DALMATINSKI PIJAT: Radionica hvarske gregade

četvrtak 17-21 h, 28. studenog 2019., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Za ljubitelje kuhanja odlučili smo organizirati radionicu gregade, jela koje sažima ribarsku prošlost otoka Hvara, a posebice ga baštini sam grad Hvar s okolicom. Naziv veže se uz Grke – Grege – kako ih se i danas naziva na hvarskom dijalektu, kao i na sjeveru Italije gdje je, varijanta ovog jela od komada kuhane ribe s lukom i krumpirom stigla s grčkim iseljenicima koji su tragali za boljim životom.

Gregada je i jedan od najstarijih načina pripremanja ribe u Dalmaciji, a zanimljivo je da susjedni otoci, poput Brača, u prošlosti nisu ovo jelo usvojili u svoju gastro tradiciju dijelom jer su smatrali da riba čim se kuha, mora dati i juhu što kod gregade, dakako, nije slučaj.
Kako bilo, iz siromaške ribarske kuhinje gregada je ušla u modernu restoranska ponudu, te uz dodatak rakova, školjaka i oborite ribe prerasla u ekskluzivnu deliciju koje se ne propušta probati za posjeta otoku. Hvarani ističu kako se kuha na naglo, na jakom i otvorenom plamenu jer to omogućava kuhanje u pjeni, pa je moguće uliti manje vode što znači gušći šug i posebniju aromu.

Cijena tečaja je 450 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije (svih jela po završetku radionice).

Članovi amateri imaju pravo na 3 gratis tečaja po svom odabiru (odabir se vrši pri upisu). Iznos godišnje članarine je 750 kn po osobi

Prijaviti se možete na: mob. 099 319 89 61, mailom: na info@skmer.hr ili preko formulara na linku
https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amaterehttps://www.skmer.hr/tecajevi-za-amaterehttps://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

Scroll to Top