CHILI CON CARNE: Kotanyijevo i Karapandžino gastro putovanje kontinentima s provjerenim začinskim mješavinama…od priče do recepta

Kotanyi na nedavno završenom 19. Biseru mora poveo je okupljene na putovanje kroz začine slijedeći recepte legendarnog Steve Karapandže, prve televizijske zvijezde regije i ŠKMER-ovog ambasadora za Kvarner i Istru. Održali su majstorsku radionicu na kojoj je Karapandža pripremao curry s ananasom kao posvetu Indiji, a s ekipom iz Kotanyija skuhao chili con carne iz meksičke kuhinje te hummus s biranim začinskim mješavinama te tvrtke koji prizivaju okuse Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

“Ta su jela vrlo jednostavna za pripremiti s Kotanyi začinskim mješavinama. One donose bogatstvo okusa i mirisa koji putuju kroz vjekove i kontinente te daju šarenilo okusa i boja koje oplemenjuju svaku kuhinju. Od Mediterana do Dalekog Istoka, od Južne Amerike do Afrike, svaka kultura i regija imaju svoje dragocjene začine koji obogaćuju njihove tradicionalne recepte i osvajaju nepce svih koji se odvaže na putovanje kroz okuse svijeta” – poručili su iz Kotanyija.

Kotanyijeva začinska mješavina Chili con Carne meksičkim jelima daje svojstven pikantan poseban okus zahvaljujući kombinaciji čilija kao glavnog sastojka s dodanom paprikom, kuminom, origanom i češnjakom.

RECEPT:

CHILI CON CARNE je klasik meksičke kuhinje koji oduševljava svojom bogatom kombinacijom okusa i tekstura. Ovo jelo, prepuno začina i aroma, sigurno će vas zagrijati i očarati svojom jednostavnošću i ukusom. Evo recepta koji će vas voditi kroz pripremu ovog omiljenog jela:

Sastojci za 4 obroka:

500g mljevenog mesa (govedina ili puretina)

1 velika crvena paprika, nasjeckana na sitno

1 veliki luk, nasjeckan

1 konzerva sjeckanih rajčica

1 konzerva crvenog graha, neocijeđen

1 konzerva kukuruza, ocijediti

4 žlice maslinovog ulja

2 žlice chili con carne

1/2 žličice kajenskog papra

sol

Upute:

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk te pržite dok ne omekša i dobije zlatnu boju, oko 10ak minuta. Zatim dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne postane smeđkaste boje, razbijajući ga drvenom žlicom kako bi se raspalo na manje komadiće. Kad se meso zaprži sa svih strana dodajte sjeckanu rajčicu i kuhajte na jačoj vatri 15-ak min, zatim dodajte grah i kukuruz te 2 pune žlice mješavine začina za chili con carne. Dobro promiješajte, posolite i pustite još 15-20 minuta da se kuha kako bi začini oslobodili svoje arome. Ovo je inače jelo na žlicu, a reducirani chili con carne može se umotati u tortilje za pravu meksičku gozbu.

 

Uživajte u ovom slasnom jelu koje će vas odvesti na gastronomsko putovanje kroz okuse Meksika!

 

 

foto: Saša Burić/ cropix

Freepik

Scroll to Top