DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA: Priprema starih trogirskih delicija u ŠKMER Kuharskoj Akademiji

četvrtak 10-13 h, 24. rujna 2020, ŠKMER Akademija, Jobova 2

Pozivamo građane i članove da svrate na Dane otvorenih vrata udruga u ŠKMER Kuharskoj Akademiji od 10 do 13 sati u četvrtak. Tom prilikom imat ćete priliku vidjeti i kušati staru kuhinju Trogira i okolnih otoka kroz jela iz pučke i ribarske tradicije ovog grada kojeg su podigli grčki trgovci s otoka Visa 380 godine prije Krista, a kroz kasnija stoljeća ga svojatali brojni drugi narodi i osvajači te dakako ostavili svoje tragove u gastronomiji. Prezentaciju vodi član ŠKMER-a Vjekoslav Grgantov, šef kuhinje konobe Best i Ville Luna u Trogiru, a pokazat će pred posjetiocima pripremu tri slijeda koja dobrim dijelom vuku korijen iz venecijanske tradicije:

Kumpari i i lovine na ladno (volci i nanari)

Skuša s grezon šalšom i aromatiziranom purom

Rogač kocke

„Riječ o jelima kojima prijeti zaborav, pa ih želim vratiti na naše pijate, pa tako i predstavit širem puku kao nešto što smo po mom mišljenju dobrano zanemarili. Volke ili kumpare, kako ih zovemo u Trogiru, baš kao i lovine (nanare) kod nas u gradu gotovo više nitko ne sprema. S tanjura su ih istisnule neke druge školjke i namirnice koje nam se predstavljaju ili nameću kao superiornije u gastronomskom smislu što je posve upitno” – istaknuo je Grgantov.

Podsjetimo, Dani otvorenih vrata udruga manifestacija koja se organizira s ciljem predstavljanja rada udruga i načina pružanja potpore građanima i lokalnoj zajednici. Prvi dan programa u četvrtak, 24. rujna, ŠKMER Kuharska Akademija otvorit će vrata i predstaviti svoje aktivnosti kroz kulinarske prezentacije pripreme jela koja objedinjuju mediteransku gastronomsku tradiciju i zdrav način prehrane, a tema su niza ŠKMER-ovih edukativnih radionica.

Informacije: +385 99 319 89 61, info@skmer.hr ili nas potražite na našoj adresi Jobova 2, Split

.

Scroll to Top