DALMATINSKI PJAT – Radionica težačke i ribarske spize otoka Visa

Otok Vis jedinstvene ke mikroklime koja zaokružuje bogate i plodne visoravni prošarane brojnim poljima i vinogradima, a ujedno i vodeća ribolovna zona srednjeg Jadrana. Na toku uzgajane namirnice stoljećima se sljubljuju s ulovima komiških ribara. Mladi, ali iskusni Duje Kanajet, šef kuhinje u splitskom art food baru Artičok, u seriji otočkih radionica u ŠKMER-a kojima se čuvaju stare recepture, sudionicima je dočarao tradicionalnu višku kuhinju kroz pripremu tri slijeda.
Pravile su se viške i komiške pogače, te otkrile tajne dobrog tijesta tog jela, kao i po čemu se razlikuju i što je tu siromašku spizu sa slanom ribom učinilo neizostavnim specijalitetom u konobama koje nude autentične starinske težačke i ribarske okuse. Za glavno jelo Kanajet
je ŠKMER-u spremio hobotnicu na brudet s fažolom, jer viška kužine teško je zamisliva bez spajanja morskih plodova i ribe s grahoricama. Za desert na pravili su se viški cviti, a doznalo se ponešto i o pogači od smokava zvanoj hib.

 

 

 

 

Mak Jovanović

VIŠKI CVITI – recept

1 kg brašna
6 jaja
20 dag masti
30 dag šećera
prstohvat soli
po korica limuna i naranče
rum
rakija
kapljica ekstrakt anisa i koromača
4 dag amonijev bikarbona za kolače
2 dl mlijeka
1 vanilin šećer

Rastopite mast i s njom utucite žumanjke sa šećerom. U drugu posudu uspite brašno, napraviti rupu u sredini i i u nju ulijte smjesu žumanjaka i masti. Zasebno istucite bjelanjke pa ih dodajte smjesi. Dodaje amonijak koji ste prethodno prelili vrelim mlijekom, vanilin šećer, korice naranče i limuna, rum i sol. Razvaljajte tijesto na debljinu od 5 mm pa ga izrežite poput listova i cvjetova. Zatim kolačiće pecite u pećnici ugrijanoj na 180 C dok ne porumene, pa ih premažite kombinacijom rakije, ruma i ekstrakta anisa s koromačem, te uvaljajte u šećer.

Scroll to Top