BISER MORA 2023: Završna natjecanja i hobotnica spremljena u šljunku kako se to radilo prije tisuće godina

31. ožujka 2023.

Trećeg dana Bisera mora u petak u Supetru održana su finalna natjecanja kuhara, a pet vrhunskih chefova koji su se pokazali najboljima u seniorskim kategorijama, odmjerili su snage u „black boxu”. Zadatak im je da se snađu s namirnicama koje će dobiti netom prije natjecanja, te osmisle i skuhaju tri slijeda te napose pokažu tko je najbolji kuhar manifestacije koju su po 18. put organizirali Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), međunarodna udruga sa sjedištem u Splitu.
Uporedo s natjecanjima, bili su i brojni cooking showovi i radionice renomiranih kuhara, a od jutra stručni stručni skup za nastavnike i ravnatelje srednjih strukovnih škola na temu „
Modernizacija strukovnog obrazovanja i vrednovanje učeničkih postignuća u praktičnoj nastavi“ kojeg je pripremio i vodio savjetnik Mario Pavić, vrhunski profesionalac iz Srednje strukovne škole “Blaž Jurjev Trogiranin“.

foto: Nikola Vilic / CROPIX

Istaknuta je važnost praćenja napretka učenika kroz cijelu nastavnu godinu, kao i upisivanja ocjena na nastavnom satu. Također,  posebnu pažnju nastavnici trebaju polagati na svrhu i sadržaj bilješki u e-dnevniku. Pojašnjeni su elementi vrednovanja od odličan do nedovoljan za pojedine predmete te su dani konkretni primjeri nastavnicima koji im mogu olakšati rad i ocjenjivanje.

 

Kod elemenata vrednovanja poznavanja i razumijevanja sadržaja i radnih zadataka za predmet Kuharstvo naglašeno je kako se za odličnu ocjenu učenik treba samostalno rješavati pitanja i zadatke te ih kreativno primjenjivati u radnim situacijama. Za odličnu ocjenu primjene znanja u praksi učenik se mora samostalno snalazi u raznim situacijama, pronalaziti nova inovativna rješenja kod rješavanja praktičnog rada te spretno izvršavati svoje zadatke.

Kroz diskusiju se otvorila tema korištenja mobilnih uređaja na nastavi. Naime, mobilni telefoni uvelike ometaju rad nastavnicima i učenici ne prate nastavu. Na koji način to regulirati, samo su neka od pitanja profesora koji smatraju da je to zaista veliki problem u provođenju uspješne nastave.

Bila je i prezentacija RCK Split velikog projekta kojim su započele temeljite promjene u sustavu obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu. Na manifestaciji je od srijede do petka bio izložen FitSplit RCK korner te je predstavljen Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. U petak 31. ožujka u 11 sati u prepunoj Cooking Areni voditeljica osiguranja kvalitete, Maja Pivčević, je održala promociju zanimanja i rada RCK osmašima bračkih osnovnih škola, a u 11:30 voditeljica cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih, Ivana Drnasin, je bračkim srednjoškolcima i predstavnicima ugostitelja predstavila zanimanja, te programe usavršavanja i osposobljavanja.

S okusima Slovenskog dijela Istre okupljene je upoznao iskusni slovenski chef Dušan Veršec pripremivši gulaš od srnetine s njokima. Predani je istraživač gastronomske baštine svoje zemlje, a kad se tome doda ogromno iskustvo u vođenju kuhinja koje Dušan prošao u 40-ak godina karijere u prestižnim hotelima Slovenije i Hrvatske, njegove radionice su pravo mjesto za gurmane koji žele osjetiti istinsku tradiciju na nepcu.

Dušan Veršec


“Tradicionalna jela iz unutrašnjosti Slovenske Istre pripremaju se uglavnom od plodova iz domaćih vrtova, dok na jelovnicima u priobalju dominiraju riba i plodovi mora, a svako je tu i nezaobilazna divljač. Po tradiciji, u Slovenskoj Istri se više kuha nego peče, a karakteristična je veća upotreba povrća i voća nego mesnih proizvoda, prije svega bez aditiva i pojačivača” – naveo je 
Veršec.

