DALMATINSKI PIJAT – Tradicionalne slastice Imotska torta vs Makarana

(četvrtak 17-21 h, 5.prosinca 2019., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split)

Ovog četvrtka na radionici za ljubitelje kuhanja spremamo dvije svečarske dalmatinske torte koje su oduševljavala europske kraljeve, razlikuju se u nijansama, a nešto više u legendama koje se raspredaju oko njih. Prema jednoj, austrijskog cara Franju Josipa I. oduševio je Imotski tijekom posjeta 1875. godine, posebice torta s nadjevom od badema kojom je poslužen, pa je, kako je zapisano, recept sa sobom ponio na bečki dvor. Dodajmo da su Imoćani cara tom prigodom uspjeli uvjeriti i da voda iz Modrog jezera jača mušku snagu. Stoga su mu uskoro u Beč počele stizati bačve s jezerskom vodom, a za rođendane Imotske torte. Ne znamo što je radio s tolikom vodom, ali znamo da je imao brojno potomstvo.

Makarana je simbol je Makarske koji se održao u recepturama od Srednjeg vijeka kada se samo posluživala na trpezama dobrostojećih Makarana. Prema jednoj od priča, smatra se da joj je ime dao saski kralj i prirodoslovac Friedrich August II (1797 – 1854) ) tijekom posjeta Biokovu 1838. godine. Naime, poslužena mu je za desert nakon ručka i dobrano ga potkrijepila ova slastica za koju domaćini nisu imali imena. Stoga ju je Friedrich August II jednostavno nazvao Makaranom, a torta je uvrštena i na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Imotsku tortu će na radionici s polaznicima raditi Nediljka, majka najtrofejnijeg imotskog kuhara Jadrana Grančića i šefa kuhinje splitskog hotela Park. Dodajmo da se ova slastica reže na fete, a Makarana, pak, na romboide. Sličnih se sastojaka, a svaka se radi uz pokoji tajni dodatak. Polaznici radionice će morati odlučiti koja je bolja nakon obvezne degustacije.

Cijena tečaja je 300 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije (svih jela po završetku radionice).

Članovi amateri imaju pravo na 3 gratis tečaja po svom odabiru (odabir se vrši pri upisu). Iznos godišnje članarine je 750 kn po osobi

Prijaviti se možete na: 099 319 89 61, mailom: info@skmer.hr ili preko formulara na linku: https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

 

Scroll to Top