevački šou, dok je majstor kuhinje Sokol Prenga, ŠKMER-ov ambasador za Albaniju, pokazao kako se jadranska riba priprema u “zemlji orlova“. Dodajmo da je za sve sudionike po prvi put na Biseru mora održana Večer Albanije s tradicionalnom glazbom i uigranim timom albanske
kuharske reprezentacije pod vodstvom Sokola Prenge.

Dušan Veršec, mariborski chef i međunarodni kulinarski sudac, predstavio je pak okupljenima idrijske žlikrofe (žličnjake), slovenski specijalitet iz 19. stoljeća koji se povezuje s Napoleonovom ljubavnom pričom.

– To je specijalitet grada Idrija i ima posebnu priču. Naime, žlikrofe su mještani smislili u čast Napoleona. U njihovo je gradu imao ljubavnicu koju su zvali Pasja Grofica jer je imala mnogo pasa. Mještani su tijesto s krumpirom oblikovali kao Napoleonovu kapu kako bi oduševili velikog vojskovođu i to je postalo specijalitet toga kraja. Grofica je kasnije tragično preminula u bijedi i žalosti u Austriji nakon što su Napoleona zatočili. Iz te priče ostali su žlikrofi, koji su i danas neizostavni u slovenskoj gastronomiji – ispričao je Veršec, šef kuhinje hotela Habakuk u Mariboru.

Na Biseru mora mogla se kušati nordijska morska hrana, sushi bugarskog majstora Petera Stoyanova, te poučiti izradi izvornog sarajevskog ćevapa koji su zacvrčali na roštilju Hamida Hadžića, nekadašnjeg kuhara sarajevskog “Holiday Inna”, a danas šefa kuhinje hotela Bjelašnica. Održana je i raskošna degustacija crnogorskih suhomesnatih specijaliteta, sireva, uštipaka, rakija i vina, a kultni beogradski restoran na splavi “Vodenica” poslužio je gostima Bisera mora leskovačku mućkalicu, čvarke, kajmak i pitu od suhih šljiva. I šljivovica je bila nezaobilazna uz degustaciju srpskih narodnih jela iz takozvane najbolje beogradske „riblje kafane na vodi“.

– Vodenica je prvi restoran na splavi u starom dijelu Beograda, osnovan još 1986. godine, a prve dvije godine bili smo usidreni na Adi Ciganliji. Kasnije smo se preselili na ušće rijeke Save u Dunav, odmah podno tvrđave Kalemegdan. Mi smo riblji restoran i ponajprije nudimo autentičnu dunavsku hranu, a onda i druge domaće specijalitete kao što je ova leskovačka mućkalica. Restoran je ime dobio prema 400 godina starim hrastovim gredama iz jedne stare vodenice koje su ugrađene u splav. Kod nas možete probati i bijeli kavijar – namaz od šaranove ikre, a dok čekate ozbiljnije porcije koje ste naručili, nudimo vam za zagrijavanje originalnu vodeničarsku lepinju s tri vrste integralnog brašna i domaćim pikantnim kulenom u katama – poručio je vlasnik Nebojša Živanović.

Splitska tvrtka Centaurus na ovogodišnjem Biseru mora predstavila je novi asortiman dalmatinskog sushija i polpeta od jadranske ribe, ali i koječega drugog za turističku sezonu. Za prezentaciju proizvoda angažirali su splitskog kulinarskog virtuoza Hrvoja Zirojevića. Tom prigodom pokazao je kako na malim gradelama s grančicom ružmarina te komadićem ugljena ugrijanog na štednjaku mogu oplemeniti prethodno pripremljene namirnice. Aroma dima i svježeg začina preplavit će namirnicu, ali i vašu kuhinju.

– Dao sam da mi se izrade male gradele što se pokazalo pravim pogotkom. Možete ovako doraditi prethodno pripremljeno meso, ribu, povrće na žaru. Samo stavite namirnice na gradele i polijte ih maslinovim uljem, a to može i konobar učiniti pred gostom za njegovim stolom i time jelo učiniti vrlo atraktivnim – opisao je Zirojević svoj izum.

