Edukacija sljubljivanje, uparivanje, ili savršeni spoj vina i hrane!

Na edukaciji “Sljubljivanje hrane i vina” predavač će govoriti o principima sljubljivanja hrane i pića, faktorima koji utiču na sljubljivanje, a potom će se posebno osvrnuti na utjecaj dominantnih karakteristika vina na odabir hrane. Biće reći o utjecaju kiselina, šećera, tanina, gorčine i alkohola na odabir jela. Objasnit će se kakva vina traže jela s izraženim kiselinama, slana jela, slatko-slane kombinacije, riba, meso, sirevi i poslastice. Navest će se koja vina su dobra kao aperitivna, koja uz pojedine grupe jela redom po jelovniku.
U ovom predavanju će se utkati i osnove senzorne ocjene vina kako bi slušaoci mogli lakše pratiti i spoznati koliko je logičnih zakonitosti u ovom “zanatu”.
Predavač: doc. dr Snježana Gagić
Mjesto i termin održavanja: event Grand Gourmet, srijeda , 8.11. u 12:00, hotel Meteor, Makarska
Dobrodošli!

Životopis predavača:
Doc. dr Snježana Gagić je profesor na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Banja Luci, osnivač agencije za konzalting i edukaciju ugostitelja Five Star Experience i somelijer. Predaje Osnove ugostiteljstva, Servis hrane i pića, Gastroenologiju i Standardizaciju u ugostiteljstvu. Doktorirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu na temu „Evaluacija efekata inovativnosti u funkciji unapređenja kvaliteta i lojalnosti gostiju u restoraterstvu Vojvodine“.
Samostalni je autor dvije stručne knjige: Servis hrane i pića (2016) i Osnove ugostiteljstva (2014). Koautor je Zbirke propisa ugostiteljske djelatnosti sa primjerima iz prakse. Ima preko trideset radova objavljenih u istaknutim međunarodnim i domaćim časopisima i oko četrdeset objava naučnih i stručnih radova na međunarodnim konferencijama.
Pored formalnog obrazovanja završila je brojne stručne obuke i treninge: Food and Wine pairing, Food Tourism: Trends and Developments, Food and Beverage Management (La Fondation pour la Formation Hoteliere, Manchester Metropolitan University), Entrepreneurial skills (King Baudouin Foundation) Culinary Art and International Guest Satisfaction, Succession Planning in SME-a, Merchandising and Upselling I, Merchandising and Upselling II, Business Success Through Sustainability, Support of the Netherlands Ministry of Foreign Affairs, EIAT- Education and Industry Advancing Together i dr.
Scroll to Top