BOLSKO LIGNJATURA: Od natjecanja u lovu na lignje do delicija iz ŠKMER-ove velike teće

07. & 08.10. 2023., Bol, otok Brač

Početkom listopada Turistička zajednica općine Bol, mjesta koje ove godine slavi 100-godišnjicu organiziranog turizma, održati će prvu Bolsko Lignjaturu. Riječ je o natjecateljsko-zabavnom događanju koje slavi lignju, a Boljanni se nadaju da će prerasti u tradiciju. Prilika je da se natjecatelji koji se prijave (podatke ćete naći u nastavku) okušaju u lovu na lignje, sipe i hobotnice te dobiju nagrade, a posjetitelji uživaju u živoj glazbi, kušaju ulove, kao i delicije iz velike ŠKMER-ove “velike” teće. Da sve prođe kako treba i ugode se okusi, pobrinut će se naš chef Željko Neven Bremec sa svojom ekipom koja će jela početi služiti u 21 sat nakon vaganja ulova, a prvog dana manifestacije, u subotu 7. listopada, pripremat će se teletina s bižima i drugim povrćem, dok će se u nedjelju kuhati lignje uz dodatak sipa i boba.

Prijave za natjecanje se primaju putem WharsAppa na broj +385 98 9592 813, a traju do 5. listopada.

Inače, lignje se frigaju, peku na žaru ili u pećnici, kuhaju u svom crnilu – na šporko, te koječim nadijevaju. Spremaju se na salatu, u rižotima, na umake, pa služe uz tjestenine ili krumpir. Punjene i lignje na žaru uobičajene su za cijeli Mediteran, dok je carpaccio od liganja tradicionalniji je kod Talijana, a kod nas se sirova lignja jela znala jesti na ribarskim barkama.

Dodajmo, smatra se da su počeci organiziranog bolskog turizma prije točno sto godina, a to potvrđuje fotografija iz 1923. kad je na Zlatnom ratu snimljena fotografija skupine ferijalaca iz Sarajeva koji su bili noćili u zgradi osnovne škole. Prvi gosti u Bolu su registrirani 1929. godine, a Pansion Vidošević smatra se početkom turizma u Bolu, koji je nakon Drugog svjetskog rata nacionaliziran iz kojeg 1948. godine nastaje poduzeće “Zlatni rat”.

Scroll to Top