GRAND GOURMET 2018: Gastronomija svijeta u Makarskoj i pred našim kamerama

Pogledajte video priloge s Grand Gourmeta 2018., festivala gastromije koji se održao 6.-9. studenog u makarskom hotelu Meteor. Niz svjetskih i domaćih predavača vodilo je master classove, a o čemu i kome se radilo pogledajte u video prilozima. Dakako, bilo je i drugih edukacija i događanja što možete pogledati u reportažama na kraju teksta.

Alan Payen (Mauricijus)

Master class za chefove i one koji to tek kane postati vodio je Alan Payen, međunarodni WACS-ov sudac, predstavnik WCWB-a ( World Chef Without Borders) i donedavni predsjednik Mauritius Chefs Association. Uz izlaganje prijsetio se kako je uspio na Mauricijusu privući goste pjevanjem s bendom uz spremanje hrane, a potom je okupljene na master classu oduševio pjevanjem evergreena My Way.

Rene van Sevennant (Francuska)

Kuhanje koje objedinjuje znanost, ljubav i francusku tradiciju kratki je opis misije ŠKMER-ovog ambasadora za Francusku. Od početka rujna ovaj renomirani profesor kuharstva, autor i koautor niza kulinarskih udžbenika je u mirovini, no, kako, kaže nema namjeru stati podučavati i širiti horizonte o kuhinji svoje zemlje. Tako nam je na Grand Gourmetu pokazao francuske tehnike kuhanja u vinu, kao i kuhanje u vakumu.

Vladimir Vladić (Francuska)

Ovaj profesor ugostiteljstva porijeklom iz Imotksog, također je na Grand Gourmet stigao iz Francuske. On je professeur de service et accueil (profesor usluge i prijema gostiju) u državnoj hotelijerskoj školi Lycée “Emilie du Châteletu Marne la Vallée, nedaleko od Pariza, a održao je na Grand Gourmetu 2018 master class o modernim trendovima posluživanja u Francuskoj. Opisao je trenutnu ugostiteljsku ponudu u Parizu, koji je oduvijek nosilac tradicionalne i gastronomske ponude te zemlje.

Bojan Dragić (BiH)

Ovaj virtuoz rezbarenja voća i povrća – carvinga iz Banja Luke, jedan je od rijetkih majstora ove vještine u Bosni i Hercegovini. Kroz radionicu Na festivalu pokazao je neke od tehnika kao što su duborez, izrada listova, latica i cvjetova. Lani je s kolegom Predragom Tošićem na 15. Internacionalnom natjecanju kuhara u Istanbulu, u konkurenciji 2.000 kulinarskih majstora iz 40 zemalja i sa svih kontinenata osvojio četiri medalje – dva zlata i dvije bronze u raznim gastronomskim disciplinama. Dodajmo, Dragić je u gastronomiji preko 15 godina, a carving mu je više strast i hobi kojima dopunjuje svoj poziv.

Hrvoje Zirojević (Hrvatska)

Moderni morski pjat bila je tema master classa dopredsjednika naše udruge Hrvoja Zirojevića, jednog od najboljih hrvatskih chefova koji nas neprestano iznenađuje svojim novim jelima i inovacijama u načinu pripreme. Na Master Classu predstavio je, između ostalog, kompot od tune, dimljeni rižot sa sladoledom od sira, torticu i baquete od liganja, kao i sirove pjate pune mora.

 

REPORTAŽE GRAND GOURMET:

autor videa: AS Media

tekst: ŠKMER/Mak Jovanović

Scroll to Top