EXCALIBUR DEHIDRATOR: Spremite bez kuhanja delicije po trima receptima dijete sirovim namirnicama

Naš partner zagrebačka tvrtka Enzita, zastupnik je brojnih kvalitetnih aparata za obradu hrane, a među njima i Excalibur dehidratora – svjetskog prvaka u dehidriranju namirnica. Ti uređaji proizvode se od 1973. godine u SAD-u i postali su nezaobilazan alat za kvalitetno dehidriranje voća, većine vrsta povrća, mesa i ribe. U njima se mogu sušeno povrće, voće ili biljke samljeti u prah ili začin, tako napraviti vlastiti povrtni začin za juhe i salate. U Excaliburu se znaju sušiti latice cvijeća te praviti krekeri za kućne ljubimce, a čak ga i zubari koriste za sušenje dentalnih odljeva.

“Jedan od aktualnih svjetskih trendova zdrave prehrane veže se za dijetu sa sirovim voćem i povrćem kao i s orašastim plodovima i sjemenkama. Danas se ta dijeta proširila te uključuje raznu dehidriranu hranu. Kako bi se za hranu reklo da je sirova, ne smije se podgrijavati ili „kuhati“ na temperaturi većoj od 48°C kako se preporučuje u knjizi „Enzyme Nutrition“ dr. Edward Howella. Zagovornici dijete na sirovoj hrani vjeruju da je kuhanje hrane na većim temperaturama tijekom dužih perioda otrovno jer pretvara neke sastojke, kao što su ulja i sol, u štetne kemikalije te uništava antioksidante, fitokemikalije i enzime koji se nalaze u hrani” – naveli su iz Enzite.

Zagovornici sirove hrane smatraju da dijeta bogata sirovom hranom može pomoći u prevenciji degenerativnih bolesti, starenja, daje više energije i djeluje da su ljudi više emocionalno stabilni. Sirova hrana sadrži enzime koji su katalizatori pri reguliranju probavnog procesa u tijelu, te se smatra da organski uzgojena sirova hrana ima više hranjivih sastojaka od hrane koja je prokuhana.

Dehidracija je najbolji način da se sačuva esencija sirovog voća i povrća, pa vam donosimo prema recepte prema ovom konceptu koji se priprema Excalibur dehidratorom.

RECEPTI ZA EXCALIBUR DEHIDRATOR

KREKERI OD CRVENE PAPRIKE

4 šalice nasjeckane crvene paprike

2 žlice namočenih grožđica

4 žlice vode u kojoj su se grožđice namakale

2-4 žlice vaših omiljenih začina

pola šalice maslaca od badema ili mljevenog

badema

Smiksajte sastojke, pa rasprostrite smjesu na policu dehidratora u što tanjem sloju koristeći ravnu žlicu. Dehidrirajte na 41 °C oko 4 sata. Preokrenite smjesu te maknite Paraflexx® podlogu. Nastavite s dehidriranjem dok smjesa ne postane potpuno suha. Proces traje od 4 do 6 sati.

 

KREKERI OD MEDITERANSKOG LANA

2 šalice zlatnog lana, potopljenog 12 do 24 sata u 1 litri vode

1/4 šalice narezanih maslina

1/4 mljevenog bijelog luka

2 češnja češnjaka, smrvljenog

1 žlica svježeg bosiljka, mljevenog

1 žličica sušenog bilja iz Provence (Herbes de

Provence)

1-1/2 do 1-3/4 šalice mljevene mrkve

1 žličica morske soli

1 žlica soka od limuna

14 grama dehidrirane rajčice u prahu ili ¾ šalice na suncu posušene i narezane rajčice

3 žlice kima

Savjet: za izradu praha od rajčica stavite dehidrirane rajčice na veliku brzinu u mikser

ili aparat za mljevenje kave te miksajte dok se ne pretvori u prah. Promiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli. Koristeći ravnu žlicu, raširite smjesu debljine 6 mm na ladicu dehidratora sa Paraflexx® podlogom. Nožem oblikujte kreker. Sušite na 41°C otprilike 4 sata ili dok krekeri ne prestanu biti ljepljivi. Nježno ih preokrenite na ladicu dehidratora te ogulite s Paraflexx® podloge. Nastavite s dehidriranjem dok krekeri ne postanu suhi i hrskavi. Ovo može potrajati od 12 do 24 sata ovisno o sadržaju vode u svježim sirovim sastojcima. Odvojite krekere te ih čuvajte u hermetički zatvorenim posudama.

 

KREKERI OD BOSILJKA

5 šalica pulpe mrkve ili drugog povrća ostalog od iscijeđenog soka

1 češanj usitnjenog češnjaka

1/2 šalice nasjeckanog bosiljka ili sušenog lista korijandera

2 zrele rajčice (nasjeckane)

1 šalica (ili više) proklijalih i usitnjenih orašastih plodova (badema, sezama, suncokretovih

sjemenki)

morska sol, crvena alga (Palmaria Palmata) ili „Braggs liquid Aminos“ po želji

Smiksajte sve sastojke, pa raširite smjesu na Paraflexx® podlogu što je tanje moguće koristeći ravnu žlicu. Posušite na 41°C otprilike 4 sata. Preokrenite smjesu te maknite Paraflexx® podlogu. Nastavite dehidrirati dok smjesa nije u potpunosti suha. To je otprilike još 4 do 6 sati

Scroll to Top