BOLSKO LIGNJADURA: U lignjolovu se okušalo 35 ekipa, a manifestaciju su uveličale i delicije iz ŠKMER-ove velike teće

održano 7. & 8.9. 2023., Bol, Brač

Oko 40 kilograma liganja, po par kila oborite ribe i hobotnica, ulov je prve Bolsko lignjadure, dvodnevne manifestacije kojom je Bol na Braču slavio 100-godišnjicu organiziranog turizma i tradicionalni jesenski lignjolov. Za vikend okušalo se 35 ekipa s oko 120 natjecatelja, koje su dva dana s bolske rive odlazile loviti lignje po ribarskim poštama s južne strane otoka Brača. Nakon četiri sata lova, brodice bi se vraćale na vaganje u dvorištu restorana Vendetta by Vagabundo gdje je Turistička zajednica općine Bol prigodno organizirala zabavni program uz živu muziku i delicije iz ŠKMER-ove velike teće.

Prve večeri, u subotu, na jelovniku bilo je 400 porcija teletine s bižima, a dan kasnije Boljani i njihovi gosti mogli su uživati u manistri s lignjama iz ulova, sipom i bobom. Jela su pripremali predsjednik udruge, master chef Željko Neven Bremec, sarajevski vitez kulinarstva Hamid Hadžić, dugogodišnji šef kuhinja poznatih bosanskohercegovačkih restorana i hotela, njegov sugrađanin i vrhunski pastry chef Damir Rožajac te Marin Vučković, talentirani kuhar iz Sinja koji u ŠKMER Akademiji vodi radionice za mlade i početnike.

„Htjeli smo ovim razbiti monotoniju bolske podsezone, a naš poznati umjetnik Ivica Jakšić Puko nam je osmislilo ime manifestacije Bolsko lignjadura, dakle „bolsko“ kako se govori u mjestu, ne u književnom jeziku. Natjecalo se 35 brodova, neki su došli i iz Splita, a bile su i dvije ženske ekipe. Tradicija je lignjarstva je duboku ukorijenjena u Bol, a interna i neslužbena natjecanja su već postojala. No ovaj put smo to odlučili to formalizirati, da sve bude izvagano i da ne bude pretjerivanja o ulovima. Očekivano je pobijedila ekipa Ingordija iskusnog Nikice Marinkovića s gotovo 9 kila ulova“ – kazao je organizator Ante Trutanić, direktor Turističke zajednice općine Bol.

Između 35 timova, pobijedila je ekipa Ingordija, koja je u dva dana lignjolova uhvatila 8,8 kilograma liganja, a za njima našla se ekipa Seaway s 4,5 kg ulova ovog glavonošca. Najmanje primjerke lignje ulovili su Firotovi i Brodinjo – imali si po oko 6 dag, a ulovima našao se i jedan kržljavi muzgavac, koji je nakon vaganja vraćen u more.

Dodajmo, ŠKMER-ova ekipa, a teletinu s bižima utrošila je 50 kilograma telećeg buta i plećke, 20 kg pancete, te 90-ak kilograma raznog povrća. U manistri, koja se služila uz dodjelu nagrada, našao se ulov od liganja prvoga dana Bolsko lignjadure.

Scroll to Top