FEŠTA O’ SPIZE I VINA: U „mega teći“ za sv. Duju skuhano 5.000 porcija janjetine s bižima

održano 7. svibnja 2024., Splitska peškarija

Tristo kilograma janjetine, oko tone povrća, 40 litara maslinovog ulja, tri pršuta i mnoštvo drugih sastojaka završilo je u mega teći, golemoj posudi dovezenoj paukom na splitsku Peškariju povodom proslave Sv. Duje, zaštitnika grada Splita. Oko pet tisuća porcija tradicionalne janjetine s bižima (graškom) pripremali su članovi udruge od ranog jutra. Podjela je upriličena nakon procesije sv. Duje i trajala je 18 minuta, kako smo odbrojali, uz 100-ak volontera, uglavnom učenika i nastavnika srednjih škola, a pridružili su nam se u dijeljenju janjetine bračni par Puljak i Bojan Ivošević.

Ovaj dio proslave sv. Dujma pod imenom Fešta o’ spize pokrenuli su Miro Bogdanović (1954-2017), osnivač udruge ŠKMER, i pokojni splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić prije 18 godina. Besplatna jela za građane od tada svake godine za sv. Duju spremaju se u mega teći zapremine od oko 1200 litara i promjera 2,6 m, koja se dovozi “paukom” i koristi se i za Badnjak te druge manifestacije u Dalmaciji.

Chef Petar Vlak, dvostruki pobjednik Bisera mora, objasnio je proces pripreme mega teće: “Ogromna je teća i treba neprestano miješati jer su tu velike količine namirnica. Bilo je fizički zahtjevno, ali srećom tu je uvijek nas 30 kuhara i 100-ak volontera. Prvo smo šufigali 300 kilograma kapule nakon što se mega teća zagrijala plamenicima, pa smo dodali janjetinu da se malo zapeče. Kad je uhvatila boju, ubacili smo 10 kilograma konzervi (koncentrata rajčice), nekoliko kilograma češnjaka, nasjeckanog pršuta i kostiju koje su bitne zbog šmeka. Zatim smo dodali oko 200 kilograma mrkve, dio začina, kao i oko 20 litara vina. Nakon što je vino isparilo, došli su na red temeljac i pelati, kojih je bilo skoro 100 kilograma. Kuhali smo dok se meso nije omekšalo i dodali oko 300 kilograma graška u završnici, kako ne bi postali prekuhani. Na kraju smo dobili prave tradicionalne okuse, kao i svake godine janjetinu s bižima.”

 

Vinko Pisturić, bivši tehnolog Brodosplita, svojevremeno je opisao proces izrade mega teće. Istaknuo je da ju je većinom ručno pravila ekipa iz bravarske radionice, predvođena poslovođom Ivanom Mastelićem. Savijanje plašta obavljeno je na valjku, a za materijal se koristio inox, dok je varenje bilo argonsko. Cijeli proces

izrade trajao je četiri dana.

Scroll to Top