Osim raznih carpaccia i tigrastih kozica, Zirojević je na prezentaciji pripremio i ribu s povrćem „In forno“ (u „škrovadi“). Dodajmo da se u Centaurusovoj veleprodaji ili maloprodajnom lancu Gastro ribarnice Brač mogu se odnedavno nabaviti carpaccia od hobotnice, sipe, tune i bakalara, fileti pagra, repovi grdobine i bakalar „center cut“ u već gotovim porcijama za ugostiteljstvo.

Kao predstavnik izvorne bračke kuhinje u Supetru se predstavila taverna Riva iz Bola. Spremili su svoj čuveni rižoto s kaneštrelama (kapicama sv. Jakoba), a konoba Mario iz Rogoznice ponudila je orzo sa sušenim rajčicama i kozicama, specijalitet koji povezuje ribarsku i težačku prošlost Dalmacije. Ta konoba je mjesto gdje se tradicionalna jela rogozničkog kraja spremaju na modernije načine, a nude ribu i morske plodove koji im svakodnevno stižu koćama, te sezonsko povrće i domaće maslinovo ulje okolice. Dodajmo da se na pojedinim prezentacijama na Biseru mora koristilo i kanola ulje u spreju (Canola spray), koje se dobiva iz sjemenki biljaka Brassica napus i Brassica campestris, te se smatra najzdravijim uljem za kuhanje zbog vrlo niske razine zasićenih masnih kiselina.

Francuski profesor kulinarstva René van Sevenant održao je master class “Influences of French Gastronomy: past and present”. Upoznao nas je sa zlatnim dobom francuske gastronomije od Louisa XV, pa do pojave odlaska srednjeg staleža nakon Francuske revolucije koji je počeo pohoditi gostionice na slijedove jela, te se držati bontona za stolom što je prihvaćeno i danas diljem svijeta. Francuski gost naveo je i štošta drugo iz povijesti njegove zemlje što je odredilo općeprihvaćene svjetske trendove u kulinarstvu.

– Imao sam atipičan put; sin sam i unuk ugostitelja, a diplomirao sam kemiju na fakultetu i bavio se svojom strukom dok nisam sreo svoju ženu. Njezina je obitelj imala restoran koji sam na nagovor punca preuzeo, a zahvaljujući znanstvenom obrazovanju imao sam drukčiji pogled na kuhanje. Problem je bio što je kuhanje i umjetnost, te sam ubrzo dosegnuo svoje limite i morao sam se dodatno obrazovati. Napose sam dobio posao u školi i počeo predavati učenicima, koristeći pristup koji kombinira kuhanje kao „znanost“ i umjetnost – ispričao nam je René van Sevenant.

Na Biseru mora održan je i master class velikog poljskog master chefa dr Roman Dawid Taubera , voditelja prestižne poljske Akademije za hotelijerski menadžment i gastronomiju, a dodijeljene su i titule mentora kulinarstva za prenošenje kulinarskih znanja ŠKMER-ovim prvacima Antunu Niševiću, Nikši Ivičeviću, Mariji Lulić, Hrvoju Zirojeviću, te Željku Nevenu Bremecu.

GRANČIĆEV NIZ POBJEDA OKRUNJEN BISEROM MORA

Red je i da se vratimo se na pobjednika ovogodišnjeg Bisera mora. Jadran Grančić (26) osvojio je u veljači u Makarskoj regionalno prvenstvo IKKER 2017. između 15 kuhara iz šest zemalja. Samo nekoliko dana kasnije, na internacionalnom natjecanju 2. Aegean Culinary Champions Cup u Turskoj pripalo mu je drugo mjesto. Krajem prošle godine bio je prvi na “Dioklecijanovoj amfori“ u Splitu u pripremanju jela od sabljarke i buče.

