Dioklecijanova gozba

Gastronomija kroz povijest – postanak Splita kroz gastro odabire cara Dioklecijana. Dioklecijanove gozba je tematska manifestacija u kojoj upravo car Dioklecijan dočekuje goste odjeven u carevo ruho i kroz “story teller” pristup priča o svom putovanju Mediteranom i odabiru Splita, priča o Palači – svom domu iz snova, ljudima koji su tu živjeli, te jelima koja su se pripremala i način na koji su se uživala.

Cilj je ovog gastro projekta kreiranje turistički atraktivnog i kvalitetnog sadržaja koji povezuje Palaču, povijesnu priču i gastronomiju.

Dioklecijanova gozba se smješta u idealan prostor – Podrume Dioklecijanove palače. Organizira se premijerno jednom u toku godine, te kao turistički sadržaj u dostupnim se terminima organiziran jednom tjedno – navečer. Gozba traje cca 2 sata  i uključuje pozdravni govor od strane cara Dioklecijana na engleskom jeziku, toge za sve sudionike, lovorove vijence, pripremu i prezentaciju jela od strane Dioklecijanovog chefa – 7 carskih slijedova, vrhunska vina, poslugu, Dioklecijanovu zahvalnicu.

Svečana konzumacija hrane i pića bio je važan društveni ritual u rimskom svijetu koji je općenito poznat kao banket. Javni banketi, kao što su građanske gozbe, bilu su otvoreni za sve stanovnike grada i okupljali su veliki broj gostiju.

Nasuprot tome, večera koju organiziramo kao rimski banket – carski pristup sličan je onima koji se odvijao u rezidencijama i bili su više privatni u kojima je domaćin zabavljao malu skupinu prijatelja, obitelji, poslovnih suradnika i klijenata.

Rimski književni izvori opisuju elitne privatne bankete kao svojevrsnu gozbu za osjetila, tijekom koje je domaćin nastojao impresionirati goste ekstravagantnom hranom. Hrana i piće koje je posluženo bilo je namijenjeno ne samo zadovoljstvu gostiju, već i dodavanju elementa spektakla obroku. Egzotični proizvodi, posebno oni od divljih životinja, ptica i riba, bili su omiljeni na elitnim večerama zbog njihove rijetkosti, što stvaralo poteškoće u nabavi, a posljedično tome i visoki troška, ali to ​​je odražavalo bogatstvo domaćina.

Scroll to Top