CHEF@HOME: Vrtićke kuharice Cvita Mediterana tri su mjeseca učile se kulinarskim tajnama i tehnikama Karapandže, Bremeca i Grubiše

CHEF@HOME, nova je izvedenica A la Chef programa, a radi se o intenzivnoj školi kuhanja za one koji žele unaprijedili postojeća i steći nova kulinarska znanja, svoj životni poziv obogatiti malim i velikim tajnama kuhinje, pa i prijašnja zvanja zamijeniti chefovskim titulama. Edukacija se provodi jednom tjedno (ovaj put je bilo riječ o utorku) u periodu od tri mjeseca, što je bilo zgodno da se u njih uključi Cvit Mediterana, ustanova koja okuplja preko 20 gradskih splitskih vrtića. Na Chef@Home uputili su 12 djelatnica koje kuhaju za preko tisuću mališana, a radionice vodio je Željko Neven Bremec uz gostovanja kuharske legende Steve Karapandža i specijaliste za bezglutensku kuhinju Martina Grubiše, šefa kuhinje splitskog zdravstvenog Marvie hotela. S glavnom medicinskom sestrom Cvita Mediterana, zaduženom za jelovnike djece, i ravnateljicom bila su dogovorena tri ključna smjera radionica: poboljšati tehnike pripreme za dosadašnja jela korisnika, otvoriti vidike za nove načine pripreme i namirnice te posebice ojačati ekipni duh i veze među zaposlenicama.

“Iskreno u početku kada smo dobili ponudu za radionicu bile smo skeptične, a na kraju je ovaj projekt dobrano premašio sva naša očekivanja. Imali smo u sklopu projkekta radionicu sa Stevom Karapandžom koja je bila izvrsna, zatim i iznimnu bezglutensku s chefom Martinom Grubišom, a prišli smo je u početku s velikom dozom nepovjerenja. Između ostalog, tijekom radionica radili smo domaće tjestenine, kinesku kuhinju, bakalar na razne načine, pravili peciva, kruh, deserte. Iznimno sam zahvalna našem, kako smo ga od milja zvali, gospon Željku na svakom savjetu, receptu, priči…….Naučili smo da od svake namirnice trebamo iskoristiti njen maksimum, kako je čuvati, s kojim točno priborom radimo određeno jelo, kako i na kakve tanjure i zdjele treba servirati ” – istaknula Marija Bašić, kuharica u dječjem vrtiću Ružmarin.

Napomenimo, CHEF@HOME organiziran je u grupama maksimalno do 12 osoba s iskusnim i vrhunskim educiranim chefovima u Kuharskoj Akademiji ŠKMER-a, a uključuje opremu, pribor i namirnice. Tijekom edukacije se prolaze sve tehnike pripreme i obrade namirnica, uči osmisliti jela i menue, izraditi kruh i tjestenine, pripremiti najukusnije rižote, naučiti tehnike pripreme ribe, morskih plodova, mesa, voća povrća i deserata. Iznimna pažnja posvećuje se iskoristivosti i ekonomskom aspektu namirnica.

“Siguran sam da bi svaki roditelj koji svoje dijete pošalje u vrtiće Cvita Mediterana može biti miran i sretan po pitanju hrane njihove dječice. Tete kuharice su došle s velikim znanjem, a na radionici Chef@Home još ga dodatno proširile i utvrdile. Nadam se da će i drugi pojedinci i institucije prepoznati naš rad u poboljšanju cjelokupnog stanja prehrane, bilo da se radi o vrtićarcima, školarcima, gostima menzi, restorana ili hotela. Možda nisu sva jela na ovom ciklusu bila potpuno primjenjiva za male korisnike vrtića i jaslica, gdje zadnju riječ u odabiru imaju glavna sestra, kao i cijena namirnica, ali se nadam da su se kuharice nakon radionica našle inspiraciju da izađu iz rutine kuhanja od ponedjeljka do petka, te se da su probale i kući i na poslu unijeti nove začine, pogotovo za slastice, našeg partnera Kotanyija” – naveo je Bremec.

Polaznice su također imale priliku isprobati Foie gras, kruh od banane, goveđe obraze, riblje burgere i vrhunsku plavorepu tunu s Ugljana koju ŠKMER-u nabavlja Centaurus, vlasnici Gastro ribarnica Brač.

Marija Bašić ističe kako su nove tehnike i jela izazvale oduševljenje kod vrtićkih kuharica, a nije izostala niti primjena novina na radnim mjestima, pa i u domovima polaznica.

“Svakako bi svima koji vole kuhati preporučila ovakav tip edukacije jer zaista puno toga možeš naučiti, naravno, ako voliš kuhati jer ljubav je u kuhanju najvažniji začin. Svakako smo nakon radionice u našem poslu primijenili sve sto smo mogli – od nabavki namirnica, pa do same pripreme. Mislim da je Akademija ŠKMER jako dobro posložena, a sama radionica CHEF@HOME je jako dobra i poučna. Ovim putem bih se u ime mojih kolegica i svoje osobno željela zahvaliti cijeloj ekipi ŠKMER-a, chefovima koji su nam prenijeli dio svog znanja, a posebno hvala našem gospon Željku” – dodala je Bašić.

Link: TEČAJEVI ZA LJUBITELJE KUHANJA

ŠKMER/Gastrobajter

Scroll to Top