DUBROVNIK ROYAL GOURMET: Master classovi i prva natjecanja na temu bezalkoholnih i low ABV koktela uz Marijana Maksana

6.– 10. 2. 2024., Royal Hotels & Resort Dubrovnik

Bezalkoholne barske mješavine kao gorući svjetski trend te Vegan &  low ABV – nisko alkoholni kokteli,  teme su dva master classa za barmene i ugostitelje 1. Dubrovnik Royal Gourmeta. Slijedeći inovativnost i trendove, Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, kao organizator ovog natjecanja i festivala, u suradnji s Marijanom Maksanom uvode  i natjecateljske kategorije na temu istih. Maksan je postao poznat kao jedan od glavnih aktera domaće craft barmenske scene, posebice u zagrebačkim Dežman barovima koji su doslovno transformirali barsku kulturu, čak i izvan Hrvatske. Kasnije je kroz razne edukacije i specijalizacije postao brand manager i edukator, a u Dubrovnik nam stiže s master classom Zero proof umjetnost – powered by MeMento, te Vegan & low ABV koktel radionicom – powered by Savoia Americano.

„Na Zero proof master classu Dubrovnik Royal Gourmeta tema su bezalkoholni destilati i kokteli na bazi tih destilata. Postoji širok spektar bezalkoholnih pića, uključujući non-alcoholic destilate, bezalkoholna vina, piva, fermentirana pića i mocktaile, a barmeni bi trebali biti upoznati s različitim opcijama. Bezalkoholni kokteli su u velikom trendu, prije svega u zdravstvenom smislu. Postoji opća svijest o važnosti zdravlja i wellnessa, a sve više ljudi traži alternative alkoholnim pićima kako bi smanjili unos šećera i kalorija te općenito poboljšali svoj životni stil. Također, imamo inicijative poput “Dry January” gdje se potiče ljude da se suzdrže od konzumiranja alkohola tijekom određenih razdoblja. To pomaže u podizanju svijesti o bezalkoholnim opcijama. A tu su i mlađe generacije, poput tzv. Gen Z, koje su sve manje sklone redovitom konzumiranju alkohola. Dakle, rastući je fokus na zdravom načinu života, a bezalkoholni kokteli odgovaraju toj sklonosti“ – istaknuo je je Maksan, inovator s višegodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu.

Bezalkoholne koktele predstavit će uz talijanski brend MeMento koji će biti i okosnica Zero Proof  Non Alcoholic Competition 2024, natjecanja u pripremi bezalkoholnih koktela Dubrovnik Royal Gourmetu. Baza za koktele bit će MeMento Natural i MeMento Green koji su, kako navodi Maksan, alternativa za alkohol kojom se gostu daje potpuni novi doživljaj. Koncept natjecanja je napraviti bezalkoholni koktel u kojem je baza MeMento piće u kojem se ocjenjuje inovacija, okusi koktela, održivost u koktelu i značajke recepta.

Vegan & low ABV koktel radionica – powered by Savoia Americano na temu je o trendu niskog udjela alkohola (Low ABV) u svijetu koktela. Riječ je o još jednom trendu koji odražava društvenu svijest o umjerenosti u konzumaciji alkohola i naglašava važnost uživanja u piću bez prevelikih posljedica.

„Klasični kokteli često sadrže žestoka alkoholna pića, dok su Low ABV kokteli dizajnirani s lakšim alkoholnim sastojcima poput vermuta, bittera, likera i određenih alkoholnih napitaka. Low ABV kokteli koji sadržavaju manje od 20% alkohola. Ono što Low ABV koktele izdvaja od klasičnih mješavina su da imaju manji postotak alkohola u usporedbi s klasičnim koktelima, što ih čini manje potentnima i omogućuje konzumentima duže uživanje u piću bez snažnih posljedica. Nude alternativu za one koji žele uživati u piću, ali s manje negativnih posljedica po zdravlje poput mamurluka, smanjene tjeskobe i općenito poboljšanog raspoloženja. U suštini, Low ABV kokteli odražavaju promjenu u preferencama konzumenata prema lakšim i zdravijim pićima, nudeći ukusne i sofisticirane opcije koje su manje intenzivne u alkoholu. Upravo Savoia je brend koji se ističe u industriji aperitiva, posebno po svojoj inovativnoj ponudi pića s niskim udjelom alkohola na kojem ćemo temeljiti ovu edukaciju i pripremati Low ABV barske mješavine“ – dodao je Maksan.

Savoia je ukorijenjena u talijanskoj tradiciji aperitiva, s posebnim naglaskom na talijanski vermut, bitter di Milano i jedinstveni dodir marsala vina s Sicilije. Posvećena je očuvanju autentičnih tradicija, posebno u proizvodnji pića. Svi sastojci pažljivo su odabrani iz najboljih dobavljača u Italiji i diljem svijeta, 100% prirodni i veganski, a receptura je inspirirana autentičnim receptom iz 1897. godine.

Više o natjecanjima i prijavama pronaći ćete na linku:

Dubrovnik Royal Gourmet

Scroll to Top