– Kuhao sam na natjecanju pod temperaturom, pokrpali su me, dao sam sve od sebe i isplatilo se. Uložio sam maksimalan napor da se pehar Bisera mora vrati u Hrvatsku nakon što je lani otišao u Makedoniju. Promoviram modernu gastronomiju te pokušavam našu klasičnu autohtonu kuhinju povezivati s modernijom prezentacijom. U ŠKMER-ova natjecanja uveo me Goran Staničić, chef iz Brela, ambasador ŠKMER-a za Makarsko primorje, koji je probao jela u restoranu u kojem sam radio i dva dana poslije me poslao da se okušam na jednom njihovom natjecanju. Od malih nogu želio sam postati kuhar i uložio sam u to mnogo truda. Sve to iziskuje previše vremena izvan obitelji, mnogo stresa i nervoze, ali to je ljubav i poziv, a ne samo posao – povjerio nam je Grančić, šef kuhinje i food manager u podgorskom hotelu Medora Auri.

U finalu nakon dvodnevnih eliminacijskih natjecanja, Grančić je za predjelo pripremio kamenice i gel te školjke s crudo škampima. Poslužio ih je uz šparoge i „pjenu od mora“, a za glavno jelo odlučio se skuhati modernu varijantu gregade od jastoga i fileta sabljarke.

– Za desert kombinirao sam jagode s maslinovim uljem, soli i šećerom, što je svojevrsna dekonstrukcija torte od jagode, a uz to poslužio i sladoled od
banane. Mnogi bi se začudili u kojoj se mjeri slažu jagoda i maslinovo ulje, peršin i banana, koromač i ananas. Sve u svemu, isplatilo se riskirati – poručio je Grančić nakon pobjede.

Dodajmo da je prošle godine između petorice finalista  pobjedu na Biseru mora odnio Nikola Mishkovski, chef kuhinje elitnog hotela Kamnik u Skoplju, a drugoplasirani bio je Aleksandar Simjanovski, također vrsni makedonski kuhar iz mediteranskog restorana Boko u Gevgeliji koji su na ovogodišnjem biseru mora upriličili prezentaciju makedonskih specijaliteta poput pite od ajvara, ljutenice, slatkog od lubenica. Brončanu medalju odnio je lani već spominjani Goran Staničić, chef á la carte restorana hotela Berulia iz Brela, koji je svojim delicijama svojedobno oduševljavao šahovsku legendu Garija Kasparova. U finalu su se 2016. natjecali i Splićani Stipe Vujević te Toni Boban, pobjednik Bisera mora 2015.

NAŠI POKROVITELJI I NJIHOVE ŠTORIJE

Važno je spomenuti da Biser mora ne bi imao takav obim, bez velike podrške Adikko banke, glavnog partnera i generalnog sponzora ove manifestacije, koja je je prepoznala da se razvitkom gastronomije i samog turizma stvaraju nove vrijednosti široj zajednici. Biser mora ne bi bio ono što jest i bez drugih sponzora koji su predstavljali gostima svoje vrhunske proizvode. Mogla su se kušati bračka Stina vina koja se proizvode u vinariji izgrađenoj 1903. godine na bolskoj rivi, nekada pod okriljem Prve dalmatinske vinarske zadruge, a danas u vlasništvu Jake Andabaka. Ponositi su da je prva zlatna medalja za vino iz njihova podruma dobivena u Parizu 1909. godine na Međunarodnoj izložbi vina, te da i danas u podrumu stoje dvije betonske bačve iz tog doba. Na Biseru mora moglo se kušati i vrhunske Puđa sireve, koji nastaju po livanjskim recepturama u Čaporicama kod Trilja i u Livnu. Tvrtka Trenton je predstavila ekstra djevičansko maslinovo ulje iz bračkih Ložišća u limenci, a treba napomenuti da njihovi proizvodi koji se rade u pogonima u Donjem Muću, nude se u svim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, izvoze širom EU, te u SAD i Kinu.

