Carska radionica bečke kuhinje – od Wiener Schnitzela do Kaiserschmarrna

četvrtak 17-21 h, 26. studenog 2020., ŠKMER KuharskaAkademija, Jobova 2, Split

Bečka kuhinja je klasična i inovativna, svoja, a opet ispremiješanih utjecaja susjeda, a posebice naroda koje je pod svojom krunom okupljala Austro-Ugarska Monarhija. Kuhinja koju ćemo istražiti na radionici za ljubitelje kuhanja četvrtkom s chefom Željkom Nevenom Bremecom je tradicijska, radi se o jelima koja su svojevrsni kulturni i povijesni simboli Beča. Nekadašnja carska prijestolnica bila je ujedno i kulinarska. U svoju je tradicionalnu gastronomiju upisala mnoge recepte pokrajina bivše Monarhije, a zatim su se u bečkim kuhinjama preoblikovani kako bi dobili svojevrsni “šmek” kojim se stoljećima privlače putnici svijeta u gradske restorane, gostionice i dakako, čuvene bečke kavane. Na tradicionalnim bečkim jelovnicima su Wiener Schnitzel (bečki odrezak), Parmesanschöberlsuppe (juha s knedlicama od parmezana), Fiaker-gulasch (bečka varijanta gulaša s austrijskim kobasicama i jajima), Sacher Torta (s džemom od marelica koje se tradicionalno beru u Wachauu i čokoladnom glazurom), Mamorgugelhupf (mramorni kuglof ), Kaiserschmarrn (carski drobljenac), omiljeni desert cara Franje Josipa 1, Palatschinken…jela koja ćemo dijelom iskušati na ovoj radionici s Bremecom, a dijelom na jednodnevnom tečaju Bečke torte i slastice s vrsnom slastičarkom Antonijom Nikolić 12. prosinca.

Wiener Schnitzel (bečki odrezak), naizgled posve jednostavan, no, traži vještinu i pridržavanje pravilima pripreme kako bi se dobio karakteristični bečki okus. Postoje nesuglasice između kulinarskih povjesničara odakle zapravo potječe ovo jelo. Prema jednim povijesnim podacima, tvrdi se da je preteča ovog odreska od teletine Cotoletta prvi put poslužena na domjenku 1134. godine u katedrali St. Ambrogio u Milanu. Cotoletta Alla Milanese vrlo je slično jelo od istučene tanke teletine koje se panira i obično poslužuje s limunom. Glavna je razlika u tome što zna imati kostiju za razliku od austrijskog varijante koji mora biti posve bez njih, isječena u odrezak debljine najviše do 5 mm i od telećeg buta. Drugi povjesničari i ljubitelji kulinarstva tvrde da slavno jelo zapravo potječe od starih Rimljana koji su prvi počeli omekšavati meso tukući ga batovima, a također su koristili smjese za pohanje i pržili ga. Ti se podaci mogu naći u najstarijoj postojećoj kuharici koju je napisao Apicius iz 1. stoljeća.

Kako bilo, zapisano je da je u Beč recepturu za Wiener Schnitzel donio feldmaršal Joseph Radetzky iz Italije 1857. godine, iako se panirani teleći odrezak spominjao i popularnoj njemačkoj kuharici Katharine Prato iz 1831..

Cijena tečaja je 450 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u “Kuharskoj Akademiji“, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

PRIJAVE: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

Članovi LJUBITELJI KUHANJA imaju pravo na 2 gratis tečaja po svom odabiru i poklon dobrodošlice, kao i članski popust od 20% na sve nove programe. Iznos godišnje članarine je 750 kn po osobi.

Scroll to Top