
BISER MORA 2023: Od festivala i natjecanja do misije kojom pišemo novu povijest gastronomije
Iza nas je 18. izdanje Bisera mora, najvećeg kulinarsko natjecanja i festivala gastronomije u ovom dijelu Europe, mjesta gdje se iz godine u godinu na otoku Braču susreću, druže, odmjeravaju znanja i vještine braća po kuhači sa svih strana svijeta. Misija je to međunarodne udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu, koja na Biseru mora s partnerima okuplja kuhare, konobare i strukovne nastavnike, kao i brojne druge profesionalce koji žive ovaj poziv. Dakle, one koji u svijet gastronomije unose inovativnost, duh i strast, poštivanje tradicije i recepture kojima su ispisana kako osobne, tako i gastronomske povijesti cijelih naroda.
Kuharstvo koje vam daje mogućnost da budete odvažni, a ne samo jedan u nizu, i ono što vas čini posebnima te vas određuje osobno i prostor u kojem živite, jest i ideja Bisera mora s kojom je 2006. godine festivala pokrenuo Miro Bogdanović, uporni kulinarski entuzijast koji nije mogao i znao stati do samog kraja kad nas je napustio 2017. godine.
– U Supetru, vratima otoka Brača, smo ove godine ušli u punoljetnost manifestacije s preko 500 sudionika iz 30 zemalja. Osvojeno je 274 medalja, od toga 75 zlatnih, 113 srebrenih, 85 brončanih u ukupno 22 kategorije, a održano je 28 master classova i prezentacija te prvi sudački seminar. Manifestaciju je posjetilo oko 3.000 ljudi, a objave i zanimljivosti s naših događanja doprle su do stotinu tisuća pratitelja diljem svijeta. Iza svih je ogroman trud, a kad se sjetimo da smo prije 18 godina počeli našu priču sa samo sedam natjecatelja, možemo biti itekako zadovoljni. Okupili smo svjetske chefove, naše ambasadore, ogroman broj učenika natjecatelja i već smo krenuli u susret novom Biseru mora “, istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije i organizatorica Bisera mora.
BISER MORA 2023 U BROJKAMA
Preko 500 ljudi bilo je na smještaju s preko 1500 noćenja iz 30 zemalja, čime je označen početak turističke sezone na Braču.
Podijeljeno je 274 medalja u 22 natjecateljske kategorije, a tisuću posjetitelja sudjelovalo je na 28 master classova i prezentacija te prvom sudačkom seminaru.
Na ovogodišnjem Biseru mora bila su 32 člana međunarodnog stručnog žirija te 120 gostujućih ocjenjivača. Manifestaciju je posjetilo oko tri tisuće ljudi, a objave s događanja koje je ŠKMER organizirao uz potporu 30 partnera i potpornih institucija, pogledalo je preko 100.000 pratitelja u nepunih tjedan dana od održavanja manifestacije.
Sudionici Bisera mora stigli su iz Albanije, Australije, Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Francuske, Indonezije, Irske, Italije, Jordana, Kanade, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Njemačke, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.
Jako nam je drago da je upravo i ovogodišnji ukupni pobjednik Bisera mora Petar Vlak iz Splita, a koji aktivno sudjeluje u svim programima treninga za profesionalce – što dokazuje da se ulaganje u znanje i vještine isplati – donosi nove kompetencije i odlična je platforma za profesionalne uspjehe i izvrsnost.
U nastavku pogledajte izvještaje po danima i bogatu fotogaleriju. Slobodno razgledajte, preuzmite što želite, pronađite sebe i prijatelje i doživite atmosferu ovog festivala.
BISER MORA 2023
Foto album otvaranje, master classovi, prezentacije, radionice: https://photos.app.goo.gl/jzmE2rdwUe75spYg6
Foto album natjecanja i nagrade: https://photos.app.goo.gl/8SYjzevpifXrgws58
BISER MORA 2022
Foto album otvaranje, natjecanja i proglašenje: https://photos.app.goo.gl/pjU1a3tRyRQzcRYh8
Foto album Master classovi: https://photos.app.goo.gl/toLbtm92Tv8JeMPV8
Biser mora 2021
Biser mora 2020
ČLANCI
Bouillabaisse Big Bad Johna…od priče do recepta
“Kuhanje nije jednosmjerna cesta, hrana povezuje i ključno je uvijek tražiti povratne informacije od gosta. Kako bi moja kuharska priča …
Herbie, Dalmatinac i Odmori se, zaslužio – iskušajte tri odlična recepta za koktele s travaricom Tomislava Stančića
Nakon što nas je na Grand Gourmetu 2022 oduševio koktelima s kavom, nagrađivani šibenski barmen i barist Tomislav Stančić IKS, …
Preuzmite fotografije 18. Bisera mora i prelistajte brošuru događanja festivala
Dragi kolege, prijatelji, suradnici, iza nas je 18. izdanje Bisera mora, najvećeg kulinarskog natjecanja i festival gastronomije u ovom dijelu …
BISER MORA 2023 – Festival do sada popratilo 60-ak medijskih kuća, a broj objava i dalje raste…
S Bisera mora 2023 izvjestilo je 60 medija sudeći po broju dostupnih objava,a osim domaćim, vijesti i događanja s manifestacije …
XVIII: BISER MORA…kako je to bilo
Preko 500 ljudi iz 30 zemalja sudjelovalo je na festivalu i natjecanjima. Osvojeno je 274 medalje (75 zlatnih, 113 srebrenih, …
Hobotnica pečena u morskom žalu chefa Nikše Ivičevića Bukare…VIDEO
Kariola, nekoliko vreća morskog žala, naramak grana za vatru i jadranska hobotnica od oko 3 kg, dostatne su za fenomenalan …