Pod sloganom “liker je likarija” na Biseru mora svoj su bogati asortiman kojim su osvajali nagrade i u svijetu predstavili ŠM Čubrić d.o.o. iz Zmijavaca u imotskom kraju. Riječ je o brendu “Paško likeri” koji se proizvode po tradicionalna recepturama. Za proizvodnju likera od višnje koriste zadarsku marasku, za liker od gorke naranče i limuna voće s Pelješca i Visa, a rogač im stiže s Hvara. Orah i loza su im pak s imotskog područja. Austrijski QimiQ, proizvođači vrhnja na prirodnim bazama, neumorno su na svom štandu spremali slastice s njihovim proizvodima koji imaju halal i košer certfikate. Vrhnja im imaju 15-20 posto masnoće i rade se bez glutena. Njihovi proizvodi se mogu pronaći u 42 zemlje, a u Hrvatskoj tek osvajaju tržište.

Splitski Nirs, vjerni je suradnik ŠKMER-a, pa su tako i na ovoj manifestaciji dali notu otmjenosti svojim tanjurima, pladnjevima i ostalim priborom na kojima su jela prezentirali natjecatelji, te chefovi tijekom prezentacija. Na Biseru mora na oduševljene domaćih kuhara predstavila se koperska tvrtka “Barba Sol” sa svojom kolekcijom aromatiziranih soli koje postaju nezaobilazni u kuhinjama prestižnih restorana. Na Biseru mora je bila Jamnica sa svojim vodama koju već dugo zbog kvalitete i izvora pokušava se domaći svjetski gigant Coca Cola, pile su se Hausbrandt kave, a Biser mora uveličali su  “Duke trade” s posebnim nagradama za najbolje sudionike, te tvrtka Elmag iz Ludbrega sa širokim asortimanom artikala za lokale, fast i street foodove, inače jedini proizvođači slamki u Hrvatskoj. ŠKMER je zahvalan na podršci Karin Mimici, predsjednici Zbora turističkih novinara HND-a i voditeljici kluba Gastronaut koji sustavno 23 godine unaprijeđuje i promovira domaću gastronomiju, te tvrtki Trgoleptir za plave kuharske bluze, zaštitni znak njihove organizacije, kao i Jadroliniji jer je omogućila sudionicima povoljnije cijene prijevoza.

OKVIR: NAGRAĐENI 1. DANU BISERA MORA 2017./ juniori, artistika, te kuharske srednje i visoke škole

Prvog dana Bisera mora 2017. podijeljene su nagrade u kategorijama juniora u spremanju ribe i rižota. Zlato je za riblja jelo dobio mladi slovenski kuhar Irhad Jusić. Za njim, po odluci međunarodnog žirija, drugoplasirana je bila njegova zemljakinja Tjaša Horvat, a bronzu su podijelili Danylo Zeienko, Josip Boban, Luka Radić i Dragutin Mandić.

U spremanju rižota među juniorima zlatna je medalja pripala Davidu Stojiljkoviću, također iz Slovenije. Drugoplasirani su bili Žana Marić iz Orebića na Pelješcu, te Slovenac Gregor Potočnik. Bronzu su u spremanju rižota podijelili Taras Vaniushenko iz Ukrajine i domaći Luka Radić.

U kategoriji Artistike, odnosno rađenju slatkih skulptura, nagrađene su ukrajinske majstorice Yanina Tsarenko i Ksenija Obukh.

