BREMECOVA RADIONICA JELA IZ WOKA…kako je to bilo

9. svibnja 2019., održana radionica Jela iz woka

U ŠKMER-ovoj Kuharskoj akademiji održan je vrlo posjećen tečaj spremanja jela u woku za ljubitelje kuhanja. Vodio ga je chef Željko Neven Bremec, koji je nam je je prenio kulinarska iskustva sa svog nedavnog boravka u Kini (omastio je se i s kukcima, a taj smo segment azijske kuhinje doduše preskočili na ovom tečaju).

Kuhanje u woku je je način pripreme hrane koji se koristi preko 2000 godina, prve poznate wok posude počele  su se koristiti za Han dinastije. Radi se o vrlo jednostavnom i brzom načinu kuhanja, gdje najdulje ustvari traje priprema mesa, ribe ili povrća za termičku obradu, odnosno sjeckanje. Za kuhanje u woku najčešće se koristi se sezamovo ulje (polurafinirano), a mogu i od uljane repice, sojino, rižino  te ulje od kikirikija. Prodaju se i gotove mješavine ulja za kuhanje u woku. Namirnice koje ćete ispržiti u woku preporučuju se da budu na sobnoj temperaturi  jer će se tako najmljenje smanjiti toplina woka prilikom pripreme, a ulje će manje prskati.  Visoka temperaturu tijekom cijelog spremanja jamči i da će biti hrana manja masna jer neće upiti puno ulja kao kada kuhate na nižim temperaturama. Da skratimo, Bremec je s polaznicima spremio osam jela, a to je, dakako, kasnije i degustirano. Imali smo prilike spremati i kušati osam jela: kozice u tempuri od kokosa, spring rolls u woku, pileća juhu s kokosovim mlijekom, beef wok, chicken wok, tuna wok, seafood wok te brancina u woku.

Scroll to Top