BISER MORA 2023: Pred nama je vrlo bogato izdanje festivala…provjerite što nam donose velika kuharska imena sa svih strana svijeta

28. ožujka do 01. travnja 2023., Svpetrvs Hoteli, Supetar, Brač

Punoljetstvo manifestacije proslaviti ćemo gastro radionicama majstora Mauricijusa, Albanije, Austrije, Francuske, Italije, Slovenije i Turske te prezentacijama nacionalnih eno gastronomija zemalja sudionica. Sva događanja bit će otvoren za posjetitelje te će se na ovaj način građanima i profesionalcima Dalmacije ponuditi nova znanja, kao i trendovi u gastronomiji koji će uvelike doprinijeti kvalitetnijoj pripremi i boljem efektu turističke sezone. Prema dosadašnjim pokazateljima, imat ćemo jednu od najposjećenijih godina po broju natjecatelja, gostiju te do sada najviše sadržaja u četiri dana festivala te poslovično otvoriti turističku sezonu na otoku.

Festival i ove godine nudi brojne cooking showove, degustacije, stručne edukacije o vrhunskim tehnikama i trendovima, kao i promocije autohtonih bračkih proizvoda te restorana uključenih u iznimno značajni otočki gastro projekt “Otključaj okuse Brača”. U podne od srijede do petka predstavljat će se ugostiteljski objekti iz ovog projekta autohtonim bračkim specijalitetima – bilo u izvornom ruhu ili modernim reinterpretacijama.

Dan nakon svečanog otvaranja, koje zakazano je u utorak u 20:30 sati, 28. ožujka, od jutra će krenuti master classovi i edukacije. Renomirani chef Alan Payen, ambasador ŠKMER-a i međunarodni kuharski sudac s Mauricijusa, održat će u srijedu master class “Okusi Indijskog oceana,” a zatim će nam okuse Brača “otključati” konoba Štorija i restoran Families.

U srijedu u poslijepodnevnim satima, vrhunski nizozemski chef John Wulff koji se specijalizirao za francuska jela vodeći 15-ak godina restoran u toj zemlji, demonstrirat će pripremu bouillabaissea. Riječ je o bogatoj francuskoj ribljoj juhi, nekad pučkoj hrani, a danas deliciji koja se priprema i u ponajboljim svjetskim restoranima. Odmah nakon Wulffa, na redu je majstorska radionica “Jetrice & pjenice” Hamida Hadžića, viteza kulinarstva iz Bosne i Hercegovine. Opatijski chef Kristian Kozmić zatim će na Biseru mora predstaviti svoju treću knjigu – Kvarnerski pijat, te skuhati nam koji specijalitet koji se nalazi u njoj, a nagrađivani šibenski barmen Tomislav Stančić pokazat će pripremu dalmatinskih koktela na bazi travarice.

U četvrtak u 10 sati master classovi započinju s Tomažom Vozeljom, koji će nas uputiti u “Pobjedničke tanjure s potpisom“. Taj međunarodni je kulinarski sudac bio je 12 godina predsjednik Slovenske asocijacije kuhara, a kuhao je 40 godina na svim kontinentima te na edukacijama prenosi svoja iskustva rada na raznim pozicijama u kuhinji. Nakon njega okusima će putovati Italijom, a radionicu vodi Marc Pavel, tršćanski chef i ŠKMER-ov ambasador za Sloveniju.

Za otključavanje okusa Brača u četvrtak zaduženi su domaćini Svpetrvs hoteli, njihov hotel Osam te supetarska pizzeria-grill Bonaca, a zatim će ŠKMER-ov edukator i lani drugoplasirani na natjecanju, Petar Vlak, okupljene pokazati suho mariniranje Kotanyijevim začinskim mješavinama. U restoranske deserte a la carte uvesti će nas ŠKMER-ova pastry edukatorica Ivana Bradarić, a u “Art of Plating” poznati albanski chef Sokol Prenga. Iza njega u četvrtak u Cooking Areni udruga Kameni cvit predstavit će trogirske rafiole koje nastoje uskoro uvesti u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao nematerijalnu kulturnu baštinu grada Trogira.

Gottfried Bachler, austrijski kuharski virtuoz, završit će program edukacija u četvrtak pripremom bračke kozletine i pokazati kako u potpunosti iskoristiti namirnicu zero waste konceptom.

U petak u 10 sati na redu je master class “Okusi slovenskog dijela Istre” chefa Dušana Veršeca. Predani je istraživač gastronomske baštine svoje zemlje, a kad se tome doda ogromno iskustvo u vođenju kuhinja koje Dušan prošao u 40-ak godina karijere u boljim hotelima Slovenije i Hrvatske, njegove radionice su pravo mjesto za gurmane koji žele osjetiti istinu tradiciju na nepcu.

Završnog dana manifestacije uživat ćemo u morskim okusima na prezentacijskoj edukaciji Sve iz mora, tvrtke Centaurus, inače vlasnika Gastro ribarnica Brač, najvećeg ovdašnjeg opskrbljivača ribom, i morskim proizvodima. Nakon njih još je jedna radionica Restoranskih deserta a la carte Ivane Bradarić, a zatim će dalmatinska legenda kuharstva Pero Savanović predstaviti gin s njegovim potpisom uz pripremu jela s tom craft žesticom.

Posebna je atrakcija gostovanje je Turkish National Culinary Teama. Njihovi slastičari među najboljima su u svijetu, posebice u izradi jestivih kreacija od šećerne paste, poput slatkih skulptura likova iz filmova koje će biti izložene na festivalu. Pokazat će tehnike izrade, kao i tajne zanate kojima osvajaju nagrade diljem svijeta.

Dodajmo, Biser mora pokrenut je u Makarskoj 2006. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i drugih osnivača udruge, a iz malog regionalnog natjecanja te preseljenjem u Svpetrvs hotele u Supetru na Braču 2010. godine, prometnuo se u vodeći međunarodni festival kuhara i ugostiteljskih škola u ovom dijelu Europe.

Suorganizatori XVIII. Bisera mora su Grad Supetar, Turistička zajednica grada Supetra, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Svpetrvs hoteli. Manifestacija se organizira se u sklopu provedbe EU projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split” kojem je nositelj Turističko – ugostiteljska škola Split, pa će na Braču biti predstavljeni novi obrazovni programi usklađeni sa stvarnim potrebama poslodavaca.

Informacije i prijave: https://www.skmer.hr/biser-mora-medunarodni-kulinarski-festival/ Program: https://skmer.hr/biser-mora-2023-program/

Scroll to Top