 NAGRADE NA NATJECANJU

SREDNJE ŠKOLAVISOKE ŠKOLE
ZLATOSGTŠ RADOVLJICAZLATOVSGT MARIBOR
ZLATOSREDNJA ŠKOLA METKOVIĆZLATOVIŠJA STROKOVNA ŠOLA ZA  GOSTINSTVO IN TURIZEM BLED – TIM 2
ZLATORESURSNI CENTARA KOTORASREBROFAKULTET ZA TURIZAM I BIZNIS LOGISTIKA, GEVGELIJA; UNIVERZITET „GOCE DELCEV“ – STIP, MAKEDONIJA -TIM 1
SREBROTURISTIČKO UGOSTITELJSKA ŠKOLA SPLITSREBROSHKOLLA  HOTELERI  TURIZEM
SREBROSREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM MARIBOR-TIM 1SREBROWYŻSZA SZKOŁA HOTELARSTWA I GASTRONOMII W POZNANIU
SREBROSREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM V LJUBLJANIBRONZAFAKULTET ZA TURIZAM I BIZNIS LOGISTIKA, GEVGELIJA; UNIVERZITET „GOCE DELCEV“ – STIP, MAKEDONIJA -TIM 2
SREBROSREDNJA ŠKOLA BRAČ, SUPETARBRONZAFAKULTET ZA TURIZAM I BIZNIS LOGISTIKA, GEVGELIJA; UNIVERZITET „GOCE DELCEV“ – STIP, MAKEDONIJA -TIM 3
BRONZAJU ŠKOLA ZA SREDNJE I VIŠE STRUČNO
OBRAZOVANJE „SERGIJE STANIĆ“
BRONZAVIŠJA STROKOVNA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM BLED – TIM 1
BRONZAŠOLSKI CENTER VELENJE, ŠOLA ZA STORITVENE DEJAVNOSTIBRONZASHKOLLA  SALI  CEKA
BRONZATURISTIČKO UGOSTITELJSKA ŠKOLA ŠIBENIKBRONZASHKOLLA  TREGTARE  VLORE – TIM 2
BRONZASOU,,NAUM NAUMOVSKI-BORCE,,-KRUSEVOBRONZASHKOLLA  TREGTARE  VLORE – TIM 1
BRONZASREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM MARIBOR-TIM 2
JP1 – RIBAJP2- PILETINA CHICKEN
ZLATOIRHAD  JUSIĆZLATODANYLO LINENKO
SREBROTJAŠA HORVATZLATODIN AJDINOVIĆ
BRONZADANYLO ZEIENKOZLATODARKO JOKIĆ
BRONZAJOSIP BOBANZLATOPETRO YAKOVCHUK
BRONZALUKA RADIĆSREBROJOSIP VRSALOVIĆ
BRONZAMYKHAILO CHORNAKBRONZAANDRIJ TSAROK
BRONZADRAGUTIN  MANDIĆBRONZALUKA RADIĆ
DIPLOMAJOSIP VRSALOVIĆ
DIPLOMAJOSIP ŠARIĆJP3 -RIŽOT
DIPLOMAIEGOR GARMASHZLATODAVID  STOJILJKOVIĆ
DIPLOMASTANISLAU CHYKILEUSKISILVERŽANA MARIĆ
DIPLOMAANDRIJ TEMCHYSHYNSILVERGREGOR POTOČNIK
BRONZLUKA RADIĆ
TIMSKOBRONZTARAS VANIUSHENKO
SREBROTIM MAKEDONIJA (DEJAN KARAPEEV, BOBAN SIMEONOSKI, ZORAN ANDONOVDIPLOMAMYKHAILO CHORNAK
SREBROTIM(JADRAN, KRUNO, LUKA)
BRONZAVETERANI(DRAGAN, GORAN, NIKOLA)
BRONZATIM INTERNATIONAL CULINARY UNION (RADOSLAVA MALEKPUR,CVETELIN CVETKOV ,RADOSLAV PETROV )
BRONZALADY TIM (ALEKSANDRA BASARA, SANDRA ŠORE, ŽANA MARIĆ)
BRONZATIM (BOBAN, MUŠURA, KANJET)
BRONZATIM HOTELI PLAVE LAGUNE (IVAN MARTIĆ, JOSIP SATAJ, MIHAEL LAKOŠELJAC)
