28. ožujka do 01. travnja 2023., Svpetrvs Hoteli, Supetar, Brač
Punoljetstvo manifestacije proslaviti ćemo gastro radionicama majstora Mauricijusa, Albanije, Austrije, Francuske, Italije, Slovenije i Turske te prezentacijama nacionalnih eno gastronomija zemalja sudionica. Sva događanja bit će otvoren za posjetitelje te će se na ovaj način građanima i profesionalcima Dalmacije ponuditi nova znanja, kao i trendovi u gastronomiji koji će uvelike doprinijeti kvalitetnijoj pripremi i boljem efektu turističke sezone. Prema dosadašnjim pokazateljima, imat ćemo jednu od najposjećenijih godina po broju natjecatelja, gostiju te do sada najviše sadržaja u četiri dana festivala te poslovično otvoriti turističku sezonu na otoku.
Festival i ove godine nudi brojne cooking showove, degustacije, stručne edukacije o vrhunskim tehnikama i trendovima, kao i promocije autohtonih bračkih proizvoda te restorana uključenih u iznimno značajni otočki gastro projekt “Otključaj okuse Brača”. U podne od srijede do petka predstavljat će se ugostiteljski objekti iz ovog projekta autohtonim bračkim specijalitetima – bilo u izvornom ruhu ili modernim reinterpretacijama.
Dan nakon svečanog otvaranja, koje zakazano je u utorak u 20:30 sati, 28. ožujka, od jutra će krenuti master classovi i edukacije. Renomirani chef Alan Payen, ambasador ŠKMER-a i međunarodni kuharski sudac s Mauricijusa, održat će u srijedu master class “Okusi Indijskog oceana,” a zatim će nam okuse Brača “otključati” konoba Štorija i restoran Families.
U srijedu u poslijepodnevnim satima, vrhunski nizozemski chef John Wulff koji se specijalizirao za francuska jela vodeći 15-ak godina restoran u toj zemlji, demonstrirat će pripremu bouillabaissea. Riječ je o bogatoj francuskoj ribljoj juhi, nekad pučkoj hrani, a danas deliciji koja se priprema i u ponajboljim svjetskim restoranima. Odmah nakon Wulffa, na redu je majstorska radionica “Jetrice & pjenice” Hamida Hadžića, viteza kulinarstva iz Bosne i Hercegovine. Opatijski chef Kristian Kozmić zatim će na Biseru mora predstaviti svoju treću knjigu – Kvarnerski pijat, te skuhati nam koji specijalitet koji se nalazi u njoj, a nagrađivani šibenski barmen Tomislav Stančić pokazat će pripremu dalmatinskih koktela na bazi travarice.
U četvrtak u 10 sati master classovi započinju s Tomažom Vozeljom, koji će nas uputiti u “Pobjedničke tanjure s potpisom“. Taj međunarodni je kulinarski sudac bio je 12 godina predsjednik Slovenske asocijacije kuhara, a kuhao je 40 godina na svim kontinentima te na edukacijama prenosi svoja iskustva rada na raznim pozicijama u kuhinji. Nakon njega okusima će putovati Italijom, a radionicu vodi Marc Pavel, tršćanski chef i ŠKMER-ov ambasador za Sloveniju.
Za otključavanje okusa Brača u četvrtak zaduženi su domaćini Svpetrvs hoteli, njihov hotel Osam te supetarska pizzeria-grill Bonaca, a zatim će ŠKMER-ov edukator i lani drugoplasirani na natjecanju, Petar Vlak, okupljene pokazati suho mariniranje Kotanyijevim začinskim mješavinama. U restoranske deserte a la carte uvesti će nas ŠKMER-ova pastry edukatorica Ivana Bradarić, a u “Art of Plating” poznati albanski chef Sokol Prenga. Iza njega u četvrtak u Cooking Areni udruga Kameni cvit predstavit će trogirske rafiole koje nastoje uskoro uvesti u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao nematerijalnu kulturnu baštinu grada Trogira.
Gottfried Bachler, austrijski kuharski virtuoz, završit će program edukacija u četvrtak pripremom bračke kozletine i pokazati kako u potpunosti iskoristiti namirnicu zero waste konceptom.
U petak u 10 sati na redu je master class “Okusi slovenskog dijela Istre” chefa Dušana Veršeca. Predani je istraživač gastronomske baštine svoje zemlje, a kad se tome doda ogromno iskustvo u vođenju kuhinja koje Dušan prošao u 40-ak godina karijere u boljim hotelima Slovenije i Hrvatske, njegove radionice su pravo mjesto za gurmane koji žele osjetiti istinu tradiciju na nepcu.
Završnog dana manifestacije uživat ćemo u morskim okusima na prezentacijskoj edukaciji Sve iz mora, tvrtke Centaurus, inače vlasnika Gastro ribarnica Brač, najvećeg ovdašnjeg opskrbljivača ribom, i morskim proizvodima. Nakon njih još je jedna radionica Restoranskih deserta a la carte Ivane Bradarić, a zatim će dalmatinska legenda kuharstva Pero Savanović predstaviti gin s njegovim potpisom uz pripremu jela s tom craft žesticom.
Posebna je atrakcija gostovanje je Turkish National Culinary Teama. Njihovi slastičari među najboljima su u svijetu, posebice u izradi jestivih kreacija od šećerne paste, poput slatkih skulptura likova iz filmova koje će biti izložene na festivalu. Pokazat će tehnike izrade, kao i tajne zanate kojima osvajaju nagrade diljem svijeta.
Dodajmo, Biser mora pokrenut je u Makarskoj 2006. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i drugih osnivača udruge, a iz malog regionalnog natjecanja te preseljenjem u Svpetrvs hotele u Supetru na Braču 2010. godine, prometnuo se u vodeći međunarodni festival kuhara i ugostiteljskih škola u ovom dijelu Europe.
Suorganizatori XVIII. Bisera mora su Grad Supetar, Turistička zajednica grada Supetra, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Svpetrvs hoteli. Manifestacija se organizira se u sklopu provedbe EU projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split” kojem je nositelj Turističko – ugostiteljska škola Split, pa će na Braču biti predstavljeni novi obrazovni programi usklađeni sa stvarnim potrebama poslodavaca.
Informacije i prijave: https://www.skmer.hr/biser-mora-medunarodni-kulinarski-festival/ Program: https://skmer.hr/biser-mora-2023-program/