GASTRO RIBARNICE BRAČ: Krakovi hobotnice zapečeni s povrćem…od priče do recepta

Ova priča i recept o najvećem glavnošcu Jadrana, posebno popularnom u mediteranskoj i japanskoj kuhinji, stiže nam iz Gastro ribarnica Brač. U nekim kulturama, kako navode, uživa status afrodizijaka jer, ukoliko je pravilno pripremljena, predstavlja pravo senzualno iskustvo za naše nepce. Meso hobotnice odlikuje se nježnom teksturom te blagim i slatkim okusom. Osim zbog senzoričke vrijednosti, hobotnica je zauzela visoku poziciju na nutritivnoj ljestvici zbog iznimnog sadržaja minerala.

RECEPT: Krakovi hobotnice zapečeni s povrćem

Sastojci:

1 kg krakova hobotnice

· 1 kg krumpira

· 200 g mrkve

· 250 g crvenog luka

· 200 g crvene svježe paprike

· 1,5 dl bijelog vina

· cherry rajčice

· 6-7 režnjeva češnjak

· lovor, peršin

· sol, papar

· 1 dl maslinovog ulja

1.1 kg krakova isjeći na komade kao za ragu,a njihov sok pomiješati sa 1,5 dl bijelog vinai 1 dl maslinovog ulja.

2. Na dno pleha posložiti krakove i preko njih posložiti 1 kg posoljenih krumpira, 200 g mrkve, 250 g crvenog luka, 200 g crvene svježe paprike i 6-7 režnjeva češnjaka, sve prethodno isječeno na ploške debljine 1 cm.

3. Preliti pripremljenim umakom. Zamotati dobro aluminijskom folijom i peći 90 min na 220°C.

4. Skinuti foliju, dodati nekoliko listova lovora i cherry rajčica. Zapeći još 20 min na istoj temperaturi.

  1. Potom krakove hobotnice prebaciti s dna na vrh i zapeći još 10 minuta. Posuti svježim peršinom i pokapati malo maslinovog ulja

Energetska vrijednost 100 g kuhane hobotnice iznosi 164 kilokalorije od čega čak 30% čine proteini, a svega 2% masti. Hobotnica je izvrstan izvor minerala selena. U 100g kuhane hobotnice nalazi se čak 90 mg ovog minerala što zadovoljava 160 % dnevnih potreba za istim. Ovaj esencijalni mineral djeluje kao antioksidans tako što sprečava stvaranje slobodnih radikala. Selen ima nemjerljivu ulogu u pravilnom radu štitnjače, odnosno pomaže konverziju hormona štitnjače u njihov aktivni oblik. Ova količina hobotnice sadrži još i 0,7mg bakra što čini 78% dnevnih potreba te 9,5mg željeza što je količina koja zadovoljava 68% dnevnih potreba za željezom. Zanimljivo, bakar i željezo često idu „ruku pod ruku” u mnogim metaboličkim putovima, primjerice u oslobađanju energije te sintezi hemoglobina što bi značilo da manjak jednog ili drugog spomenutog minerala dovodi do anemije. Od vitamina, hobotnica je odličan izvor vitamina B skupine, posebice B6 (35% dnevnih potreba u 100g). Vitamin B6 podržava aktivnost živčanog sustava tako što sudjeluje u stvaranju neurotransmitera kao što su serotonin i melatonin. Također, ovaj vitamin sudjeluje u razgradnji ugljikohidrata posebno glikogena u mišićnom tkivu što je od velike važnosti za sportaše.

Scroll to Top