DIPLOMAIGOR PL. ŽIVANOVIĆ TIM (IGOR, ANTONIO, IVAN)
SP2 –     JANJETINA LAMB
SP1 -RIBA – FISHZLATOJADRAN GRANČIĆ
ZLATOTONI BOBANZLATOZORAN MAJNOVSKI
ZLATOČEDO TRIFUNOVIĆZLATOSAŠA ĐOKIĆ
ZLATOKIRIL GJORGJOVZLATOKRUNO KOVAČIĆ
ZLATODEJAN KARAPEEVZLATOALEKSANDAR SIMJANOVSKI
ZLATOZORAN MAJNOVSKIZLATOGOGI BAZANDARASHVILI
ZLATOLUCA GIOIELLOZLATOKIRIL GJORGJOV
ZLATOALEKSANDAR SIMJANOVSKIZLATOMARIO ALLKURTI
ZLATOJADRAN GRANČIĆSREBROBOBAN SIMONOVSKI
ZLATORADOSLAV PETROVSREBROALFRED MARKU
SREBROZORAN ANDONOVSREBROSLOBODAN JOVANOVSKI
SREBROSTIPE VUJEVIĆSREBROMARC PAVEL
SREBROSAŠA ĐOKIĆBRONZAITAN BRKULJIĆ
SREBROBOBAN SIMONOVSKIBRONZADINO GRANIĆ
SREBROIVAN  MARTIĆBRONZACINZIA MERIGIOLLI
SREBROTETYANA AFANASIEVA
SREBROGOGI BAZANDARASHVILI
SREBRODARKO JOKIĆSP3 – PILETINA – SENIORI
BRONCAKRUNO KOVAČIĆZLATOMARC PAVEL
BRONCAALEKSANDRA BASARAZLATOGOGI BAZANDARASHVILI
BRONCAALFRED MARKUZLATODAVID SANDZAKOSKI
BRONCARADOSLAVA MALEKPURSREBROALEKSANDAR SIMJANOVSKI
BRONZAPASQUALE SORRENTINOSREBROMAŠA ZELENI
BRONCAMARC PAVELSREBROZORAN ANDONOV
BRONCAMARKO LUKIĆSREBROKRISTIAN KOZMIĆ
BRONCADAVID SANDZAKOSKISREBROCINZIA MERIGIOLLI
SREBRODEJAN KARAPEEV
BRONZASANDRA ŠORE
SP4-TJESTENINASP6 – RIŽOT
ZLATOJAN DEMARIASREBROČEDO TRIFUNOVIĆ
SREBROPASQUALE SORRENTINOSREBROTONI BOBAN
SREBROMONIKA JAGODIĆSREBROPAVEL MARC
SREBROPAVEL MARCSREBROJOSIP SATAJ
SREBROKARLO FANTINISREBROOLTION VESHI
SREBROTONI BOBANSREBRODEJAN KARAPEEV
SREBROJADRAN GRANČIĆSREBROJACOPO BABUDRI
SREBRORADOSLAV PETROVBRONZALUCA GIOIELLO
BRONZASTIPE VUJEVIĆBRONZAKIRIL GJORGJOV
BRONZAJACOPO BABUDRIBRONZAKRISTIAN KOZMIĆ
BRONZACINZIA MERIGIOLLIBRONZAITAN BRKULJIĆ
BRONZALUCA GIOIELLOBRONZAJADRAN GRANČIĆ
BRONZAMARKO LUKIĆBRONZAIVAN COLIĆ
BRONZABOBAN SIMONOVSKIBRONZASTIPE VUJEVIĆ
BRONZAMIHAEL LAKOŠELJACBRONZAKRUNO KOVAČIĆ
DIPLOMASAŠA ĐOKIĆ
SP5 – VEGESP7 – DESERT
ZLATOGOGI BAZANDARASHVILIZLATOSYU POROPAT
SREBROPASQUALE SORRENTINOZLATOALEKSANDRA BASARA
SREBROZORAN ANDONOVBRONZASAŠA ĐOKIĆ
SREBROSYU POROPATBRONZAANA LIPOTIĆ MATIJEVIĆ
SREBROZORAN MAJNOVSKIBRONZALUCA GIOIELLO
SREBROBOBAN SIMONOVSKIBRONZAMARKO LUKIĆ
BRONZAJACOPO BABUDRI
BRONZAIVAN COLIĆ

 

 

 

 GastroBajter/ŠKMER

Foto: Biser mora 2017., Boris Kragić, Pero Dragičević

ZA DOWNLOAD

BISER MORA 2017 Finalni izvještaj

BISER MORA 2017 – REZULTATI

Biser mora 2017 – SLIKE

 

 

Scroll to Top