ŠKMER: “Djecu učimo kuhati i jesti zdravo”

“Želim jesti zdravo” naziv je kulinarskih radionica za mališane koje se subotom održavaju u prostorijama Kuharske akademije Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) na splitskom Spinutu. Djeca predškolske i osnovno školske dobi mališani pod paskom profi kuhara uče se zdravim namirnicama, druže, kuhaju kroz igru, sjeckaju i štošta drugo. Radionice postoje već devet godina, a u njima ponajprije se djeca educiraju što su zdrave namirnice, kako ih odabrati i zbog čega jesti.

“Ideja je da se na zabavan način djeca se upoznaju s namirnicama od kojih pripremaju jela, podijelimo im pregače, kape, daske za sjeckanje, pribor za guljenje krumpira, kuhače, zdjele i slično. Roditelji ih samo dovedu i onda mi preuzimamo brigu o njima. Primijetili smo da puno djece ima manjkava znanja po tom pitanju posebice o povrću. Ovdje se uče raditi u pravoj kuhinji i timskom radu, a sve to kroz igru. Recimo, uče raditi domaće njoke, mijesiti kruh jer djeca naprosto obožavaju imati ruke u tijestu. Zatim režu, sjeckaju, a kasnije i očisti iza sebe što posebno oduševljava roditelje kad dođu po njih jer to doma većina ne radi” – ispričala je Alma Harašić Bremec voditeljica Kuharske akademije u ŠKMER-u.

Jedan od vrhunskih chefova koji su od početka u ovom projektu je i Hrvoje Zirojević. Kako se radi o jednom od najinovativnijih i originalnijih domaćih kuhara, na radionicama bude jela koja se rade u novom i posebnijem ruhu što mališane posebno zabavlja.

“Od početka ove radionice imaju dobar odaziv, ponajprije roditeljima je privlačna ideja da se djeci približi značenje sama zdrave prehrane, spajajući edukaciju i igri. Osim toga, pokazujemo i nove metode serviranja povrća što ga djeci čini prihvatljivijim i zabavnijim nego kad se to radi klasično. Recimo, umjesto klasične juhica od povrća s malim kuharima znamo izrađivati male franjice od blitve ili špinata, pa uz to napravimo kakav umak, dakle, radi se sve vizualno zaigranije od uobičajenog” – dodao je Zirojević.

Na radionicama su uvijek mladi ŠKMER-ovi kuhari koji paze na sigurnost polaznika, a, budimo iskreni, nije vojnička stega, nego se djeci pušta da se i razigraju.

“Najviše ih vesele igre s tijestom i brašnom, zna ga biti po cijeloj kužini. No, potom se prihvate metlice i tako se uče odgovornosti kako se to inače radi u kuhinji” – rekao je Zirojević.

 

Radionice se održavaju svake subote od 16:00 do 18:00 h u Jobovoj 2, a za sudjelovanje treba izdvojiti 200 kuna mjesečne članarine po djetetu. Zainteresirani se mogu javiti na mobitel 099 319 98 61, putem web stranice PRIJAVA ZA RADIONICE ili izravno u prostorijama Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija u Jobovoj 2.

ŠKMER/Gastrobajter

Scroll to Top