BISER MORA 2023: Doznajte tajne francuskog bouillabaissea na master classu nizozemskog kuharskog virtuoza Johna Wulffa

28. ožujka – 1. travnja 2023., Svpetrvs Hoteli, Supetar, Brač

Na predstojećem 18. Biseru mora master class “Bouillabaisse” održat će vrhunski nizozemski chef John Wulff koji se specijalizirao za francuska jela vodeći 15-ak godina restoran u toj zemlji. Wulff danas živi na Braču, a vođenje objekta zamijenio je karijerom privatnog chefa. Izazov mu je gastro znalce i goste s visokih očekivanja oduševiti jelima gdje se susreću razne međunarodne kuhinje i utjecaji.

Na master classu Wulff će prenijeti načine pripreme bouillabaissea, bogate francuske riblje juhe, nekad pučke hrane, a danas delicije koja se priprema i u ponajboljim svjetskim restoranima. Tvrdi se da potječe iz Marseillea, no i mnogi francuski gradovi imaju svoje verziju, pa čak i Dalmacija. Još je legendarna Dika Marjanović Radica (1892 -1984) u svojoj čuvenoj kuharici “Dalmatinska kuhinja” koja je doživjela brojna izdanja od 1939. godine kad je prvi put objavljena, spominjala bujabiž (juhu od ribe).

Na Biseru mora donosi John Wulff nam donosi svoj poseban recept temeljen na francuskoj tradiciji.

“Sa suprugom sam 1994. godine započeo našu prvu kulinarsku avanturu na jugu Francuske. Kao Nizozemcu pripremati francuska jela za lokalne Francuze bio je najveći izazov koji smo ikada imali. Nakon vrlo teških iskustava, za 3 godine smo postigli uspjeh kod lokalnih Francuza. U početku su na našem jelovniku bila uglavnom sva jela s patkom, a kasnije smo radili sve više jela od morskih plodova. Najveća pohvala je što su nakon nekoliko godina i domaći konkurenti počeli pitati moje recepte. Vrlo mi je važno uvijek shvatiti da kuhanje nije jednosmjerni promet. Hrana povezuje. Za mene je ključno uvijek tražiti povratne informacije od naših gostiju. Jako su mi važni lokalni proizvodi, sastojci, kreativnost i timski duh. Samo tako mogu dati najveću predanost najboljoj kvaliteti” – poručio je Wulff.

Kako je postajao sve traženiji kao privatni chef, Wulffovi su prodali restoran u Francuskoj 2008. i preselili se u Splitsku na otoku Braču 2008. godine.

“Internacionalno privatno kuhanje još uvijek je veliki izazov za mene i svaki put to moram ostvariti to traži izvedbu na najvišoj razini i trajnu predanost najboljoj kvaliteti” – dodao je ovaj nizozemski Bračanin.

Informacije i prijave:

Biser mora – međunarodni kulinarski festival

 

Scroll to Top