Gigantski burgeri, marmelade od kapule, američki “krumpir u jaketi” i štošta drugo na radionici Burger XL

održano, 24. srpnja 2020., ŠKMER Akademija, Split

Na radionici za mlade Burger XL,i više nego što je samo i ime dalo naslutiti, napravili smo opaki gigantski burger koji je zavrijedio barem oznaku XXL. U njega je utrošeno blizu kilogram mesa, a uz domaće pecivo i ostale dodatke, kao što su jacket potatoes, na tanjuru se našla obilna “porcijica” koju su zajedno pomeli polaznici radionice.

U ovom izdanju iz ciklusa Kuhanje je đir! pod vodstvom chefa Željka Nevena Bremeca, naši su mladi kuhari (15 do 18 godina) sami naučili praviti gurmanske burgere od goveđeg mesa te fishburgere s bijelom ribom. Vegetarijanska varijanta nije naišla na odobravanje, pa smo je konsenzusom odlučili ostaviti za iduću prigodu.

Polaznici su sami umijesili i ispekli domaća peciva za burgere, a osim običnog pomfrita, radio se spomenuti jacket potatoes, američki klasik od krumpira pečenog u kori ili, da prevedemo doslovno – “krumpir u jaketi“. U našoj verziji pripremljen je s nezaobilaznim i vrhunskim Kotanyi začinima, a, dakako, koristili smo i njihove specijalne mješavine za burgere. Za umake na radionici radila se marmelada od bijele kapule aromatizirana plavcem malim te umak od ljubičastog luka začinjen chardonnay vinom.

 

Scroll to Top