Cannelloni od mariniranog krastavca punjen hummusom (recept Mate Đuzela, šefa kuhinje hotela Pax u Splitu).

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hummusa, ŠKMER-ovi chefovi su dobili proizvode koprivničke tvrtke Sana delikatese kako bi razigrali svoju maštu i napravili jela s ovim planetarno popularnim namazom i dodatkom jelima od slanutka i tahini paste. Imotski chef Mate Đuzel, koji je kuhao diljem Njemačke, te po boljim splitskim i restoranima Makarske rivijere, napravio je izvanrednu vegetarijansku roladu oblikovanu kao talijanska inačica lazanja, cannelloni.

Sastojci za 4 osobe:

600 g slanutka

20 g Sana tahini paste

sok pola limuna

1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 krastavca

250 ml suncokretovog ulja

250 ml soja mlijeka

10 g paste češnjaka

100 g sjemenki buče

2 ml bučinog ulja

4 komada bijelog tosta

svježi kopar

poljsko ili Sana suho cvijeće

morska sol

crni papar

PRIPREMA:

Kuhajte slanutak oko sat vremena. Pustite ga da se ohladi, pa mu dodajte tahini pastu, sok limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Sve skupa dobro sameljite u blenderu u finu glatku smjesu.

Krastavac narežite na trakice, te ga marinirajte u soku limuna i maslinova ulja dvije minute. Zatim oblikujte krastavac u pravokutni oblik, a na njega stavite hummus te smotajte u roladu.

Sjemenke buče tostirajte na suhoj tavi pri laganoj vatri uz stalno miješanje 5 minuta. Zatim ih usitnite u blenderu, lagano posolite i obogatite bučinim Sana uljem. Tostirane sjemenke stavite na tanjur za posluživanje u pravokutni oblik, a na njih prethodno napravljeni cannelloni od krastavca i hummusa. Od ulja, soja mlijeka, soli i češnjak paste napravite emulziju štapnim mikserom. Pa tako dobivenu kremu od češnjaka formirajte u male žličnjake te ih stavite na roladu. Tostu odstranite koru, pa ga valjkom stanjite na 2 mm. Okruglim kalupom formirajte krug u tostu te ga pecite u pećnici ugrijanoj na 220ºC oko 5 minuta. Tost poslužite uz Cannellone, a prilikom posluživanja jelo ukrasite svježim koprom ili poljskim cvijećem. Ako nije sezona, možete ukrasiti i suhim cvijećem Sana delikatese.

Scroll to Top