GIN FEST MRDUJA: Kuhali smo na prvom craft gin festivalu u Mrduji s vrhunskim hrvatskim džinovima

održano 20. srpnja 2023, Milna, otok Brač

Prošlog je tjedna u Milni na Braču u susret 14. po redu manifestaciji Potezanje Mrduje održan  prvi Gin fest Mrduja, a naša ekipa predvođena legendarnom cheficom Marijom Lulić i Željkom Nevenom Bremecom pobrinula se za delicije začinje džinom koju su mogli kušati posjetioci događanja. Turistička zajednica Milne okupila je tri vrhunske destilerije koju su predstavile svoj asortiman. Radilo se o vrgorskoj Poetici, Distillery and Brewery Bošnjak iz Nove Gradiške koja je stigla s ginom MB72 koiji se deobiva destilacijom piva,  te prvim bračkim proizvođačima ove craft žestice S778, nazvane po nadmorskoj visini otoka Brača.

U velikim tećama ŠKMER-a kuhali su se njoki s dimljenim lososom i kozicama uz Poeticu, pasta s mesnim filetima, finim  raguom i artičokama uz MB72 džin te orzoto s rombom, jadranskom tunom i sušenim rajčicama uz dodatak S778 džin.

Dodajmo, Poetica destilerija je nedavno u Berlinu proglašena najboljom Hrvatskom gin destilerijom za 2023. godini, a njihov Poetica ginuine London dry gin je dobio broncu. Riječ je je ocjenjivanju u kojem distributeri i kupci boduju preko 250 pića iz više od 16 zemalja i u više od 50 kategorija.

Milna je i ove godine organizirala „Potezanja Mrduje“, a riječ je o otočiću koji se u Splitskim vratima uglavio zapadno od Brača i istočno od Šolte i svojataju ga otočani oba škoja i potežu konopcima, a sve kako bi se razriješilo “Čihova je Mrduja?”. Potezanje Mrduje preraslo održava se već 14 godina u srpnju i  središnje je događanje Šoltanskog i Milnarskog lita.

Foto: Studio Gabrić

 

Scroll to Top