Na radionici Pizza@Home chefa Petra Vlaka, između ostalih, pripremala se Chicago Style, poznata i pod nazivom Deep Dish pizza. Posebna je to vrsta koja se radi u dubljoj okrugloj posudi, ima dvostruki sloj tijesta, vrlo je izdašna umaka od rajčice, puna sira i dodataka, a prema jednoj od priča počela se peći u Pizzeriji Uno u Chicagu 1943. godine.
U klasičnoj Chicago Style pizzi slojevi se nižu obrnutim redoslijedom nego kod drugih, pa je sir na dnu, mesni i povrtni dodaci u sredini, a umak od rajčice stavlja se na vrh. Na taj se način sprječava siru da zagori, posebice jer je ova vrsta deblje pizze koja se duže peče (30-45 minuta). Umak od rajčice u SAD-u bude obično gusti i nekuhani sloj zdrobljenih rajčica, a zna se dodati i malo parmezana. Mi vam prenosimo Vlakov recept kako bi ovu pizzu mogli napraviti u kućnim uvjetima.
Recept CHICAGO STYLE PIZZA – homemade
za 4-6 porcija
Sastojci:
500 g glatkog brašna
35 g kukuruznog brašna
1o g soli
14 g suhog kvasca (dvije kesice)
30 g maslinovog ulja
60 g masla
25 g suncokretovog ulja
Nadjev:
200 g salama pikant ili kobasice
400 g sir mozzarella ili gauda
350 g šalše
Priprema:
Prvo pomiješamo sve suhe sastojke za tijesto, a zatim u veću zdjelu uspemo sve tekuće sastojke i izmješamo ih. Potom postupno u posudu dodajemo suhe sastojke, miješamo polako kuhačom i dodajemo malo po malo brašna dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. Dobivenu smjesu izvadimo iz posude i zatim na pobrašnjenoj podlozi oko desetak minuta mijesimo u tijesto. Tijesto vratimo u zdjelu te ga pokrijemo vlažnom krpom i ostavimo da se odmori 45- 60 minuta. Kad naraste izvadimo ga u dublju posudu za pizzu te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 220°C oko desetak minuta.
Tako dobivenu „košaru od tijesta“ napunimo nadjevom. Nadjev slažemo tako da prvo stavljamo sir, kobasice, salamu ili povrće te na kraju sve prelijemo šalšom ili pelatama. Vratimo pizzu u peći na 220°C i pečemo još 20 do 30 min. Kad je pizza gotova izvadimo je iz pećnice i ostavimo da se prohladi par minuta.