BISER MORA fish edition 2022: Dolazak i otvaranje…pogledajte video

8. travnja 2022., Svpetrvs hoteli, Supetar, Brač

Biser mora krovno je međunarodno natjecanje ŠKMER-a i gastronomski festival, pokrenut u Makarskoj 2006. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i drugih osnivača udruge. Iz malog regionalnog natjecanja te preseljenjem u Svpetrvs hotele u Supetru na Braču 2010. godine, prometnuo se u vodeći međunarodni festival kuhara i ugostiteljskih škola u ovom dijelu Europe. Organizira se uz suradnju i potporu turističkih zajednica Splitsko dalmatinske županije i Supetra, Grada Supetra i Županije. Kao i lani, ovaj festival je dio projekta “Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split“ (UP.03.3.1.05.0002) kojem je nositelj Turistička škola u Splitu. Riječ je o iznimno značajnom projektu podržanom od EU koji ima za cilj za unaprijediti obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu prema stvarnim potrebama poslodavaca.

Bisera mora fish edition otvoren je u petak navečer u Svpetvrs Resortu, a ove godine na festivalu je bilo preko 200 natjecatelja i 500 sudionika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske.

Po 17. put organizirali su ga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER)-

“Ovogodišnji Biser mora poseban je jer se organizira i kao dio projekta ‘Uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split’ kojem je nositelj Turistička škola u Splitu. Ministarstvo turizma i sporta je kroz bespovratna sredstva osiguralo preko 388 milijuna kuna u šest regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu i taj je projekat upravo u provedbi” – kao je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizuma i sporta.

Na svečanosti otvaranja vitezom kulinarstva proglašen je Marion Dužić, vlasnik Svpetrvs hotela koji je Miru Bogdanoviću, osnivaču udruge i Bisera mora, dao podršku da se festival preseljenjem iz Makarske na Brač pretvori u svjetsko događanje kojeg pohodi stotine sudionika i tisuće posjetitelja. Titula majstora kuhara dodijeljena je Josipu Vrsaloviću, mladom bračkom chefu koji uvijek iznenadi svojim modernim reinterpretacijama tradicionalnih otočkih jela s janjetinom, a sarajevski virtuoz slastičarstva Nijaz Hadžiabdić Slatki proglašen je od ŠKMER-a majstorom slastičarem. Imenovani su kuharski ambasadori ŠKMER-a iz zemlje i inozemstva za naredne četiri godine koji će promovirati struku, manifestaciju i povezivati kuhare u svijetu. Među njima su brojni domaći i svjetski renomirani chefovi i međunarodni kulinarski suci

 

Scroll to Top