Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju II…od radionica do gala večere

održano 15. – 17.12.2022, Zabok

U organizaciji Srednje škole Zabok i Regionalnog centra kompetentnosti Zabok CUT prošlog tjedna održani su 2. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju. Za gastronomske i vinske radionice za mentore i strukovne nastavnike i ovaj put u bila je zadužena ekipa udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija sa suradnicima, kao i za i gala večeru koja se u sklopu manifestacije održala u Dvorcu Bračak.

U Zaboku radionice je vodio chef Mario Mandarić, koji je, između ostalog, kuhao u vrhunskim restoranima poput “The Fat Ducka” Hestona Blumenthala i “The Waterside Inna” u Engleskoj, a u udrugu je ušao još dok ju je vodio Miro Bogdanović. Kroz radionice demonstrirao je pripremu jela od patke u visokoj gastronomiji, dok je vrhunski talijansko-albanski chef Ardit Curri pokazao nastavnicima kuharstva i mentora u ugostiteljstvu pripremu pačjih prsa s malinama uz priloge te raviola i juhe od patke uz “dodir Azije”. Dodajmo, Curri je u svom restoranu “San Martino 26″ u San Gimignanou u Toscani 2020. godine je zaslužio Michelinovu zvijezdicu iznimnim kreacija koje se vežu uz lokalne namirnice i filigransku preciznost pri izradi fine dining menua.Vinske radionice vodio je ŠKMER-ov stalni suradnik Damir Zrno, jedan od vodećih domaćih poznavatelja vina, sommelier, edukator i promotor hrvatskih vina na brojnim manifestacijama. Ovaj put predstavio je vrhunska zagorska vina.

Snimku radionica možete pogledati na linku:

 

U dvorcu Bračak u Zaboku za ekskluzivnu gala večera od 5 sljedova za 50 uzvanika, kuhače su udružili Ardit Curri, Željko Neven Bremec, Mario Mandarić, Petar Vlak i Marin Vučković, a Damir Zrno je jela uparivao s vrhunskim vinima Zagorja.

MENU – Dvorac Bračak, Zabok, 15.12.2022.:

Vuglec, Pjenušac
….

Pate od pačje jetre, Foie gras, Brioche

Kopjar, Chardonnay Sur Lie 2018

….

Malteška juha od patke
Vuglec, Rajnski rizling 2021

….
Arancini od pačjeg mesa, fini umak od sira

Kopjar, Cuvee blanc 2019

Pačja prsa Magret, Pačji confit, Bigarde umak, palenta s mascarponeom

Petrač, Karizma

“Zimski limun”, limun, bijela čokolada, šumsko voće

Bolfan, Muškat žuti 2021

Manifestacija je održan okrugli stol Inovacije u edukaciji – povezanost poduzetništva i obrazovanja, a sve se odvija u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok financiranom iz Europskog socijalnog fonda.

Cilj projekta je transformacija SŠ Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini. Srednja škola Zabok će postati regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

U provedbi projektnih aktivnosti radi se na Uspostavi organizacije rada i razvoja RCKTU Zabok, Razvoju i unaprjeđenju obrazovnih programa i kurikuluma RCKTU Zabok, Jačanju kompetencija nastavnika i mentora, Razvoju inovacija i suradnje te na Promociji strukovnih zanimanja i rada RCKTU Zabok.

Scroll to Top