BISER MORA 2024: Master class o primjeni umjetne inteligencije u kulinarstvu i gastronomiji

 19. – 23. 3. 2024., Svpetrvs Hoteli, Supetar, BrAČ

Predavanje i prezentacijsku radionicu na temu „Kako novi alati umjetne inteligencije mogu pomoći u kulinarstvu i gastronomiji?“ na ovogodišnjem Biseru mora održat će Darko Stipaničev, profesor Fakulteta, elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, te Mirta Stipaničev, nutricionistica i voditeljica softverskih projekata tvrtke Versuni .

Stipaničev se više od 30 godina bavi primjenama inteligentnih tehnologija i umjetne inteligencije, a Mirta je između ostalog sudjelovala u izradi Philipsove web aplikacije HomeID(NutriU).  Riječ je o mobilnoj aplikaciia koja svojim korisnicima pruža razne recepte i detaljne savjete za kuhanje namirnica Philips kuhinjskim aparatima. Trenutno je dostupna u gotovo 60 zemalja diljem svijeta s 800.000 aktivnih korisnika, a uključuje čak više od 2500 recepata i 250 članaka o zdravoj prehrani.

„Tema prezentacijske radionice na Braču su danas dostupni alati umjetne inteligencije i to posebno popularne generativne umjetne inteligencije koji su u zadnju godinu dana našli svoje mjesto i u području kulinarstva i gastronomije. Naglasak je na praktičnoj upotrebi alata koji mogu biti od pomoći kod generiranja novih recepata i kombinacija sastojaka, u odabiru recepata po određenim kriterijima, u planiranju i vođenju kuhinjskog inventara, te kako mogu biti od pomoći u postupku kuhanju i obuci kuhara kao virtualni asistenti“ – istaknuo je prof. Stipaničev.

Darko Stipaničev

Ovaj master class radionica dat će pregled u današnje tehnike i praktične alate umjetne inteligencije, koji mogu poticajno i inovativno inspirirati kreativnost kuhara i gastronoma, pružiti im nove ideje, te unaprijediti ukupno iskustvo u planiranju pripreme hrane.

„Alati umjetne inteligencije, koliko god napredni bili, ipak su samo alati, pomagači čovjeku, ali onaj tko savlada njihovo korištenje i zna kako ih  i kada pametno koristiti, od njih može imati i veliku pomoć“ – poručio je Stipaničev.

 

Scroll to Top