Gastronomska šetnja kraljevskim gradom Ninom bila je prilika da se upoznamo s morskom šparogom i ninskim šokolom

 

Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina i Karin Mimica, osnivačica Kluba Gastronaut pokrenule su iznimno zanimljiv projekt gastronomskog brendiranja jela s morskom šparogom ili slanušom, rijetkom samoniklom biljkom morskih plićaka, navodi Marija Barić s portala HIA. Posebna su delicija, dodaje Barić, ako je uberete u plićacima Ninske solane, gdje je zbog visoke koncentracije soli i drugih minerala njezin okus još potpuniji i bogatiji.

Nin ima i druge tradicijske posebnosti poput mesne delicije ninskog šokola te cvijeta soli. Prošlog tjedna TZ Nin i Klub Gastronaut okupio je ekipu novinara kako bi im se predstavila ninska gastronomska baština i noviteti koji se mogu kušati u nizu restorana. Ugostitelji Nina uključili su se zdušno u projekt te slanušu koja je u od polovice proljeća idealna za berbu, uklopili su u svoju ponudu postojećih jela, a osmislili su i nove delicije s ovom iznimnom biljkom. Tijekom prošlotjednog boravka Konoba BRANIMIR, Gostionica BURELA, DE SALT STREET FOOD & BAR, Restoran KRUŠKE I JABUKE, Konoba SENTIMENTI, Pizzeria PEPERONI  i Pizzeria ZA KVARAT URE pripremili su gostima niz jela.

Kušali su se plodovi mora, ribe, kozice, školjke, pršut, te ekološki uzgojena janjetina, a sve posluženo s vinima na daleko poznatih sorti ovog kraja i prirodnim sokovima. Našao se tu i nagrađivani pošip ”Kraljevskih vinograda“ , kao i maraština obližnjeg uspješnog OPG-a Butić.

 

Delicije kraljevskog grada Nina

Morska šparoga (Salicorina Europea, caklenjača) je rijetka delicija, koju je najbolje probati tamo gdje i raste – u kraljevskom gradu Ninu, u plićacima čistog mora na koje se nadovezuje s kopno. Sezona joj je u svibnju i lipnju. Bere se ručno. Kao biljaka koja raste iz mora, uspijeva komprimirati i njegove okuse i doprinijeti im svojima. Bogata je mineralima, željezom, kalcijem i vitaminima, a posebice vitaminom A” – navela je Karin Mimica iz tvrtke koja stoji iza Kluba Gastronaut.

Prepoznavši potencijale ove delikatesne biljke Turisticka zajednica grada Nina je u suradnji s Klubom pokrenula projekt izgradnje gastronomskog brenda u koji se uključilo 10-ak ninskih ugostitelja i uvrstilo delicije s morskim šparogama u svoju ponudu.

Što i gdje se može kušati s morskom šparogom, provjerite u nastavku teksta.

Konobi Branimir s njima pripremaju: Savur od skuše; Ragu od sipe i morskih šparoga s palentom od koromača; Raviole s puinom (skutom) i morskim šparogama na posteljici od gorgonzole i pesta od koprive i paškog sira te Kokota ispod peke s morskim šparogama.

U Gostionici BURELA rade s njima kanapee, dodaju ih u Brudet “Dali Burela” s kozicama, hamom i morskim šparogama te stavljaju u salate.

DE SALT STREET FOOD & BAR nudi Bruschettu s ninskim morskim šparogama.

Restoran Kruške i jabuke nudi File brancina s morskim šparogama i pestom od agruma; Punjenu jadransku lignju s kozicama i morskom šparogom; Zapečenu Jakobovu kapicu s plavim sirom i morskom šparogom; Salatu s kozicama i morskom šparogom.

U Konoba SENTIMENTI možete probati Tartar jadranske tune na kremi od morskih šparoga, krema od bijelog tartufa, svježi zadarski crni tartuf; Kremasti zeleni rižoto s jadranskim škampima, dimljenjem dagnjama i glaziranim morskim šparogama.

U Pizzeria PEPERONI   morske šparoge su sastavni dio pizze 4 mora i salate od kozica.

U piceriji Pizzeriji ZA KVARAT URE možete ih probati na pizzama s plodovima mora, Margatita i s tunom.

Ninski Šokol

Ninski šokol  delicija je neponovljivog okusa koja se od davnina proizvodi u kraljevskom gradu Ninu i čitavom ninskom kraju. Jedinstveni je suhomesnati proizvod od svinjske vratine koji izgledom nalikuje budžoli, a okusom je različit. U cilju očuvanja tradicije izrade ovog autohtonog ninskog proizvoda od 2003. organizira se nadaleko poznata Ninska šokolijada. Fešta od šokola organizirana trećeg vikenda u srpnju, a u 20 godina trajanja osvojila je slijedeće nagrade:

1. “Simply the best” sa zlatnim znakom za manifestaciju Šokolijada za očuvanje i spas tradicije pripreme Ninskog Šokola i kreativan razvoj gastronomske turističke ponude uručila

je “Udruga hrvatskih putničkih agencija” i časopisa “Way to Croatia” 19. studenoga 2014.

2. Srebrnu povelju “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za očuvanje Ninskog šokola u kategoriji “Tradicijska ruralna gastronomija”, a prema kandidaturi Zadarske županije, uručila je Udruga “Klub članova – Selo” i tvrtka ʺHF Eko Etno Grupaʺ 2. listopada 2014.

3. Brončana povelja ʺSuncokret ruralnog turizma Hrvatskeʺ u kategoriji ruralno turistički projekti za 2010. uručio je ʺKlub članova Seloʺ i ʺHrvatski farmer Zagrebʺ 22. veljače 2011.

Pizzeria ZA KVARAT URE  nudi hladnu platu sa šokolom i Pizzu s Ninskim šokolom.

Gostionica BURELA proizvodi za potrebe svog restorana svoj šokol, a nude ga kao hladni narezak i u kanapeima Maris u kojima svoje okuse udružuje s dimljenom oradom.

Pizzeria PEPERONI  nudi Ninsku pizzu sa šokolom.

Konoba SENTIMENTI  nudi Pureće medaljone s domaćim ninskim šokolom i aromatiziranom palentom uz šareni buketić od sezonskog povrća.

DE SALT STREET FOOD & BAR nudi Burger Grgur Ninski s Ninskim šokolom.

Cvijet soli

Cvijet soli ninske Solane, kavijar je među solima, dar mora i sunca, vjetra i ručnog branja soli.

Pizzeria ZA KVARAT URE  nudi Salate s Cvijetom soli.

Gostionica BURELA ima u ponudi Salatu “Stella” s jajima, cherry rajčicama, slanutkom, morskim šparogama i cvijetom soli.

DE SALT STREET FOOD & BAR ima u ponudi Fleur DeSalt sliced rump steak s ninskim Cvijetom soli.

Partneri na projektu gastronomskog brendiranja grada Nina su:

Solana Nin na čijem području rastu morske šparoge,

 OPG Butić koji sa svojim čuvenim pršutom, ekološkom janjetinom, vinima od starih sorti grožđa i prirodnim sokovima snabdijeva ugostiteljske objekte,

Kraljevski vinogradi čija su vina okićena brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima za kvalitetu;

Cromaris, iz čijeg mrjestilišta u Ninu riba osvaja međunarodna tržišta.

Zaton Holiday Resort.

Scroll to Top