BISER MORA 2019

Zagrijavaju se teće i lonci, za koncert uštimavaju se Četiri tenora, a pizza majstori lašte lopate za dvoboj

Na tjedan dana smo od početka 14. Bisera mora, desetog koji se održava u Supetru (Svpertvs hotelima), pa da utvrdimo gradivo i dodamo novosti. Dakle, natjecat će se preko 250 kuhara iz zemlje i inozemstva, ocjenjivat će ih međunarodni stručni žiri, a zamaster classove zadužena su velika imena gastronomije kao što su Rene van Sevenant (Francuska), Guido Debono (Malta), Sokol Prenga (Albanija), Dušan Veršec (Slovenija), Vuksan Mitrović (Crna Gora), Helena Sauko (Bjelorusija), gosti iz Italije Marc PavelSaverio Ciampi i Gregorio Mannucci te jake domaće snage Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević, Marijo Čepek i Marija Lulić.

Sve edukacije i master classovi bit će otvoreni za posjetitelje te će se na ovaj način građanima i profesionalcima Dalmacije ponuditi nova znanja, kao i trendovi u gastronomiji za koje vjerujemo da će uvelike doprinijeti kvalitetnijoj pripremi i boljem efektu turističke sezone. Sudionicima Bisera mora će se približiti kultura, običaji i gastronomija zemalja sudionika, pa ćemo imati prilike kušati delicije Albanije, Bjelorusije, Crne Gore, Italije, Slovenije, Rumunjske i Francuske.

Velikim tematskim večerama u Svpetrvs hotelima će se završavati natjecanja profesionalnih kuhara te timova srednjih i viših ugostiteljskih škola, kao i cjelodnevne prezentacije, cooking showovi i radionice. Prvi domaćini u utorak će biti FLAG Brač (Lokalna akcijska grupa u ribarstvu LAGUR/eng. FLAG) s biranim ribljim jelovnikom .

Dan poslije (srijeda) goste Bisera mora slavonskim specijalitetima, vinima i zabavnim programom za večeru dočekat će TZ Osječko-baranjske. Isti dan održat će se i okrugli stol “Gastronomija kao inspiracija turističke fotografije” te prvo Natjecanje pizzaiola Bisera mora. U srijedu će voditelji natjecanja i članovi žirija Ratko Tomić Raja (pizzeria Bokamorra, St ) i Ivan Vanjak(pizzeria O’Hara, Zg) održati prezentaciju izrade pizza po napolitanskim i drugim izvornim recepturama, a zatim će se njih dvojica dohvatiti tijesta i lopata za pećnicu te se ogledati u pizza dvoboju Zagora vs. more.

U četvrtak navečer je planirana večer hrvatskih specijaliteta kako bi se domaća gastronomija prezentirala stranim gostima, a istog dan i odigrat će se i već tradicionalna Kuharska nogometna utakmica. Na Biser mora stiže nam i pisac Veljko Barbieri kako bi predstavio svoju posljednju knjigu “Veliki kuharski kanconijer«, objavljenu nedavno u izdanju VBZ-a kao “gastronomsko remek-djelo s više od 300 recepata“.

Za završnicu u petak, nakon proglašenje pobjednika Bisera mora 2019, ŠKMER će upriličiti večer Dalmacije kao uvertiru zakoncert Četiri tenora (Đani Stipaničev, Marko Škugor, Vladimir Garić i Marko Pecotić ) koji publiku oduševljavaju arijama, kanconama, dalmatinskim klasicima i svjetskim evergreenima.

Scroll to Top