Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju donijeli su vrhunske tehnike i recepture na temu bundeve koje su predstavljene kroz edukacije i gala večeru s vrhunskim domaćim pjenušcima

U organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Srednje škole Zabok prošlog tjedna održani su prvi Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju. Kuharska ekipa ŠKMER-a predvođena Željkom Nevenom Bremecom te austrijskim chefom Gottfried Bachlerom održala je 27. rujna niz edukacija za strukovne nastavnike i mentore, učenike, zagorske ugostitelje te druge sudionike manifestacije, a dan kasnije pripremili su gala večeru s pet sljedova u dvorcu Mihanović u Termama Tuhelj.
Gastro radionice bila su namijenjene za stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika i mentora s područja strukovnih kompetencija na temu trendova u gastronomiji, a u središtu je bila bundeva kako sezonska i lokalna namirnica koju su chefovi edukatori pokazali kao izvanrednu opciju i za fine dining jelovnike.
“(Bio) bundeva kao slow food inspiracija” – bio je naziv edukacije chefa Bachlera, a Bremec je demonstrirao na edukacijama pripremu rižota s kozjim mlijekom i dehidriranom bundevom.

“Ovo je bio prvi od četiri sajma turizma koji će se održati u okviru projekta ReCeZa kojeg vodi Srednja škola Zabok, a idući je već zakazan sredinom prosinca. Lite motiv Dana turizma i ugostiteljstva u Zagorju bila je bundeva u suvremenim jelima, pa je tako chef Gottfried Bachler pripremao file jelena s raviolima od bundeve i organskog brašna, sotirane šumske gljive u umaku od crvenog vina. Edukacije koju sam vodio na temu rižota s dehidriranih bundevama i kozjim mlijekom temeljila se na receptu renomiranog talijanskog restorana s Michelinovom zvjezdicom, a želio sam prikazi što više tehnika iskoristivih u kontinentalnoj kreativnoj kuhinji. Između ostalog, pravio se prah od bundevinih koštica, dehidrirala se butternut bundeva i kombinirala sa sporo pečenom kombuchom. Rižot se tijekom pripreme podlijevao kozjim mlijekom i povrtnim temeljcem” – naveo je Bremec.
Ta su jela poslužena i dan kasnije na gala večeri, a edukacije je održao i chef Sokol Prenga, vrhunski albanski chef i ambasador ŠKMER-a za svoju zemlju, koji je demonstrirao pripremu moussea od bundeve s lješnjacima uz spužvu od bundeve i kurkume, nakapane bučinim uljem, umakom od lješnjaka te uz creme fraiche. Nagrađivani ŠKMER-ov edukator Petar Vlak s Prengom je održao i radionicu za učenike pokazavši im pripremu kreativne juhe od bundeve s kruhom od bučinih ulja i golica, premazanog maslacem od bundeve. U ŠKMER-ovoj ekipi bio je i Darko Marković Grof koji je na gala večeri bio zadužen za crostatu od mascarponea i mirisne bundeve.
Sva jela su pratili hrvatski pjenušci koje je predstavljala i s jelima uparivala Katarina Peršurić Bernobić iz Misala, vinarije posvećene pjenušcima koju je pokrenuo njezin otac 90-tih godina dr. sc. Đordano Peršurić, jedan od začetnika tradicije pjenušaca u Hrvatskoj.
Dodajmo, radilo se o prvom sajmu turizma sjeverozapadne Hrvatske u organizaciji Srednje škole Zabok koja je zbog svoje izvrsnosti osigurala status regionalnog centra kompetentnosti, a djeluje na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Karlovačke županije te grada Zagreba.
„Prvi naš sajam iznimno je važan za daljnje projektne aktivnosti i razvoj centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, a čim se naš centar izgradi te aktivnosti će se moći i proširiti. Uz redovno obrazovanje učenika, omogućit će našim mentorima i poslodavcima predavanja i radionice vrhunskih stručnjaka s područje turizma i ugostiteljstva što će pridonijeti kvaliteti turističke ponude županije i cijele regije“, kazala je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.
Dani turizma i ugostiteljstva okupili su pi preko 20 OPG-ova sjeverozapadne Hrvatske koji su predstavili svoje proizvode. Manifestacija je objedinila ni atjecanja učenika te okrugle stolove u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok financiranom iz Europskog socijalnog fonda.

Scroll to Top