DOBAR KUS 2019: Hvarani vrhunskom spizom i vinima proslavili sv. Prošpera

(petak, 10. svibnja, Hvar,tekst: Gastrobajter)

Restorani, konobe i bolji lokali Hvara, Palmižane i Velog Grablja u petak su navečer u hvarskom Arsenalu na 15. po redu Dobrom kusu predstavili jela kojima se gastronomija našeg najsunčanijeg otoka želi prikazati svijetu kao uspješan spoj tradicionalnog i suvremenog, otočkog i internacionalnog. Dvadesetak izlagača stiglo je sa svojim jelima na tu manifestaciju u organizaciji Udruženja obrtnika Hvar koja se održava u sklopu Fjere sv. Prošpera – suzaštitnika grada Hvara. Teće pune morskih delicija, težačkih i ribarskih jela, pa i inovativnih receptura privukle su stotine domaćih i stranih gostiju, a okuse i vještinu kuhara ocjenjivali su međunarodni kulinarski suci Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER)– Željko Neven Bremec, Marija Lulić i Nikša Ivičević. Svaki se zalogaj mogao upotpuniti nekim od vrhunskih vina koje su u Arsenal donijeli vodeći hvarski vinari te gosti iz Slavonije i Istre (Tomić, Plenković, Duboković, Plančić, Vujnović, Marijan, Carić, Benevutti, Radovan, Kutjevo, Krauthaker,Cuj)

” Dobar kus je eno-gastro priredba koja slavi sv. Prošpera, kao i tradicionalnu i novu gastronomiju Hvara te vinare, posebice našeg otoka. Ujedno bila je prigoda da se po prvi put pokaže što znaju i tri tima naše Srednje škole Hvar sa svojim mentorima, da se time promovira struka i znanje o kulinarstvu. Ovdje na otoku imamo dugu gastronomsku tradiciju koju treba i dalje graditi u skladu s vremenom jer i to je jedna od naših razglednica kojima se predstavljamo svijetu, posebice kroz iskustva naših gostiju” – ispričala je Katica Vučetić, predsjednica Udruženja obrtnika Hvara čija je Sekcija ugostitelja pokrenula ovu manifestaciju 2005. godine.

Nakon što je Dobar kus otvorio hvarski gradonačelnik Rikardo Novak, krenulo je se s kušanjima spize i vina, a sve uz veselicu koju je priredio Trio Gušt.

Ekipa Bacchusa s Palmižane goste je s vrata Arsenala dočekivala glomaznom tećom u kojoj se krčkalo 50-ak porcija škampi i školjki na buzaru. Restoran Dva ribara ponudio je roladu od špinata s njihovih obiteljskih polja i mladim sirom. Mizzarola je iznijela pravo težačko jelo “na žlicu”; makarune s hvarskim bobom i šparogama uz teletinu, slično kao i Mediterraneo s domaćom janjetinom i bižima. Narodskih jela držao se i restoran Bonaca sa sipom i bobom, purom s crnilom sipe te kolačem od rogača i džema divljih naranči, a La Bocca skuhala je junetinu s graškom. Appetit je skuhao rižoto s plodovima mora i poslužio tiramisu. Grande luna ponudili su njoke u umaku od gljiva i rozbif te makarune sa škampima i šparogama. Štajun je poslužio vrhunski carpaccio od tikvica s tartufima, rozbif s kremom bijelog tartufa, kao i svježe makarune s crnim tartufima. Tim Palače Paladini preko 50 godina ispisuje gastronomske stranice garda Hvara u staroj palači iz 15. stoljeća i vrtom stabala gorkih naranača od kojih prave likere i marmeladu, a za ovu prigodu je pripremio linguine s kozicama i vongolama te mramorni kolač s trešnjama.

Novootvoreni hvarski restoran Odos (grč. ulica) nudi suvremenu mediteransku gastronomiju s međunarodnim utjecajima, pa su im se na jelovniku Dobrog kusa našli tuna tartar na posteljici od povrća i s papirom od riže, kozice, mrkve i poriluk u tempuri te svježe fettuccine Odos s gamberima i naribanim tartufima. Konoba Zbondini iz etno-eko sela Velo Grablje poslužila je pored plate s vrhunskim domaćim sirom i pršutom i čuvenu grabljansku pašticadu s domaćim njokima te “grobajski suhi koloč”, čime su pokazali kako se na otoku može kušati hrana kakvu su pripremale hvarske domaćice prije stotinu i više godina. Ekipa Dalmatina, obiteljskog restorana s 30-godišnjim stažom, pripremila je crne njoke s istarskim tartufima, a Macondo gregadu od morskog psa. S Palmižane stigao je crni rižot iz restorana Meneghello te njihov kolač s rogačem.

“Ugodno smo kolege suci i ja bili iznenađeni jelima koja su poslužena, tim uspješnim spojem tradicije i novog. Bilo je tu marendaške spize, novih jela i originalnih recepata, odličnih kolača i slastica usko vezanih uz namirnice ovog kraja. Čestitamo sudionicima, dobru su spizu pripremili, a ono što smo smatrali da su mogli drugačije napraviti – to smo im i rekli. Osim toga, izvrsno je što su ovdje se mogli na jednom mjestu povezivati okusi i vrhunska vina” – rekao je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Srednja škola Hvar predsatvila se s tri tima koja su vodili mentori Ivan Tudor, Dean Šperka i Petar Hure.

Spremili su:

1.razred: sipa s bobom, teletina s graškom i gljivama

2.razred  ekipa 1: škampi na buzaru, punjena teleća prsa

2.razred – ekipa 2 : pašticada, gregada

VINARIJE sudionici: Tomić, Plenković, Duboković, Plančić, Vujnović, Marijan, Carić, Cuj, Benevutti, Radovan, Kutjevo, Krauthaker

foto: Jakov Kuzmanić & Gastrobajter http://www.gastrobajter.com

Scroll to Top