GRAND GOURMET 2019: Master Class carvinga uz chefa Bojana Dragića

22. – 25. listopada 2019., Dalmacija Sunny Hotel, Makarska

“Simetrični oblici su izuzetno česti u prirodi, ali kad nastanu kao djelo ljudskih ruku, onda je to umijeće. A umijeće da se oslikaju najsavršeniji oblici na voću ili povrću, pretvore u dekoracije koje oplemenjuju svečane prilike, a uz to zadrže svoju osnovnu namjenu u ishrani, zove se carving” – objašnjava Banjolučanin Bojan Dragić, virtuoz rezbarenja voća i povrća, jedan od rijetkih majstora carvinga u Bosni i Hercegovini.

Ove godine ponovo nam dolazi na Grand Gourmet pokazati svoje vještine, znanje prenijeti na master classovima sudionicima manifestacije. Lani je polaznike poučavao kako prirediti, sačuvati voće i povrće, što je pribor za carving, te im u praksi pokazao neke od tehnika kao što su duborez, izrada listova, latica i cvjetova.
“Trebate imati veliku ljubav, smirenu ruku i jaku volju. Carving je, kako se smatra, tajlandska vještina rezbarenja, nastala prije više od 700 godina. No ima i drugih teorija da su tu vještinu osmislili kuhari na japanskim dvorovima, sve kako bi uljepšali jela, a, prema jednoj od priča, tvrdi se da je carving nastao u Kini. Kako bilo, danas je po carvingu najpoznatiji Tajland, gdje se ova tehnika izučava u školama i na fakultetima” – istaknuo je Dragić, inače šef kuhinje hotela Jelena u Banja Luci.

Scroll to Top