DANI DALMATINSKOG PRŠUTA I VINA: Po 7. put Vrgorac potvrdio status prijestolnice Dalmatinskog pršuta, a manifestaciju uveličale i delicije iz ŠKMER-ove velike teće

 

Vrgorac je proteklog vikenda ponovno bio eno-gastro središte Dalmacije zahvaljujući sedmom izdanju manifestacije “Dani dalmatinskog pršuta i vina”. Ovaj dvodnevni događaj, koji privlači izlagače iz Hrvatske i susjednih zemalja, otvorio je ministar turizma i sporta Tonči Glavina u petak, u iznimnom Gradskom parku Vrgorac.

Posjetitelji su imali priliku uživati u degustacijama zaštićenih hrvatskih pršuta i drugih mesnih delicija, kao i ŠKMER-ovom Cooking Showu te koncertima Vesne Pisarović i Željka Bebeka. Povremena kiša nije omela raspoloženje niti uživanje u delicijama. Oko 40 izlagača predstavilo je vrhunska vina i domaće proizvode vrgorskog kraja, kao i iz ostatka Hrvatske.

Za dobre zalogaje iz velike teće pobrinula se ekipa ŠKMER-a: Stevo Karapandža, masterchef Željko Neven Bremec, nizozemsko-brački privatni chef John Wullf te mlade snage Marina Vučković i Bruno Elez. Pripremali su vinski gulaš, tjesteninu s pršutom i pomidorima te njoke s pršutom i kaduljom, koristeći autohtone vrgorske sorte vina zlataricu i trnak.

Vrgorac, poznat kao najveći proizvođač pršuta u Hrvatskoj, može se pohvaliti i obližnjim poljem Jezero koje ima 13. najveće vinogorje u državi. Ovaj podatak svjedoči o značaju Vrgorca na eno-gastro karti Hrvatske.

Strateški partneri ovogodišnje manifestacije bili su Srednja škola Tina Ujevića, Odjel kuharstvo i ugostiteljstvo, Obrtničko-industrijska škola Imotski te Tehnička škola u Imotskom. Kroz vlastiti projekt „Festival vještina-Dani Dalmatinskog pršuta i vina“, ove su obrazovne institucije prikazale uspješno povezivanje obrazovnog sustava i poslodavaca u turizmu.

“Dani Dalmatinskog pršuta i vina” održani su u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i Grada Vrgorca, uz potporu Mesne industrije Braća Pivac. Manifestacija je još jednom dokazala koliko je važna za promociju lokalnih proizvoda i očuvanje gastronomske tradicije Dalmacije.

FOTO: ŠKMER, TZ Vrgorac/SASHA  FOTO ZOOM

Scroll to Top