BISER MORA

MEĐUNARODNI KULINARSKI FESTIVAL I NATJECANJE

BISER MORA  je najveće kulinarsko natjecanje i festival u ovom dijelu Mediterana i Europe koji iz godine u godinu na otoku Braču okuplja vrhunske profesionalce, kuhare i kulinarske stručnjake iz cijeloga svijeta.

Manifestaciju organizira Udruga kuhara mediteranskih i europskih regija (ACMER/SKMER). Njegov osnivač, Miro Bogdanović, prvi je Biser mora pokrenuo još 2006. godine s misijom okupljanja kuhara, konobara, mentora, profesora strukovnog obrazovanja i studenata koji počinju svoju kulinarsku karijeru. Sve u svemu, oni donose svoje znanje, vještine, kompetencije, iskustvo, entuzijazam, strast i poštovanje prema kolegama, kulturi, tradiciji i gastronomiji.

IZVJEŠTAJI BISER MORA:

Biser mora 2024 je okupio vrhunske profesionalne kuhare i konobare, kao i polaznike 37 srednjih ugostiteljskih škola i učilišta te strukovne nastavnike koji će se tijekom tri naredna dana natjecati u brojnim kategorijama. Osim njih, u Supetar su stigli međunarodni kulinarski suci, renomirani chefovi i stručni voditelji cooking showova, master clasova i drugih događanja vezanih uz promociju turističko-ugostiteljske struke. Ove godine na festivalu je preko 600 sudionika iz Albanije, Austrije, Australije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Bjelorusije, Konga, Švicarske, Njemačke, Francuske, Hrvatske, Indije, Italije, Crne Gore, Makedonije, Mongolije, Malte, Mauricijusa, Nepala, Filipina, Portugala, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Tajlanda i Turske.
Izvještaj:

https://skmer.hr/biser-mora-2024-festival-koji-slavi-kulinarsku-umjetnost-i-ugostiteljsku-struku-odrzan-po-19-put-procitajte-kako-je-to-bilo/

Galerija slika:
https://photos.app.goo.gl/KdmQvrhb8iyVdFqGA

DOKUMENTACIJA BISER MORA 2024:
PRAVILA-RULES -BISER MORA 2024
NATJECANJE – JUNIORI
PRIJAVNICA ZA NATJECANJE – SENIORI
Biser mora program 2024
PRIJAVA ZA GOSTUJUĆI ŽIRI 

BISER MORA 2023: Od festivala i natjecanja do misije kojom pišemo novu povijest gastronomije 

Iza nas je 18. izdanje Bisera mora, najvećeg kulinarsko natjecanja i festivala gastronomije u ovom dijelu Europe, mjesta gdje se iz godine u godinu na otoku Braču susreću, druže, odmjeravaju znanja i vještine braća po kuhači sa svih strana svijeta. Misija je to međunarodne udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu, koja na Biseru mora s partnerima okuplja kuhare, konobare i strukovne nastavnike, kao i brojne druge profesionalce koji žive ovaj poziv. Dakle, one koji u svijet gastronomije unose inovativnost, duh i strast, poštivanje tradicije i recepture kojima su ispisana kako osobne, tako i gastronomske povijesti cijelih naroda.

Kuharstvo koje vam daje mogućnost da budete odvažni, a ne samo jedan u nizu, i ono što vas čini posebnima te vas određuje osobno i prostor u kojem živite, jest i ideja Bisera mora s kojom je 2006. godine festivala pokrenuo Miro Bogdanović, uporni kulinarski entuzijast koji nije mogao i znao stati do samog kraja kad nas je napustio 2017. godine.

– U Supetru, vratima otoka Brača, smo ove godine ušli u punoljetnost manifestacije s preko 500 sudionika iz 30 zemalja. Osvojeno je 274 medalja, od toga 75 zlatnih, 113 srebrenih, 85 brončanih u ukupno 22 kategorije, a održano je 28 master classova i prezentacija te prvi sudački seminar. Manifestaciju je posjetilo oko 3.000 ljudi, a objave i zanimljivosti s naših događanja doprle su do stotinu tisuća pratitelja diljem svijeta. Iza svih je ogroman trud, a kad se sjetimo da smo prije 18 godina počeli našu priču sa samo sedam natjecatelja, možemo biti itekako zadovoljni. Okupili smo svjetske chefove, naše ambasadore, ogroman broj učenika natjecatelja i već smo krenuli u susret novom Biseru mora “, istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije i organizatorica Bisera mora.

BISER MORA 2023 U BROJKAMA

Preko 500 ljudi bilo je na smještaju s preko 1500 noćenja iz 30 zemalja, čime je označen početak turističke sezone na Braču.
Podijeljeno je 274 medalja u 22 natjecateljske kategorije, a tisuću posjetitelja sudjelovalo je na 28 master classova i prezentacija te prvom sudačkom seminaru.

Na ovogodišnjem Biseru mora bila su 32 člana međunarodnog stručnog žirija te 120 gostujućih ocjenjivača. Manifestaciju je posjetilo oko tri tisuće ljudi, a objave s događanja koje je ŠKMER organizirao uz potporu 30 partnera i potpornih institucija, pogledalo je preko 100.000 pratitelja u nepunih tjedan dana od održavanja manifestacije.

Sudionici Bisera mora stigli su iz Albanije, Australije, Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Francuske, Indonezije, Irske, Italije, Jordana, Kanade, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Njemačke, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

Jako nam je drago da je upravo i ovogodišnji ukupni pobjednik Bisera mora Petar Vlak iz Splita, a koji aktivno sudjeluje u svim programima treninga za profesionalce – što dokazuje da se ulaganje u znanje i vještine isplati – donosi nove kompetencije i odlična je platforma za profesionalne uspjehe i izvrsnost.

U nastavku pogledajte izvještaje po danima i bogatu fotogaleriju. Slobodno razgledajte, preuzmite što želite, pronađite sebe i prijatelje i doživite atmosferu ovog festivala.

BISER MORA 2023

Biser mora 2023 izvještaj

Foto album otvaranje, master classovi, prezentacije, radionice: https://photos.app.goo.gl/jzmE2rdwUe75spYg6

Foto album natjecanja i nagrade: https://photos.app.goo.gl/8SYjzevpifXrgws58

PROGRAM BISER MORA 2023

BISER MORA 2022

IZVJESTAJ-BISER-MORA-2022

Foto album otvaranje, natjecanja i proglašenje: https://photos.app.goo.gl/pjU1a3tRyRQzcRYh8

Foto album Master classovi: https://photos.app.goo.gl/toLbtm92Tv8JeMPV8

ČLANCI

Scroll to Top