DALMATINSKI PIJAT: Spremali smo drevnu imotsku tortu s našim članovima i ljubiteljima kuhanja

održano 5.prosinca 2019., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Kako bi se očuvalo bogatstvo tradicionalnih recepata, posebice onih vezanih uz autohtone namirnice ovog dijela Dalmacije kao što je badem, održali smo radionicu pravljenja imotske torte. Makarana, bračka hrapoćuša i imotska torta spadaju u svečarske slastice neodvojive od svih važnijih događaja mjesta iz kojih potječu, a ŠKMER ih nastoji promovirati uz potporu Splitsko-dalmatinske županije te učiniti prepoznatljivima diljem svijeta prezentacijama koja prate međunarodna natjecanja te radionicama za građane. Ove godine kako se pravi imotsku torta polaznicima je pokazala Nediljka, majka najtrofejnijeg imotskog kuhara Jadrana Grančića i šefa kuhinje splitskog hotela Park. Radi se o torti koju Imoćani rado promoviraju legendom vezanom uz austrijskog cara Franju Josipa I. i njegov posjet Imotskom 1875. godine kad se oduševio ovom slasticom te zatražio recept kako bi mu se spremala i na dvoru. Dodajmo, da je ŠKMER lani u sklopu  manifestacije gTradicionalni hrvatski Božić u Imotskomh vodio natjecanje u pripremi ove autohtone torte koje su organizirali imotsko Pučko otvoreno učilište i TZ Imota. Prvo mjesto osvojila je Gaby Škeva, drugo Znanoslava Tonković, a treće voditeljica naše radionice Nediljka Grančić.

Scroll to Top