BRAČKI KLASIK: Salata od janjetine na kvasinu…izvorni otočki recept

Mladi i nagrađivani kuhar Josip Vrsalović, inače iz Gornjeg Humca jednog od najstarijih bračkih mjesta, u ŠKMER Akademiji zna voditi radionice otočke kužine. Tada spremaju se starinska jela s janjetinom, inače kroz povijest najvažnije bračke namirnice, a bude prigoda da se kuša i nauči praviti vitalac burger, iznimna Vrsalovićeva reinterpretacija drevnog pastirskog jela od iznutrica janjčića na mlijeku i uvrštenog na popis nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Tu je i recept za bračku salatu od janjetine kako se od davnina priprema u Josipovoj obitelji. Nakon što je jedno vrijeme bio u splitskom hotelu Park, ove sezone radi kao privatni chef u vilama.

Recept
Sastojci:
janjeći but
0,5 kg pelata
0,5 kg kapule
0,04 kg šećera
0,1 kg rikule
0,04 l maslinovog ulja
0,02 l kvasine
0,02 kg soli
0.001 kg papra
0,02 kg tvrdog sira

Priprema:

Janjeći but skuhamo, narežemo na trakice te pustimo da se ohladi. Kapulu narežemo na listiće te stavimo na ugrijano ulje, a kad uvene dodamo pelate te iskuhavamo dok ne dobijemo “šporku šalšu”. Začinimo sa solju, paprom i šećerom te je stavimo u frižider da se hladi. Ohlađenu janjetinu promiješamo s rikulom te začinimo sa solju, paprom, maslinovim uljem i kvasinom.
Hladnu šalšu serviramo na dno tanjura te na nju stavljamo janjetinu s rikulom a na vrh naribamo sir.

Više o bračkoj gastronomiji pročitajte u našoj publikaciji Dalmatinski pijat, a tu je izdvojeni članak:

Dalmatinski pijat: SUPETAR – Priča o janjetini i vinu začinjena Antikom

Scroll to Top