Hobotnica u žalu
Posjetioce Bisera mora, a među njima Stevu Karapandžu i svjetske chefove, posebno je oduševila ukusna hobotnica pečena u žalu ili, bolje rečeno, prekrivena šljunkom na koji je bila naložena vatra. Pripremio ju je veteran ŠKMER-a Nikša Ivičević, legendarni kuhar i ugostitelj iz Drvenika, mjesta između Makarske i Ploče poznatog i po njegovoj konobi Bukara.
“Ovo je povratak iskonskoj pripremi namirnica, nema tu pjenica i pinceta, ovo je hobotnica ulovljena u moru kod Drvenika – ono nepatvoreno i autentično. Jelo sam smislio za prvi Biser mora 2006. godine koji je održan u Makarskoj kad me je pokojni Miro Bogdanović tražio da za manifestaciju smislim nešto drugačije i sve iznenadim, pa i da bude pomalo ludo. Hobotnica se samo baci na žalo, pa njime zatrpa, a zatim nad njom zapali dobra vatra od drveta česmine i masline. Nakon dva do dva i pol sata vi dobijete hobotnicu koja je izvrsno pečena, a još je boljeg okusa, a posebno, ako je prekrijete s dva veća lista raštike kako se to radi s kruhom ispod peke. Od tada radio sam ovo jelo najmanje 50 puta za svoje prijatelje i goste u konobi, a sad se ukazala prigoda da ovom iskonskom delicijom proslavimo 18. rođendan Bisera mora. Hobotnica se na kraju isiječe i začinja s maslinovim uljem, stonskom krupnom solju, paprom, a može se dodati cherry rajčica, peršin i koja kap domaće kvasine. Najbolje su hobotnice 2-3 kilograma, jer veće budu tvrđe” – objasnio je Ivičević koji je za ovu prigodu u Supetar dovezao nekoliko vreća šljunka i kariolu (tačke) koje su mu poslužili kao svojevrsno ognjište.

U nastavku predstavljanja projekta “Otključavanje okusa Brača” u Cooking areni Bisera mora mogla su se kušati jela supetarskih Kala Dine & Wine i sushi bara Chopstix, jedinog objekta na Braču koji služi japanske delicije. Kalin chef Dino Šeparović pripremio je creme brudet od fileta gofa, sa škampima, školjkama i palentom uz mascarpone sir, ružmarin i tostirane pinjole, a mogla su se na promociji projekta kušati Senjković vina te bračka torta hrapoćuša OPG-a Cukrov. 

Završnog dana manifestacije kušali su se i crnogorski specijaliteti i vina, a u morskim okusima uživalo se na prezentacijskoj edukaciji “Sve iz mora” tvrtke Centaurus, inače vlasnika Gastro ribarnica Brač, najvećeg dalmatinskog opskrbljivača ribom i morskim proizvodima.

Nakon njih uslijedila je još jedna radionica restoranskih deserta a la carte Ivane Bradarić s QimiQ proizvodima, a dalmatinska legenda kuharstva Pero Savanović predstavio je svoj Pero gin te je pripremio tartare tune i voća s tom craft žesticom.
Džin je to koji se slaže od 11 sastojaka, višestruko destiliran i začinjen Mediteranom, a nastao u Njemačkoj po recepturi Savanovićevom receptu.
„Razvijen je u suradnji s Distillery Cutura te predstavlja inovativan proizvod na tržištu kao prvi džin u ovim krajevima po receptu chefa. Ideja je bila stvoriti mediteranski džin koji sažima arome limuna, gorke naranče te je obogaćen floralnim elementima cvijeta lavande i hibiskusa. Zbog posebno pažljive višestruke destilacije čistog etilnog alkohola dobivena je jedinstvena čistoća, raznolikost i sklad aroma“ – doznalo se na prezentaciji.


Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Stevo Karapandža na Biser mora donio je staru fotku s Mirom Bogdanovićem, Miljenkom i Lepom Smoje što se poklopilo sa stogodišnjicom rođenja velikog splitskog pisca i kroničara koja se slavi raznim manfestacijama u Splitu.

Na Biseru mora predsatAvili su se i ŠKMER-ovi suradnici –  Elmag iz Ludbrega. Tvrtka prodaje jednokratne higijenske proizvode vrhunske kvalitete za gastronomiju, trgovine, bolnice i industriju živežnih namirnica. Uvoznik su i distributer za nekoliko vrlo cijenjenih europskih proizvođača u svojoj branši.

Cilj, biti servis našim partnerima već je ostvaren, a daljnji cilj naše tvrtke je kontinuirano poboljšanje usluge i povećanje kvalitetnog asortimana proizvoda po najpovoljnijim cijenama. Razgranata distributivna mreža i vlastita logistika osigurava brzu isporuku proizvoda do kupaca što nas čini cijenjenim i pouzdanim partnerom” – poručili su iz Elmaga.

 

Na Biser mora stigao je i poznati osječki majstor za noževe Ismet Mehičić (Mex Knives). Predstavio je svoje i vrhunske japanske proizvode, kuharima je oštrio noževe, a jedan je završio i kao nagrada pobjedniku.

“Obišao mnoge restorane i konobe, spoznao sam da mnogi kuhari nisu educirani za održavanje i oštrenje vlastitih noževa. Sve potrebno za takve radionice, ja sam donio sobom” – kazao je Mex.

FINALISTI BISERA MORA:

Dragutin Mandić (Hr)

Branislav Kockarević (Srb)

Darko Jokić (CG)

Petar Vlak (Hr)

Matko Bukovec (Hr)

Scroll to Top