EDUKACIJA ZA STRUKOVNE NASTAVNIKE: Suho zrenje mesa i upotreba smokera – od tehnologije, kalkulacija do obogaćivanja ugostiteljske ponude u turizmu

03.- 05.10.2023., ŠKMER Kuharska Akademija, Split

Edukacija je namijenjena strukovnim nastavnicima kuharstva, slastičarstva, ugostiteljskog posluživanja. poznavanja robe i prehrane, organizacije poslovanja poduzeća i marketing u turizmu, te praktične nastave htt.

SUHO ZRENJE MESA metoda je oplemenjivanja i poseban postupak kojim se meso drži na kontroliranoj temperaturu, uz točno određenu vlažnost zraka i neprestano strujanje zraka. Kako odabrati komade, izbjeći neželjeno isušivanje mesa, razvoj plijesni i bakterija, te idelano strujanje zraka doznat će na ovoj hands on edukaciji. Također, obradit će se svi marketinški, poslovni i organizacijski aspekti kako bi se optimizirala ponuda mesa dobivenog suhim zrenjem i jela od mesa obrađenog u smokeru koje je također tema ove edukacije.

Ova edukacija dio je EU projekta “KUHINJA ZNANJA” / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika UP.02.3.1.03.0137. koje je ŠKMER razvio za profesionalce u ugostiteljstvu, strukovne nastavnike i mentore.

Kroz edukaciju će se obuhvatiti slijedeće cjeline:

Poznavanje robe i prehrana:

  • Identifikacija mesa za suho zrenje i analiza nutritivnog sastava.

  • Odabir mesa za suho zrenje i smoker

  • Tehnološki procesi suhog zrenja mesa i obrade mesa smokerom

  • Prehrambene i senzorske prednosti suhog zrenja mesa, uključujući poboljšanje okusa i teksture, te kako suho zrenje utječe na produženje trajnosti mesa.

Organizacija poslovanja:

  • Postavljanje normativa i standarda za kvalitetu mesa dobivenog suhim zrenjem i/ili obrađenog smokerom

  • Odabir mesa i dobavljača

  • Odabir  ponuđača opreme za suho zrenje i smokera

  • Primjena kalkulacija u procjeni troškova i cijena proizvoda

  • Standardizacija radnih procesa pripreme mesa za suho zrenje i obradu smokerom

Marketing (novi trendovi i koncepti ponude):

  • Istraživanje novih trendova u prehrani

  • Brendiranje restorana koji u ponudi imaju jela od mesa dobivenog suhim zrenjem i jela od mesa obrađenih upotrebom smokera

  • Razvoj marketinških strategija za promociju jela od mesa dobivenog suhim zrenjem i jela od mesa obrađenih upotrebom smokera kao novi trend u gastronomiji

  • Osuvremenivanje jelovnika s ponudom jela od suhog zrenutog mesa i jela od mesa obrađenih upotrebom smokera

Trendovi u turizmu:

  • Analiza ekonomske dinamike turizma i uloge gastronomije u tome.

  • Proučavanje statističkih podataka o turističkim trendovima.

  • Prilagodba ponude suhog zrenutog mesa suvremenim zahtjevima gostiju.

  • Brendiranje restorana koji u ponudi imaju jela od mesa dobivenog suhim zrenjem i jela od mesa obrađenog u smokeru

Kuharstvo, slastičarstvo, gastronomija, posluživanje:

  • Odabir i tehnike pripreme mesa za suho zrenje i obradu smokerom

  • Vrste i upotreba začina kod pripreme jela od mesa dobivenog suhim zrenjem i u smokeru

  • Prezentacija i prodaja jela od mesa dobivenog suhim zrenjem i jela od mesa obrađenog u smokeru

  • Prezentacija i rasjecanje mesa kod stola gostiju

  • Uparivanje pića sa jelima od mesa dobivenog suhim zrenjem i jelima od mesa obrađenog u smokeru

  • Suradnja sa vinskim i pivskim kućama vezano uz promociju jela od mesa dobivenog suhim zrenjem i jela od mesa obrađenog u smokeru

  • Priprema slastica koje nadopunjavaju meni koji sadrži ima jela od mesa dobivenog suhim zrenjem i jela od mesa obrađenog u smokeru

Praktična dio:

  • Odabir mesa za suho zrenje i smoker

  • Odabir opreme i frižidera za suho zrenje, odabir smokera

  • Obrada mesa za suho zrenje i smoker

  • Obrada mesa nakon procesa suhog zrenja i smokera

  • Priprema jela od mesa dobivenog suhim zrenjem i jela od mesa obrađenog u smokeru

  • Priprema odgovarajući priloga i salata uz jela od mesa dobivenog suhim zrenjem i jela od mesa iz smokera

  • Obilazak pogona i restorana koji u ponudi imaju  jela od mesa dobivenog suhim zrenjem i jela od mesa iz smokera

Tijekom edukacije upoznati će se sa svim etapama procesa obrade mesa i pripreme jela od mesa dobivenog suhog zrenja, te upotrebom smoker-a i njihovog značaja u restoranskoj i turističkoj industriji.

RASPORED ODRŽAVANJA EDUKACIJE

03.10.2023.

15:00 – 21:00

04.10.2023.

09:00 -15:00
17:00 – 21:00

05.10.2023.

09:00 – 17:00

Broj sati:  24 sata

Veličina grupe: 8 do 12 osoba.

Mjesto održavanja: Jobova 2, Split, ŠKMER Akademija

INFORMACIJE: 099 319 89 61/ info@skmer.hr

PRIJAVE ONLINE:

EDUKACIJA ZA STRUKOVNE NASTAVNIKE: Suho zrenje mesa i upotreba smokera – od tehnologije, kalkulacija do obogaćivanja ugostiteljske ponude u turizmu

Cijena po polazniku sa smještajem: 2.450 eur (18.459,53 kn)

Cijena uključuje pripremu, rad u profesionalno opremljenom kabinetu, materijale za rad, namirnice, recepture i certifikate, smještaj u jednokrevetnim sobama.

Način provedbe: edukacija s “hands on” treningom. Polaznici donose svoju radnu odjeću, jednokratna i zaštitna odjeća su osigurane.

Program će se održati u sklopu EU projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) kojeg su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

kUHINJA ZNANJA lenta

Scroll to Top