DELICIJE ISTRE – radionica za ljubitelje kuhanja

četvrtak 17-21 h, 12.studenog 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2

Nemirna povijest istarskog poluotoka ostavila je traga i u kulinarstvu, a tradicije su se ispreplele u pučku kuhinju kojoj je osnova u onome što zemlja i more daju. Na jednodnevnoj radionici za ljubitelje kuhanja, drugoj u ovom tjednu (u srijedu imamo Radionicu sushija s Dujom Brčićem), ponovo ćemo s chefom Željkom Nevenom Bremecom putovati jelovnicima Mediterana, ovaj put Istre čiju je gastronomiju dobrano upoznao vodeći restoran u Lovranu, a dio tamošnjih jela prenio i u kuhinje ovdašnjih restorana koji su se prometnuli u predvodnike splitskog gastronomskog uzleta započetog u proteklom desetljeću. Ombolo, broskva na padelu, pljukanci s tartufima, maneštra s bobići, istarski bucolaj neka su od jela koje Bremec s guštom kuha, a dobar dio ćemo ih imati prilike pripremati u ŠKMER Kuharskoj Akademiji.

Da malo pojasnimo; istarski ombolo ili žlomprt otkošteni je dio svinjskog kotleta, natrljan solju, začinjen paprom i lovorom pa sušen do tri tjedna. Može ga se nabaviti tako već pripravljenog u malim lokalnim mesnicama. Broskva na padelu je ono što bi se u Dalmaciji reklo – raštika u teći, no pripremljena po istarski.

Pljukanci su uz fuže najpoznatija istarska tjestenina, a u posljednje vrijeme sve se češće mogu naći i na jelovnicima dalmatinskih restorana gdje se služe kao prilog kvalitetnoj bijeloj ribi koja se radi na toć poput grdobine, kao i s morskim plodovima. Nastali su u danima oskudice u istarskim seoskim domaćinstvima od malo brašna, vode, pinke soli, a ponekad i od kojeg jaja. Služili su se kao dnevna tjestenina, a danas su tamo nezaobilazan prilog uz šparoge, gljive, buzare, divljač posebice jer se rade po domaći između dlanova, te okusom daleko nadmašuju tvorničke tjestenine. Maneštra s bobići pravo je težačko jelo sa šarenim grahom, kukuruzom (bobići) i suhom svinjetinom, posve iz tradicije, a bucolaj suhi kolač idealan je za doručak uz šalicu mlijeka, a zna ga se po starinski jesti umočenog u vino.

Cijena tečaja je 450 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u “Kuharskoj Akademiji“, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

PRIJAVE: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

Scroll to Top