Chef Mate ĐUZEL: Teleći faširanci zapečeni u umaku od sira – recept

Nastavljamo s kućnim receptima ŠKMER-ovih članova i prijatelja udruge za građane u izolaciji… Imoćanin Mate Đuzel je posljednje dvije sezone bio šef kuhinje restorana Mediterraneo na Carrarinoj poljani u Dioklecijanovoj palači, a od ove godine dobio je priliku da vodi kuhinju hotela Pax iznad uvale Trstenik u Splitu.

Radio je i u boljim restoranima Makarske rivijere, kao i u münchenskom hotel Verona, restoranu Heidemann in Spiek u Dortmundu te bio šef kuhinje hotela Ferien auf der Heid u Hamburgu. Njegova je kulinarska priča neodvojiva od autohtonih namirnica i starih receptura Dalmatinske zagore i njegovih predaka.

 

 

RECEPT

 

Sastojci:

0,5 kg mljevene teletine

1 jaje

5 dag bijeli kruh bez kore

pola crvenog luka

3 režnja češnjaka

7 dag slanine

1 dl mlijeka

2 ml mineralne vode

15 dag krušnih mrvica

10 dag sira gaude

1,5 dl vrhnja

peršin

sol

papar

mediteranski mix bilja

2 ml suncokretovog ulja

Priprema: Na zagrijanoj tavi izdinstajte crveni luk, slaninu i češnjak. Zatim stavite u blender i usitnite. Kruh namočite u mlijeku 2 minute da nabubri. U prikladnu zdjelu stavite mljeveno meso izblendani luk češnjak i slaninu. Dodajte namočen kruh, jaje, sitno sječeni peršin, mineralnu vodu sol, papar, te sve dobro izmiješajte .

Oblikujte faširance od oko 12 dag , pa ih uvaljajte u krušne mrvice . Pržite ih u tavi na malo ulja dok ne dobiju zlatnu boju .

Zatim ih složite ih u prikladan lim za pečenje. U međuvremenu napravite umak od sira tako što ćete uliti vrhnje u lonac, naribajte u njega gaudu te dodajte mediteranski mix trava sol i papar, pa kuhajte dok se umak ne sjedini. S umakom prelijemo faširance. U prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC pecite faširance pečemo 35-40 minuta.

Scroll to Top